Symtom och förebyggning av höftförslitning

Visste du att gelatin kan hjälpa till att återställa brosk och förebygga att det slits ut? Du bör även dricka två liter vatten om dagen för att bibehålla vätskebalansen.
Symtom och förebyggning av höftförslitning

Senaste uppdateringen: 22 december, 2018

Kvinnor tenderar att drabbas värst av den smärtsamma verkligheten som är slitna leder, osteoartrit och andra muskeltillstånd som kan påverka livskvaliteten. Höftförslitning är en av de vanligaste och farligaste ledtillstånden som finns, så det finns definitivt ett värde i att ta sig tid att lära sig om symtomen.

Vad orsakar höftförslitning?

Det är ofta kvinnor som drabbas av höftförslitning

Osteoartrit i höften påverkar brosket. Kom ihåg att höftleden även består av lårbenets huvud och höftskålen – en hålighet i höften där lårbenet passar perfekt. Runt detta område finns ett nätverk av muskelfibrer och ligament som förenar brosket och absorberar stötar. Du bör veta att höftförslitning kan inträffa på olika sätt:

 • Primärt: Ett resultat av slitage med tiden. Visar sig runt 60-65 års ålder.
 • Sekundär osteoartrit: Resultatet av lokala problem och ledproblem på grund av leder som hamnar ur led eller på grund av dåligt näringsintag och benproblem. I dessa fall kan folk drabbas av höftbesvär så tidigt som vid 30-35 års ålder.
 • Trauma: När leder hoppar ur led, på grund av skador eller dåligt läkta sjukdomar som kan orsaka ledslitage.
 • Medfödda faktorer: Många lider på grund av medfödda problem, som höftledsdysplasi, missbildningar eller andra besvär.
 • Obalanserad skelettstruktur: Det är rätt många som lider av ett tillstånd där benen har olika längd.

Symtom på höftförslitning

Smärta är ett självklart tecken vid artritiska besvär
 • Det första symtomet på artritiska problem är självklart smärta, men många tror att smärtan endast är koncentrerad nära höften, dock uppstår den i själva verket vid skrevet. Den kan även stråla ned mot den lägre delen av låret, nå knät och gå tillbaka mot skinkorna.
 • Ibland när man rör på sig kan man känna en skarp, knäckande känsla.
 • Om din höft gör ont kan det vara ett muskulärt problem, men om ditt område kring skrevet börjar göra ont är detta ett direkt resultat av höftförslitning.
 • I början kan denna smärta vara relativt dov och endast dyka upp efter att du varit fysiskt aktiv. Till exempel efter en lång promenad eller efter att ha sprungit eller lyft vikter. När du vilar kommer smärtan försvinna.
 • Senare, när slitaget blir värre, kommer smärtan mer intensivt och det blir svårt att genomföra vanliga aktiviteter, som att gå uppför trappor. När du korsar benen kommer du känna en smärtsam knäckning, och så även när du vrider och vänder dig i sängen under natten. Du kommer även känna en brännande smärta i skrevet.

Hur kan jag förebygga höftförslitning?

Gelatin är utmärkt för att återställa brosk,

Om du lider av höftsmärtor bör du ta steg för att ändra din livsstil. För det finns i dagsläget inte något botemedel. Du bör försöka äta bra så att din kropp har alla näringsämnen den behöver, och träna lätt så att du håller dig igång men utan att slita ut dig. Följ din läkares instruktioner utan att missbruka antiinflammatoriska mediciner eller muskelavslappnare, eftersom de kan ha en negativ påverkan på din lever i det långa loppet.

Rekommendationerför att förebygga höftförslitning

Om du inte redan lider av detta problem, och vill förebygga höftförslitning, bör du följa nedan rekommendationer.

 • Håll alltid en balanserad vikt.
 • Ägna dig åt lätt träning varje dag, framförallt övningar som inte kräver att du rör på höfterna, som gång, löpning eller simning.
 • Öka din konsumtion av vitamin C, A och D, eftersom dessa näringsämnen hjälper dig syntetisera kollagen. Du bör alltså definitivt försöka äta mer citrusfrukter, mango, ananas, morötter, meloner och jordgubbar. Även grönsaker som korsblommiga grönsaker, kronärtskocka och vitlök är väldigt bra mot ledsvullnad.
 • Gelatin är utmärkt för att återställa brosk, vilket är viktigt eftersom brosk, till skillnad från ben, kan växa tillbaka.
 • Ät gärna magnesiumtillskott. Detta näringsämne är fundamentalt för att bibehålla god ledhälsa och även den generella hälsan. Du hittar det i hälsokostbutiken eller mataffären.
 • Drick två liter vätska om dagen. Det är viktigt att du håller vätskebalansen eftersom dina leder behöver vätska för att nära brosket. Du bör definitivt ha detta i åtanke.
 • Vitamintillskott som glukosaminsulfat är utmärkt mot höftförslitning. Det är ett naturligt sätt att stärka denna del av kroppen, såväl som ben och brosk rent generellt. Du kan tala med din läkare om dess fördelar.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.