Broskskador i höftleden: orsaker, symptom och behandlingar

Broskskador i höftleden orsakar ofta smärta, stelhet och även minskad rörelseförmågan. Fortsätt läsa för att ta reda på varför det uppstår och hur man åtgärdar det.
Broskskador i höftleden: orsaker, symptom och behandlingar

Senaste uppdateringen: 18 november, 2021

Broskskador i höftleden är en ganska vanlig typ av skada hos idrottare, som bland annat balettdansare, fotbollsspelare och ishockeyspelare.

Labrum acetabuli är en broskring mellan lårbenet och höften. Den omsluter ledhålans kant. Således hjälper den till att hålla det längsta benet i kroppen i korrekt position.

Skador i detta område är lika vanliga som de är allvarliga och kräver ofta en operation. I dagens artikel berättar vi allt behöver veta om broskskador i höftleden och hur du kan förhindra dem.

Vad innebär broskskador i höftleden?

Höftleden består av en kula och en sockel. Vidare är acetabulum hålrummet i koxalbenet i vilket den övre delen av lårbenet passar.

Lårbenshuvudet är formad som en rund kula. Det finns en ring av broskvävnad vid kanten av sockeln, labrum. Som en artikel i Sports Medicine Oregon beskriver, ökar denna struktur ledstabiliteten.

En bristning i labrum är en typ av skada på broskvävnaden som gör att strukturen slutar fungera korrekt. Som en följd tappar lårbenshuvudet en del av sitt stöd.

Det finns många orsaker, både akuta och kroniska. Det kan till exempel vara ett resultat av höftimplantat eller artros. Som vi nämnde ovan är det inte helt ovanligt hos idrottare.

amerikansk fotboll
Vissa sporter, som amerikansk fotboll, utgör en riskfaktor för denna typ av skada.

Symptom på broskskador i höftleden

Broskskador på höftleden är ibland asymptomatiska. Specialister på Mayo Clinic menar dock att patienter i vanliga fall uppvisar symptom. Till exempel kan det förekomma en smärta i höften som sträcker sig till ljumsken.

Denna smärta blir värre när du går och när du sitter eller står länge. Vissa människor upplever stelhet i höftleden eftersom de har dåligt rörelseomfång.

Leden kan också ge gnisslande eller knäppande ljud ifrån sig med vissa rörelser i benet eller verka låst. Problemet är att det kan leda till komplikationer om man inte behandlar skadan. Faktum är att det med tiden ökar sannolikheten för artros.

Orsaker till broskskador i höftleden

Som vi har påpekat i denna artikel är broskskador i höftleden vanligare hos idrottare. Det finns dock många andra skäl än idrott till denna typ av skador.

Det är vanligt vid fysiska aktiviteter baserade på repetitiva rörelser med höftleden. Detta eftersom att dessa typer av rörelser gradvis kan slita på leden.

Sporter som golf, ishockey och andra kontaktsporter, bland annat fotboll, leder ofta till broskskador i höftleden, så de är riskfaktorer.

Enligt en artikel från Hospital for Special Surgery kan detta tillstånd bero på strukturella abnormiteter. Vissa associerade faktorer är artros och höftimplantat.

Den senare beror på en onormal kontakt mellan lårbenshuvudet och höftledsgropen (acetabulum). Därför kan det bero på antingen en missbildning av lårbenet eller missbildning av höftledsgropen. Denna typ av kontakt gör att strukturen slits ut snabbare.

Diagnos

Att ställa en diagnos av broskskador i höftleden kan vara komplicerat. Det är därför det är viktigt att en läkare gör en ordentlig undersökning av leden. De kommer förmodligen att behöva manipulera benet så att det kommer i olika positioner för att göra det.

Vissa komplementära undersökningar, som röntgen, är vanligtvis nödvändiga för att utesluta andra skador. Denna typ av undersökning gör det nämligen möjligt att se en fraktur eller någon annan anomali. Det är särskilt viktigt om personen har varit med om en olycka eller fått ett slag.

Röntgenbilden visar dock inte mjukvävnad, vilket innebär att läkaren ibland måste använda sig av magnetisk resonanstomografi.

Behandlingar för broskskador i höftleden

Broskskador i höftleden är svåra att behandla. Det medicinska eller fysioterapeutiska tillvägagångssättet är effektivt vid mindre allvarliga fall, men i vissa fall kan det krävas en operation.

Läkare rekommenderar vanligtvis vissa åtgärder oberoende av fall, oavsett om man planerar att operera eller ej. En av dem är att gå ner i vikt – om det är befogat. Målet är att minska överbelastning av höftleden.

När det gäller idrottare rekommenderar man dessa att anpassa sina fysiska aktivitetsvanor. Den behandlande läkaren kommer förmodligen att råda dem att minska intensiteten eller prova alternativa träningsformer.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Fem kurer för att lindra smärta från karpaltunnelsyndrom

Icke-kirurgiska metoder

Medicinsk behandling har syftet att lindra smärta och minska inflammation från denna typ av skada. Det är därför som läkare vanligtvis förskriver icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Ibuprofen eller naproxen är vanliga alternativ, men i vissa fall kan läkaren skriva ut kortikosteroider.

Sjukgymnastik är en av pelarna i behandlingen, men en specialist måste leda patienten genom övningarna. Tanken här är att hjälpa personen att återställa ledens rörelseomfång genom specifika rörelser.

Genom sjukgymnastik kan man också försöka öka styrka och flexibilitet, så att höften blir mer stabil under annan fysisk aktivitet.

Broskskador i höftleden
Röntgen är inte alltid tillräckligt, vilket är varför man också använder andra, merspecifika typer av undersökningsmetoder, till exempel MR.

Kirurgisk behandling för broskskador i höftleden

Kirurgi är vanligtvis ett av de bästa alternativen för behandling av allvarliga skador. Det är särskilt vanligt om att man har provat icke-kirurgiska behandlingar utan framgång, det vill säga när en person inte kan återställa sin rörlighet och har ont trots medicinering och sjukgymnastik.

En publikation från Cleveland Clinic beskriver hur man utför kirurgi för broskskador på höftleden genom artroskopi. Det är en minimalt invasiv teknik som man utför genom små snitt för att föra in nödvändiga instrument och på så sätt reparera skadorna.

Man kan göra en artroskopi inom öppenvården och de flesta patienter kan återvända hem samma dag. Målet är att sy ihop sprickan eller rekonstruera hela labrum. Ett friskt brosktransplantat kan vara nödvändigt för rekonstruktion.

Denna procedur är minimalt invasiv, men det finns vissa risker som blödning, infektion eller nervskador.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Övningar för att lindra höftbursit: Behandla med rörelse

Förhindra broskskador i höftleden

Återhämtning från broskskador i höftleden är inte lätt. Rehabiliteringstiden varierar beroende på skadans svårighetsgrad. Patienten kommer förmodligen att behöva använda kryckor i några veckor, även efter operationen.

Slutligen återhämtar sig vissa patienter inte helt förrän efter flera månader. Därför är det viktigt att göra vårt bästa för att förhindra att denna typ av skada uppstår över huvud taget. Övningar som tränar upp styrka och flexibilitet i ben och höfter är bra för detta ändamål.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.