6 möjliga orsaker till Ihållande höftsmärta

Har du drabbats av ihållande höftsmärta? Även om ihållande höftsmärta kan bero på allvarligare tillstånd som kräver medicinsk behandling kan dålig hållning eller överansträngning också ligga bakom. Lär dig om sex möjliga orsaker.
6 möjliga orsaker till Ihållande höftsmärta

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Tro det eller ej, men höftsmärta är en av de vanligaste orsakerna till att folk uppsöker läkare, i synnerhet de senaste 60 åren.

Även om höftsmärta drabbar folk i alla åldrar är det vanligtvis vuxna som får ihållande smärta.

Detta obehag upplevs som en intensiv smärta i lederna runt höften. Vidare känner man nästan alltid en känsla av tyngd som kan göra det svårt att röra sig.

Ibland sträcker sig symptomen så långt som till buken och ländryggen. Det kan göra det omöjligt att utföra dagliga sysslor.

Inflammatoriska sjukdomar, trauman och nedbrytningen av leder är de huvudsakliga anledningarna till uppkomsten av höftsmärta.

Men eftersom många inte känner till de utlösande faktorerna och orsakerna vill vi idag lista några av de vanligaste.

6 möjliga orsaker till ihållande höftsmärta

1. Dålig hållning

Dålig hållning kan vara en orsak till höftsmärta

Dålig hållning, både gående och sittande, är en av de vanligaste orsakerna till både större och mindre besvär med höftsmärta.

Denna smärta är resultatet av att förbli i samma ställning under längre tidsperioder. Som du säkert kan föreställa dig så påverkar det muskler och leder.

Formen på vissa typer av stolar, att gå i högklackat eller att utföra vissa fysiska aktiviteter kan också ha stor påverkan.

2. Bursit i höften

Bursit är ett inflammatoriskt tillstånd som innebär svullnad i de små vätskefyllda säckar som verkar stötdämpande för benen, musklerna och senorna. Slemsäckarna är små säckar som finns runt större leder, såsom knäna, axlarna och höften.

Slemsäckarna ansvarar för att minska friktionen vid ledrörelser. Eftersom de regelbundet utsätts för påfrestningar spelar de ofta en roll i ihållande höftsmärta.

3. Osteoartrit

Lindra din höftsmärta

Osteoartrit är ett tillstånd som innebär inflammation i benen och lederna. Det är resultatet av en gradvis försämring av brosket som skyddar dem mot friktion.

Det kan utvecklas i alla leder i kroppen, men är vanligast i händer, knän och höfter.

Symptomen kan dyka upp progressivt, och även om de kan kontrolleras med läkemedel finns det inget botemedel.

När osteoartrit drabbar höften sker det i de främre lederna och ljumsken. Det utlöser inflammation och smärta av varierande styrka.

4. Höftfrakturer

Höftfrakturer är medicinska akutfall som kräver omedelbar vård. Detta eftersom de har komplikationer som permanent kan påverka rörligheten och, i extrema fall, vara livshotande.

Risken för att drabbas av en höftfraktur ökar med åldern. Detta eftersom skelettsystemet gradvis förlorar sin densitet på grund av kroppens växande svårigheter att absorbera näringsämnen.

Det kan detta till trots även ske tidigare i livet. Anledningen kan vara utvecklingen av en kronisk sjukdom eller någon form av trauma.

5. Tendinit

Tendinit är inflammation

Tendinit är inflammation av senorna som kopplar samman musklerna med benet.

Det kan uppstå i alla senor i kroppen, men det vanligaste är armbågarna, knäna och höfterna.

Idrottare är vanligtvis de som drabbas, och även personer vars arbete kräver mycket fysisk ansträngning. Det kan dock även vara följd av ett trauma eller sjukdom.

När tendiniten sitter i höftområdet kallas den för tendinit i Musculus iliacus. Denna typ av tendinit orsakar ibland ett obekvämt “knäck” tillsammans med smärta under vissa rörelser.

Ta en titt på följande artikel: Hur du behandlar tendinit

6. Ischias

Ischias orsakas av irritation eller inflammation i ischiasnerven.

Det är den största nerven i hela kroppen, och när den skadas blir resultatet smärta i ländryggen ned mot höften och baksidan av benet.

Ischias anses inte vara en åkomma per se eftersom den faktiskt tenderar att vara ett symptom av ett underliggande medicinskt problem. Det kan bland annat uppkomma på grund av ett diskbråck, spinal stenos eller degenerativ disksjukdom.

Tillsammans med höftsmärta ger ischias en stickande känsla i de lägre lemmarna.

Men vila, smärtstillare och vissa stretchövningar kan snabba upp återhämtningen.

Generellt skiljer sig orsaken till ihållande höftsmärta från fall till fall. Det betyder inte alltid att det finns ett allvarligt problem.

Det är väldigt viktigt att söka läkarvård och få sjukgymnastik, speciellt när smärtan är ihållande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.