Att jogga och löpa: Vad är skillnaden?

Löpning har många hälsofördelar. Men är joggning och löpning samma sak? Låt oss ta en titt på vad var och en av dessa discipliner består av och hur de skiljer sig åt.
Att jogga och löpa: Vad är skillnaden?
Eva María Rodríguez

Skriven och verifierad av fitness- och yogainstruktör Eva María Rodríguez.

Senaste uppdateringen: 11 augusti, 2022

Att springa är en fysisk aktivitet som ger många hälsofördelar, så länge den görs ordentligt och i ett idealiskt hälsotillstånd. Det är också en aktuell trend. Men är alla som snör på sig löparskorna en löpare? Och vad sägs om jogging? Är det att jogga och löpa samma sak?

Sanningen är att det att jogga och löpa inte är samma sak. Båda aktiviteterna liknar dock varandra och har mycket gemensamt – det råder det ingen tvekan om! I grunden handlar båda metoderna naturligtvis om att springa. Men skillnaden mellan dessa två discipliner spelar en signifikant roll, särskilt ur en teknisk synvinkel och kanske särskilt för amatöridrottare.

Det är grundläggande att veta vad vi gör för att få tag på rätt information. För att klargöra saken ska vi titta på vad det innebär att jogga respektive löpa och vad skillnaderna mellan dessa två är.

Vad är jogging?

På ett bokstavligt sätt betyder jogga ”att trava”. Det vill säga springa i långsam eller återhållsam takt. Därför är det ett högeffektivt sätt att ta sig fram. Även om det utsätter lederna för stress, särskilt knäna, är denna mycket mindre än vid andra sporter.

Att träna genom att jogga gynnar kroppen genom att erbjuda aerobt motstånd och ökad fysisk förmåga utan de olägenheter som intensivare träning kan orsaka. Detta gör den perfekt för rehabilitering.

Jogging rekommenderas också starkt för personer som vill utföra medel- till måttligt intensiv aerob träning och inte kan eller inte vill träna intensivt.

Fördelarna med jogging

Jogging erbjuder många hälsofördelar för alla åldrar, så länge ditt hälsotillstånd tillåter denna träningsform.

Innan vi går vidare är det nödvändigt att stanna upp ett ögonblick för att komma ihåg att det är viktigt att rådgöra med din läkare innan du utför någon fysisk aktivitet med hög intensitet eller som kan utgöra en risk. I detta fall, skador på nedre extremiteter eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Med detta sagt är de viktigaste fördelarna med jogging, enligt olika vetenskapliga studier, följande:

  • Motverkar fetma och övervikt
  • Förbättrar hjärtfunktionen och hjärt- och kärlhälsan genom förbättrad syreupptagning, en höjning av bra kolesterol eller HDL, samt en sänkning av triglycerider och av blodtrycket
  • Ökar insulinkänsligheten
  • Minskar trombocytaggregation och ökar fibrinolytisk aktivitet, vilket förhindrar patologisk koagulation
  • Minskar markörer för systemisk inflammation
  • Förbättrar den mentala hälsan och den kognitiva kapaciteten
personer springer
Jogging har mindre påverkan på lederna, även om det fortfarande är viktigt att ta hänsyn till risken för skador.

Du kommer också att vara intresserad av: Den bästa fysiska träningen för en sund hjärna

Vad innebär det att löpa?

När vi pratar om att löpa menar vi att träna löpning som en del av organiserad träning, som är föremål för en plan med specifika mål, enligt konkreta tekniker. Med andra ord är denna variant mer professionell.

Att löpa innebär en kraftfull, ganska intensiv aerob träning där du håller en hastighet på upp till cirka 6 minuter per kilometer eller mer.

Du kanske också är intresserad av att läsa: Stärk skadade knän med dessa övningar

Fördelar med att löpa

Fördelarna med att löpa är förknippade med träningens intensitet. Med hänsyn till detta har olika studier visat att denna fysiska aktivitet:

  • Stärker ben-, led- och kardiovaskulär hälsa, samtidigt som det ökar kardiorespiratorisk uthållighet.
  • Stärker musklerna och ökar fibertonen i mitten av kroppen.
  • Hjälper till att bibehålla vikt och främjar viktminskning.
  • Lindrar stress.

Till dessa fördelar måste vi lägga till alla de som rör jogging, vilka vi redan nämnde ovan.

Att jogga och löpa: vilka är de viktigaste skillnaderna?

Den största skillnaden mellan att jogga och löpa är hastigheten eller träningens intensitet. Som vi redan har nämnt anses en person löpa när det tar högst 6 minuter att ta sig en kilometer.

En annan av de största skillnaderna mellan att jogga och att löpa har att göra med träningsmetoden. Människor som tränar jogging ger sig ut på en runda eftersom de njuter av en stund av aerob träning. De som löper följer dock en träningsplan med fasta mål och mycket tydliga riktlinjer.

Detta innebär en markant skillnad i teknik, utrustning, kost och motivation. Till exempel väljer de som springer vanligtvis sina skor och kläder med stor omsorg. Vad de äter och dricker före, under och efter träning är också mycket viktigt.

jogga och springa: kvinna springer upp för trappa
Att springa har en mer professionell aspekt eftersom det handlar om teknik och utrustning.

Du kan jogga eller löpa, beroende på din hälsa

Även om löpning är en populär sport just nu, är det inte något som passar alla.

Huruvida din fysik och ditt tillstånd tillåter denna typ av träning eller inte, beror på sportens krav av god kondition och tillräcklig hjärt- och lungkapacitet. Du kan naturligtvis träna upp dig inom alla dessa områden.

En person som aldrig har sprungit förut och vill njuta av fördelarna med den här typen av träning kan börja med att jogga och komplettera den här aktiviteten med andra övningar. Med tiden kanske du kan ta ett steg längre och även börja löpträna.

Samtidigt får vi inte glömma frågan om risken för skador. Ju mer intensiv en träningsform är, desto större är risken för skada. Denna risk gäller också ojämnheter i terrängen, gropar eller oförutsedda hala områden.

En sista rekommendation: Om du bestämmer dig för att börja löpträna, gör det inte utan bra skor anpassade till din fot och hur du rör dig. En del av den initiala investeringen är ett par riktigt bra löparskor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.