Hur återhämtade sig Radamel Falcao från sin ledbandsskada?

Radamel Falcao Garcías fotbollskarriär har präglats av både lysande framgångar och tragedier. Fotbollsvärlden minns hans mål, men också den traumatiska ledbandsskadan han drog på sig. I den här artikeln berättar vi om hans rehabilitering och vägen tillbaka.
Hur återhämtade sig Radamel Falcao från sin ledbandsskada?

Senaste uppdateringen: 05 december, 2021

Målvakten från Santa Marta är en av de bästa fotbollsspelarna någonsin i Colombia. Han har spelat för klubbar som River Plate, Porto, Atlético de Madrid, Mónaco, Manchester United, Chelsea och Galatasary. Denna fotbollsspelare minns dock en betydande skada som delade upp hans karriär i ett tydligt före och efter. Hur lyckades Radamel Falcao återhämta sig från sin ledbandsskada?

Det ödesdigra ögonblicket inträffade under säsongen 2013-2014 när han spelade för laget Mónaco. För att vara mer exakt, 23 januari 2014 i en fransk cupmatch mot Chasselay i Championnat National 2 (den franska fjärde divisionen).

Det var Soner Ertek som orsakade skadan när han fällde Falacao med en svepande rörelse. I ett desperat försök att komma åt bollen fick Erteks vänstra ben Falcao att falla, och detta fick lederna att röra sig på ett onaturligt sätt. Det ledde till en partiell avslitning av det främre korsbandet.

Vilken typ av ledbandsskada drabbades Radamel Falcao av?

För att förstå skadan behöver vi veta lite mer om korsbanden. Vi har främre och bakre korsband, som bildar ett “X” och hjälper till att hålla ihop och balansera benen i knät.

Funktionen för det främre korsbandet är att undvika att skenbenet glider mot det yttre området. Omvänt har det bakre korsbandet till uppgift att se till att skenbenet inte glider tillbaka under lårbenet.

Ligamentskador kan vara partiella, fullständiga eller uppstå genom avslitning. Specifikt är en partiell ligamentskada en förslitning i muskelfascikeln, och en komplett ligamentskada är där en förslitning i båda ledbanden. Slutligen, en ligamentskada genom avslitning är ett extremt fall då korsbanden helt går av.

Vad hände då Falcao? Den medicinska rapporten visade att Falcao hade en partiell avslitning i det främre korsbandet. Denna skada kräver en återhämtningstid på cirka 6 månader, vilket innebar att Ertek hade försatt hans deltagande i VM 2014 i Brasilien i fara.

ont i knä

Hur återhämtade Radamel Falcao sig från sin ledbandsskada?

Låt oss dela upp det i två grundläggande kategorier för att förklara hur Radamel Falcao återhämtade sig från sin ligamentskada: fysisk och mental.

Det första steget var operationen som den medicinska kirurgen José Carlos Noronha utförde. Han förklarade den som följande: “Vi kommer att göra ett nytt främre korsband med en del av patellan från vänster ben i en operation som kommer att pågå mellan 50 och 60 minuter.”

Därefter bestod processen av en period på 4-5 veckors väntan på att de nya delarna skulle integrera sig och sedan fixera sig. Därifrån kom en period med intensiv sjukgymnastik, i flera faser.

Du kanske också är intresserad av den här artikeln: Vrickning i knäet: Orsaker, symptom och rekommendationer

Fas 1 av sjukgymnastiken

Denna fas inträffade 4 veckor efter operationen och hade som målsättning att minska den kvarvarande inflammationen och lindra eventuell smärta från läkningsprocessen. Specialisterna vidtog följande åtgärder:

 • Utvalda statiska (isometriska) övningar
 • Träning av motorkontroll eller kinetisk kontroll
 • Gradvis större rörelser tills leden kan både böja och sträcka sig till 90 grader
 • Försiktig rehabilitering för att utöka rörelseomfånget
 • Gradvis låta patienten stödja på foten

Fas 2 av sjukgymnastiken

Under vecka 6 till 10 började Falcao den andra fasen av sin sjukgymnastik. Det var Falcaos tillstånd som markerade den exakta punkten där han kunde ta nästa steg i sin återhämtning. Följaktligen inkluderade nästa fas:

 • Övningar för hamstringmusklerna och quadriceps
 • Träning av proprioception och balans
 • Excentriska övningar i en sluten kinetisk kedja
 • Sittande knästretchningar
 • Koncentriska övningar i en sluten kinetisk kedja
 • Träning på stationär cykel
 • Träning och vattengymnastik i pool

Fas 3 av sjukgymnastiken

Denna fas började ca 3 månader efter operationen, efter en MR-undersökning. Nu satte specialister upp mål för att rehabilitera en del av Falcaos grundläggande atletiska förmågor med motstånds- och styrketräning.

De rekommenderade följande:

 • Flexibilitetsövningar och stretching
 • Excentriska och koncentriska övningar både i sluten och öppen kinetisk kedja
 • Muskelstärkande övningar
 • Lätt till måttlig löpträning
 • Avancerade proprioceptionsstärkande aktiviteter
 • Cykling
 • Simning
 • Träning med aerobt motstånd
man simmar
Simning är en typ av träning som inte sätter så mycket press på lederna och är därför en vanlig del av rehabiliteringsprocessen efter skador.

Fas 4 av sjukgymnastiken för Radamel Falcao

I den fjärde fasen av sjukgymnastik – den som hjälper oss att förstå hur Radamel Falcao återhämtade sig från sin ledbandsskada – blev han avsevärt bättre och det såg mer troligt ut att han skulle kunna spela i VM.

Det enda kvarvarande hindret var dock inte att återhämta sig från den partiella ligamentavslitningen, utan att faktiskt komma i tillräckligt god form för att delta. Det tog 4 månader och träningen bestod av följande:

 • Plyometriska övningar, eller hoppövningar
 • Monopodial konditionering
 • Medelintensiv kardiovaskulär träning
 • Rörelser med rytmiska förändringar
 • Riktningsändringssekvenser

Radamel Falcao är tillbaka i spelet efter sin ledbandsskada

Efter cirka 5 till 6 månader kom sanningens ögonblick och den mentala aspekten spelade en mycket viktig roll under den sista fasen av tillfrisknandet. Detta krävde en specialist för att stärka Falcaos tankar rörande hans förtroende för sina förmågor, lugn, känslomässiga balans samt för att arbeta med att ta bort all rädsla för att en olycka skulle kunna utlösa en liknande allvarlig skada igen.

Trots den stora ansträngningen och de oändliga uppoffringarna som Falcao gjorde för att återhämta sig från sin ledbandsskada, innebar tidsramen att han inte var i toppform för att José Néstor Pékerman skulle bli vald till VM 2014 i Brasilien.

Men Falcao kom tillbaka i livets spel. Fyra år senare, i Ryssland 2018, var han inte bara deltagare, han var lagkapten!

Så hur kunde Radamel Falcao återhämta sig från sin ledbandsskada? Sammantaget handlar det om ett perfekt utfört kirurgiskt ingrepp, specialiserad rehabiliteringsbehandling, mental styrka och framför allt motståndskraft.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Yanguas J, Til L y Cortés C. Lesión del ligamento cruzado anterior en fútbol femenino. Estudio epidemiológico de tres temporadas. Apunts Medicina de l’Esport. 2011. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.apunts.2011.02.006.
 • Álvarez A y García Y. Lesiones del ligamento cruzado anterior. AMC. 2015. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-02552015000100014&lng=es.
 • Long W y Scott W. Lesiones y reconstrucción del ligamento cruzado anterior: indicaciones, principios y resultados. Scott WN. Cirugía de rodilla de Insall & Scott. 5ª ed. Filadelfia: Elsevier. 2012.
 • Delahunt E, Chawke M, Kelleher J, Murphy J y Murphy K. Cinemática de las extremidades inferiores y estabilidad postural dinámica en atletas femeninas con reconstrucción del ligamento cruzado anterior. Tren J Athl. 2013.
 • Vaquero M, Calvo H y Forniol C. Reconstrucción del Ligamento Cruzado Anterior. Trauma. 2008.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.