7 av de mest allvarliga skadorna i fotbollens historia

Fotboll är en av de mest fascinerande kontaktsporterna på planeten. Dess långa historia innehåller många extraordinära mål, men också allvarliga skador som har lämnat miljontals människor i chock.
7 av de mest allvarliga skadorna i fotbollens historia

Senaste uppdateringen: 07 januari, 2022

Matcherna, passionen och intensiteten i varje kamp om bollen ger garanterade stora uppslutningar under fotbollsmatcher. Men denna ohämmade impuls leder också till ogynnsamma konsekvenser i form av allvarliga fysiska problem. Med detta i tankarna har vi samlat de sju allvarligaste skadorna i fotbollens historia.

Det finns fall där skadorna inneburit 6 månaders vila från spelet, i andra har de lett till konsekvenser för resten av spelarens karriär. Lyckligtvis handlar det i de flesta scenarier bara om bara ett traumatiskt ögonblick, även om de fortfarande finns kvar som en skrämmande anekdot på de mörkare sidorna av det vackra spelet. Vill du veta vilka spelare som varit inblandade? Fortsätt läsa!

De allvarligaste skadorna i fotbollens historia

De allvarligaste skadorna i fotbollens historia utgör en mycket lång lista. Vi har därför försökt att välja ut de mest symboliska, omvälvande och omtalade skadorna genom tiderna.

7. Eduardo da Silva (2007-08)

Åren går och bilderna av skadan på Eduardo da Silva – en brasiliansk fotbollsspelare av kroatisk nationalitet – fortsätter att väcka uppmärksamhet. Anfallaren blev offer för en tuff tackling när han spelade för Englands lag Arsenal. Allt hände i matchen mot Birmingham, där Martin Taylor gjorde en aggressiv glidtackling med dubbskorna först.

Resultatet?

Ett brutet vadben på vänster sida.

Detta tvingade Silva av planen i hela 10 månader. Några veckor efter skadan sa Da Silva till News of the World: “Skadan var så illa att jag kunde ha förlorat benet.”

I verkligheten fortsatte emellertid hans karriär med lag som Shakhtar Donetsk, Flamengo, Atlético Paranaense och Legia Warszawa.

6. Djibril Cissé: Flera allvarliga skador (2004 och 2006)

De flesta minns Djibril Cissé för hans excentricitet, fotbollsprestationer och för två allvarliga skador han ådrog sig med bara två års mellanrum. Den första hände 2004, när han spelade för Liverpool mot Blackburn Rovers. En tackling av Jay McEveley resulterade i en defekt i vänsterbenet.

Senare, 2006, spelade mittfältaren en match med Frankrike mot Kina, och det förflutnas spöken återvände efter en match om bollen mot Zheng Zhi. Det fruktansvärda scenariot som följde var en fraktur på skenbenet och vadbenet i höger ben.

Trots alla olyckor vägrade Cissé ge upp och fortsatte att göra mål för Marseille, Sunderland, Panathinaikos, Lazio, Queens Park Rangers, Krasnodar, Bastia, Saint-Pierroise, Yverdon-Sport och Panathinaikos Chicago.

skadorna i fotbollens historia
Frakturer på benen kan involvera skenbenet, vadbenet eller båda två samtidigt.

5. Alf-Inge Haaland: Allvarliga skador som ledde till förtidspension (2000-01)

Även Erling Haalands pappa, Alf-Inge, är inblandad i fotbollshistoriens sju allvarligaste skador.

Anledningen var den fruktade Roy Keane, mitt i rivaliteten mellan Manchester United och Manchester City. Kaptenen för Red Devils – med en tackling som han senare erkände var avsiktlig – fick norrmannen att spräcka ligament i vänster knä.

Tyvärr lyckades han inte återhämta sig helt ens efter fyra operationer. Så det slutade med att han drog sig ur spelet vid 31 års ålder. Ett fruktansvärt minne som avslöjade – som många andra gånger – temperamentet hos Uniteds tidigare irländska kapten.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Hur återhämtade sig Radamel Falcao från sin ledbandsskada?

4. Petr Čech (2006-07)

Målvakter blir också utsatta för mycket kontakt, främst i individuella dueller och hörnsparkar.

I det avseendet drabbades Petr Čech av en kritisk incident under sin långa period som målvakt för Chelsea. I det här fallet gällde det Premier League-motståndaren Reading, och den oavsiktliga kollisionen ägde rum med Stephen Hunt och orsakade en skallfraktur.

Det finns två huvudtyper av skallfrakturer: linjära frakturer och avtrycksfrakturer. Den förra är förknippad med en mindre fraktur med en långsträckt form, som inte innebär en stor förvrängning av benet. Den senare är däremot av större komplexitet, eftersom den bildar ett avtryck i skallen. Detta är vad som hände med Čech, som tillbringade tre månader med att återhämta sig.

3. Manuel Pablo Garcia (2001-02)

En annan av de allvarligaste skadorna i fotbollens historia inträffade i den spanska ligan och inkluderade Manuel Pablo, den berömda högerbacken som tillbringade hela sin karriär med att försvara färgerna i Deportivo La Coruña. I mitten av matchen mot Celta de Vigo gjorde Everton Giovanella en glidtackling för att fånga bollen, men den Arucasfödde spelaren drogs iväg.

Allt var tyst på stadion när de insåg att Manuel Pablo hade ådragit sig en fraktur på skenbenet och vadbenet i höger ben.

Samtidigt grät spelaren som gjorde misstaget otröstligt och deklarerade sedan: “Jag vill be om ursäkt för jag menade aldrig att göra det här. Om jag bara kunde ta hans plats…”.

Fotbollsvärlden fick vänta 9 månader på Garcias återkomst.

2. Michael Krohn-Dehli (2015-16)

Michael Krohn-Dehli väckte rädsla hos både lagkamrater och motståndare när han i den första etappen av semifinalen i Europa League, där han spelade för Sevilla, drabbades av frakturer och revor i nedre delen av knäskålen på vänster ben. En onaturlig vridning på hans led orsakade skadan.

Efter att ha genomgått en operation återhämtade sig Krohn-Dehli efter 9 månader, men blev aldrig samma skarpa mittfältare igen. Senare fick han en gratis transfer till Deportivo La Coruña, men bestämde sig för att avsluta sin professionella karriär 2019.

1. David Busst (1995-96)

Vi går nu ända tillbaka till 1996, året då David Busst upplevde sitt värsta ögonblick. Coventry City-försvararen kolliderade med, inte en, utan två spelare (Danis Irwin och Brian McClair). Den fruktansvärda konsekvensen var en dubbel fraktur av skenbenet och vadbenet på höger ben.

Efter katastrofen blev situationen värre på grund av stafylokockinfektioner. Konsekvenserna av dessa händelser avslutade hans karriär. Det krävdes till slut 26 operationer för att rädda Bussts ben.

Osteomyelit
Osteomyelit är en komplikation vid vissa frakturer, där bakterier koloniserar benvävnaden.

De allvarliga skadorna i fotbollens historia är många fler

Även om några av spelarna som drabbats av dessa allvarliga skador vi har tagit upp kunde fortsätta spela, kvarstod de psykiska konsekvenserna långt efter återhämtningen.

Slutligen ska vi nämna några namn på andra spelare som varit tvungna att sluta med fotboll på grund av skador:

 • Marco van Basten
 • Bare Fontaine
 • Uli Hoeness
 • Fernando Redondo
 • Sebastian Deisler

Vi får se hur fotbollen som kontaktsport utvecklas med avseende på att minska riskerna för allvarliga skador genom åren. För närvarande fortsätter den fysiska faran att matcha den känslomässiga spänningen i denna sport.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ekstrand J, Hagglund M y Walden M. Incidencia de lesiones y patrones de lesiones en el fútbol profesional: el estudio de lesiones de la UEFA. Br J Sports Med. 2011.
 • Márquez J, Ramón G y Quiceno C. Lesiones en futbolistas de un equipo sudamericano durante 1 año de seguimiento. Rev Cubana Ortop Traumatol. 2016. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-215X2016000100006&lng=es.
 • Stubbe J, van Beijsterveldt A, van der Knaap S, Stege J, Verhagen E, van Mechelen W, et al. Lesiones en jugadores profesionales de fútbol masculino en los Países Bajos: un estudio de cohorte prospectivo. Tren J Athl. 2015.
 • Wong P y Hong Y. Lesión de fútbol en las extremidades inferiores. Br J Sports Med. 2005.
 • Ekstrand J, Hagglund M, Kristenson K, Magnusson H y Walden M. Menos lesiones de ligamentos pero sin efecto preventivo sobre lesiones musculares y lesiones graves: un seguimiento de 11 años del estudio de lesiones de la UEFA Champions League. Br J Sports Med. 2013.
 • Olmedilla A, García C y Martínez F. Factores psicológicos vulnerabilidad a las lesiones deportivas : un estudio futbolistas. Revista de psicología del deporte. 2006.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.