Förbättra din mentala hälsa med dessa 8 tips

februari 13, 2019
Att ta hand om din hälsa är viktigt för att du ska kunna nå dina mål och hålla dig i trim på lång sikt. Lär dig hur du tar bättre hand om din mentala hälsa med dessa 8 fantastiska tips.

Ditt emotionella välmående är lika viktigt som ditt fysiska. Fundera på det: när ditt sinne faller isär börjar också din kropp fallera. Migrän, ryggsmärta, insomnia och magproblem är tecken på att något är fel. Var inte rädd för att erkänna att du behöver förbättra din mentala hälsa.

Du är inte galen; det är ett mycket bredare fält än vad folk traditionellt har trott. Om du känner dig stressad och har problem med att koncentrera dig eller sova, fortsätt då läsa för att få några bra tips för att undvika dessa problem och ta bättre hand om dig.

Tänk på vikten

Att vara överviktig innebär att du har mer fett i kroppen än du borde. Det kan påverka hjärnan. Den fungerar då inte lika bra, så din kognitiva utveckling och din förmåga att hantera dina känslor och idéer påverkas. Det handlar inte om att bli smal, utan om att bli av med fett. Det krävs därför en balanserad kost i samband med träning.

Läs… allt möjligt

person som läser en bok

Att läsa är ett bra redskap för att ta hand om och förbättra din mentala hälsa. Det tvingar dig till att fokusera, komma ihåg och relatera konkreta fakta med abstrakta idéer.

Det får dig även att komma i kontakt med situationer du inte själv har gått igenom, och förbereder dig på att bemöta dem om de händer dig eller någon du känner.

Multitasking

person som multitaskar

Att göra många saker på en gång är en utmärkt övning för ditt sinne. Dess terapeutiska värde ligger i att träna din informationshantering. Ju snabbare du gör det, desto bättre.

Men det förbättrar även din koncentrationsförmåga. Utöver att vara fördjupad i olika saker tvingas du vara uppmärksam på dem och också göra dem effektivt.

Stäng av TV:n

Folk ägnar normalt en timme framför TV:n innan läggdags. Det kanske inte känns som mycket, men TV-tittande gör det svårare att sova och leder till slut till ett fenomen som kallas ”sömnskuld”. Det inträffar när folk sover för lite och sedan försöker ta igen sin ”sömnskuld” på t.ex. helger.

Utöver den timmes sömn du förlorar av att se på TV kanske du också förlorar tid med att ligga vaken, oförmögen att sova. Du missunnar alltså din hjärna vila utan att inse det.

Stäng av din TV och läs och slappna av innan du går och lägger dig. Det hjälper definitivt din mentala hälsa.

Meditera för din mentala hälsa

kvinna som mediterar

Meditation hjälper dig att rensa huvudet på tankar om allt som stör dig. 

Stress och negativa känslor genererar nervanslutningar som gör det svårt att tänka klart och det kan även leda till mental blockering. När det händer under en längre period blir din hjärnhälsa påverkad.

Lär dig hur du mediterar för att slappna av och bli kvitt negativa känslor.

Gå med i gruppaktiviteter

Även om du är en person som tycker om att vara ensam, glöm inte att vi alla är sociala djur. Vi behöver alla dela våra upplevelser och våra mål med andra. Det är något mänskligt. Du bygger upp din identitet och stärker ditt självförtroende genom att dela med dig.

Din identitet handlar om mer än bara ditt ego. Det handlar om att vara medveten om vem du är och vad du vill för att kunna sätta upp mål och på så sätt hitta din plats i världen.

Teamwork är därför väldigt viktigt.

Rita

Många ger upp om konst för att de tror att de inte vet hur man ritar. Men du måste inte vara en Frida Kahlo eller Leonardo Da Vinci för att dra nytta av fördelarna. Du behöver bara ta fram ett ritblock och rita för att slappna av, stimulera din koncentration och också förbättra ditt minne. Du kan även prova en vacker färgbok. De håller på att bli populära bland vuxna!

färgglada pennor i rad

Som du kan se kan du förbättra din mentala hälsa. Det enda du behöver göra är att titta på ditt schema och åsidosätta lite tid för dig själv.

Vi rekommenderar att du tar det på allvar. Det spelar ingen roll hur mycket du vill något eller hur många timmar du arbetar för att nå det: om du inte mår bra kommer du inte att nå ditt mål.

Brugha, T. (2015). Mental Health. In International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.14086-3

Health, M., & Action, G. (2008). Mental Health Gap Action Programme: Scaling up care for mental, neurological, and substance use disorders. World Health Organization. https://doi.org/ISBN: 9789241596

Health, N. I. of M. (1998). National Institute of Mental Health. Depression. https://doi.org/10.1001/archinternmed.2010.261

Prince, M., Patel, V., Saxena, S., Maj, M., Maselko, J., Phillips, M. R., & Rahman, A. (2007). No health without mental health. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(07)61238-0