Övningar för att lindra höftbursit: behandla med rörelse

Idag vill vi berätta om några övningar som hjälper till att lindra höftbursit. Det första du bör göra är dock att träffa en sjukgymnast. Denna kan ge dig de bästa personliga övningarna som passar bäst till just dig.
Övningar för att lindra höftbursit: behandla med rörelse

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Det finns flera olika övningar du kan utföra för att lindra höftbursit, vilket är en smärtsam och besvärande inflammatorisk sjukdom. För att vara mer specifik så involverar det inflammation i slemsäcken (bursa), en gelatinös säck som skyddar muskler, senor och ben från varandra.

I detta speciella fall uppstår problemet i slemsäcken som är belägen mellan lårbenet och bäckenbenen. Den här slemsäcken är som en kudde vars funktion är att minska friktion.

Höftbursit är ett tillstånd som är mycket obehagligt för den som lider av det, eftersom det ger skarp och intensiv smärta. I allmänhet är kvinnor mer benägna att få denna sjukdom, som är förknippad med åldrande och benskörhet. Samtidigt kan det också ha att göra med andra sjukdomar som artrit och artros. Låt oss ta en närmre titt.

Typer av bursit

Höftbursit är inte den enda typen av bursit som kan drabba människor. I själva verket kan bursit också uppstå i knä, axlar, handleder och armbågar. När bursit sitter i höften beror det vanligtvis på att Musculus tensor fascia latae (muskeln på insidan av benet) gnuggar mot trokanterna. Den förstnämnda är belägen på insidan av benet och den senare sticker ut ur huvudet på lårbenet.

Höftbursit, även kallat trochanterit eller trochanterisk bursit, har två kliniska manifesteringar. Den första är resultatet av ett visst trauma i området. Den andra har att göra med felaktig eller överanvändning av höftmuskulaturen.

Det är viktigt att en läkare genomför en grundlig fysisk undersökning för att avgöra vilken av de två som orsakar din bursit. Detta eftersom att en korrekt diagnos är viktig för att hitta en lösning på problemet. Dessutom är det viktigt för att förhindra att problemet blir kroniskt. När inflammationen har nått leden och symtomen börjar hålla i sig så är det väldigt svårt att vända processen.

Person med höftont.
Höftbursit kan uppstå som ett resultat av ett trauma i området.

Läs mer: Symtom och förebyggande av höftförslitning

Övningar för att lindra höftbursit

Vila är den första åtgärden för att minska och eliminera smärta vid höftbursit – även innan du börjar genomföra några övningar. Om smärtan är intensiv betyder det att inflammationen är i sitt akuta stadium. Därför är det bäst att låta höften vila med hjälp av en bra anatomisk kudde gjord av minnesskum.

När du väl har kommit över den akuta fasen bör du börja med en träningsrutin för att helt och hållet lindra smärtan. För att göra det säkert rekommenderar vi följande:

  • Utför alla rörelser försiktigt och långsamt.
  • Andas normalt, andas in och andas ut för att undvika spändhet. Du måste sluta om smärtan blir värre.
  • Innan du börjar göra dina övningar för att lindra bursit bör du alltid värma upp.

Därefter är nästa steg att stretcha dina fötter. Ett alternativ är att korsa benen genom att ställa en fot bakom den andra och luta din kropp mot den opåverkade sidan. Eller så kan du lägga dig ned med ryggen mot golvet, eller på en matta, och stretcha iliotibialbandet (muskeln på utsidan av låret) eller höfterna så mycket som möjligt.

Fler övningar för att lindra höftbursit

Ett annat alternativ är att försiktigt stretcha höftrotatorn medan du ligger ner. Detta är en muskel belägen i det yttre området som gör att låret kan röra sig bort från kroppen. Naturligtvis måste du vara extra försiktig så att du inte tvingar rörelsen för mycket, annars kan du förvärra någon underliggande skada.

En annan övning som stärker området är att lyfta benet rakt upp medan du ligger på din sida. På samma sätt är höftabduktion, eller att höja den inre sidan av låret, också fördelaktigt.

Oavsett, så är det grundläggande att reglera antalet serier för att tillåta en stunds vila mellan var och en. På det sättet kan de mjuka delarna av leden slappna av.

Sjukgymnast stretchar sin patient.
Du bör först rådgöra med en sjukgymnast som kan ange vilka övningar du kan utföra hemma.

Du kanske också vill läsa: Undvik vanorna som kan skada höfterna

Kompletterande åtgärder för övningar som lindrar höftbursit

En sjukgymnast ansvarar för att ange vilka övningar som är bäst för varje enskilt fall. I vissa fall kan en sjukgymnast att kombinera manuell sjukgymnastik med användning av smärtstillande medel. Kirurgi är vanligtvis det absolut sista alternativet om tidigare åtgärder inte ger positiva resultat.

Utöver att träna några övningar för höftbursit kan du applicera kyla på området för att minska smärtan. Detta är särskilt fördelaktigt under det akuta stadiet. Om din läkare rekommenderar det är injektioner mer effektiva när smärtan är så stark att den hindrar vardagliga aktiviteter.

Du bör också ha vissa rutiner och vanor i åtanke för att förhindra att din höftbursit kommer tillbaka. Här är några bra exempel:

  • Undvik överbelastning av zonen.
  • Håll din kroppsvikt under kontroll.
  • Sitt bekvämt för att undvika att placera för mycket vikt på dina höfter.
  • Använd rätt skor och korrigera dålig hållning.

En effektiv, praktisk och billig form av behandling

Att utföra dessa övningar rutinmässigt är en av de mest effektiva åtgärderna för att kontrollera höftbursit. På så sätt förhindrar du inte bara muskelatrofi utan också utvecklingen av artros.

Det är också en mycket kostnadseffektiv metod. Faktum är att det inte kostar dig något alls! Dessutom kan du utföra övningarna i ditt eget hem och på så sätt hjälpa till att förhindra framtida återfall. Om du har några frågor eller behöver vägledning, se till att alltid fråga din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Pertegas, M. V., Navarro, R. S., & Sererols, X. C. (2017). Trocanteritis. Dolor: Investigación, clínica & terapéutica, 32(4), 141-151.
  • Rodríguez, M. A. M. (2010). El arte y la ciencia en la anamnesis. Medisur, 8(5), 28-32.
  • Kaplanek, B. A., Levine, B., & Jaffe, W. L. (2014). Pilates y rehabilitación: Para Síndromes y Artroplastias. Paidotribo.
  • González Duque, A., C. de José Reina, and J. Vaquero Martín. “Bursitis trocantérea.” Medifam 13.1 (2003): 43-48.
  • Merino, Maira Johanna Orozco, and Luis Lasca. “Bursitis Iliopectínea.” Revista de la Facultad de Ciencias Médicas de Córdoba 73.4 (2016): 306.
  • García, NM Puente, ML Fernández Gómez, and R. Insausti. “Bursitis trocantéreas.” FMC: Formación Médica Continuada en Atención Primaria 8.5 (2001): 351-355.
  • Morgado, I., et al. “Guía de manejo clínico de la artrosis de cadera y rodilla.” Revista de la Sociedad Española del Dolor 12.5 (2005): 289-302.
  • Jiménez, Christian Edgardo, et al. “Programas de educación en salud y entrenamiento de la fuerza en adultos mayores con artrosis de cadera leve a moderada.” Revista médica de Chile 142.4 (2014): 436-442.
  • González Castilla, Roberto, et al. “Bloqueo 3 en 1 para analgesia en pacientes con fractura de cadera.” Medisan 16.11 (2012): 1698-1706.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.