5 tips för att tappa och bibehålla vikten

03 oktober, 2018
Du måste inte sluta äta allt fett, men du måste välja nyttiga fetter som är viktiga för att kroppen ska fungera ordentligt.

Viktnedgång är något som går bortom ditt fysiska väsen. En balans behövs för att främja god hälsa och förebygga sjukdomar. Att tappa vikten är  sak – att bibehålla vikten är det fortsatta arbetet.

I vår moderna, stillasittande livsstil och ohälsosamma värld finns det tusentals som kämpar med övervikt och fetma dagligen. Dessutom för det här tillståndet med sig andra risker.

Att bränna fett och tappa vikt är inte något som kan åstadkommas över en natt. Om du inte lägger manken till kommer du inte se några resultat. 

Några tips för att tappa vikt inkluderar att sluta äta vissa livsmedel. Man bör utöver det anamma en regelbunden träningsrutin och ändra andra vanor som kan påverka ditt mål.

Alla vill göra det, men få lyckas verkligen. Det är därför vi i dagens artikel vill dela med oss av fem nyckeltips. Dessa kan hjälpa dig att uppnå och bibehålla vikten som är ideal för dig en gång för alla.

1. Ta en titt på ditt intag av kolhydrater

undvik bröd om du vill tappa och bibehålla vikten

Kolhydrater finns i alla livsmedel i viss utsträckning, och det är viktigt att du bevakar intaget av dem för att tappa vikt.

Ett av de bästa sätten att ta kontroll är att välja livsmedel baserat på deras glykemiska index (GI) för att minska bildandet av fettvävnad.

Att prova olika livsmedel kan även göra att du inte blir uttråkad av att alltid äta samma sak.

Vill du veta mer? Läs: 12 anledningar till varför öl är bra för hälsan

2. Mirakeldieter får dig inte att bibehålla vikten

Tappa kilo efter kilo på bara några dagar? Visst, det kanske verkar möjligt, men inte utan stor smärta och ansträngning. Bland de många tips för viktnedgång som finns fortsätter de snabba genvägarna att växa. Problemet är att dessa “mirakeldieter” utsätter dig för flertalet faror och många gånger bara ger temporära resultat.

Låt oss förklara. Dessa typer av “måltidsplaner” kan vara farliga för att de inte möter din kropps grundläggande näringskrav för optimal funktion.

Utöver det är det troligt att känslorna av ångest och hunger kommer återvända när du är klar med dieten, vilket gör att du äter ännu fler kalorier än tidigare.

Det är därför bäst att följa en tålmodig plan för att tappa vikt genom en balanserad och hälsosam diet, såsom medelhavsdieten.

3. Ät mer hälsosamma fetter

livmedel som är bra för att tappa och bibehålla vikten

Kanske tror du att du måste sluta äta alla slags fetter för att nå ditt viktmål eftersom de är så höga i kalorier? Men det är inte sant. Det finns gott om nyttiga fetter, till exempel omättade fetter, som din kropp behöver för att fungera optimalt.

Med detta i åtanke är det en god idé att sluta äta rött kött, korv och bakverk med mycket mättade fetter och som “förgiftar” din kropp.

Ett av de bättre tipsen för att tappa och bibehålla vikten är faktiskt att öka intaget av omega 3-fettsyror. Dessa finns i olivolja, fet fisk, nötter och frön.

4. Träna varje dag

Så du har inte tid för gymmet? Det är inte en ursäkt för att hoppa över din dagliga träning eftersom du till och med kan gå på en halvtimmes promenad eller ägna dig åt andra aktiviteter för att följa denna utmärkta vana. Alla listor med tips för viktnedgång inkluderar någon slags daglig aktivitet.

Fysisk träning accelererar hjärtrytmen, förbättrar ämnesomsättningen och är ett av de effektivaste sätten att minska kroppsfett samtidigt som du bygger muskelmassa.

Vänligen läs: Få bättre sömn med dessa 5 middagar

5. Ät en nyttig frukost

dieten är viktig för att tappa och bibehålla vikten

Att vara stressad på morgonen eller inte ha tid att laga mat är ingen ursäkt för att inte äta en nyttig frukost. Du kan alltid gå upp tidigare. Det många inte vet är att frukosten är den viktigaste måltiden på dagen för att bibehålla en hälsosam vikt och få energi.

Så sluta med den dåliga vanan att dricka en kopp kaffe eller te. Ta dig lite extra tid för att äta en bra frukost.

Det optimala är om dagens första måltid inkluderar:

 • Kalorier: mellan 20% och 25% av ditt dagliga intag
 • Kolhydrater: mellan 50% och 60% av dina frukostkalorier bör komma från kolhydrater
 • Protein: välj ett högkvalitativt protein, såsom mjölk, ägg eller magert kött
 • Fett: fett bör utgöra 25% av kaloriintaget från din frukost i form av spannmål, mjölkprodukter eller ägg
 • Vitaminer och mineraler: de som finns i frukter och grönsaker och som du kan konsumera råa, som juice eller i en smoothie.
 • Cómo lograr un desayuno equilibrado y nutritivo. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://www.directoalpaladar.com/salud/como-lograr-un-desayuno-equilibrado-y-nutritivo
  Está de moda meterse con el desayuno: ¿Qué desayuna el mundo? – Mi Dieta Cojea. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://www.midietacojea.com/2015/01/12/esta-de-moda-meterse-con-el-desayuno-que-desayuna-el-mundo/
 • Entrevista al nutricionista Aitor Sánchez | Soy como como. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://soycomocomo.es/producto/aitor-sanchez
 • Descubre qué es le efecto rebote y cómo se puede evitar en una dieta. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://www.ictiva.com/blog/que-es-el-efecto-rebote/
 • Hidratos de carbono – Fundación Española del Corazón. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://fundaciondelcorazon.com/nutricion/nutrientes/806-hidratos-de-carbono.html
 • El índice glucémico de los alimentos. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://www.fundaciondiabetes.org/general/articulo/47/el-indice-glucemico-de-los-alimentos
 • El peligro de las dietas milagro. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://www.dietistasnutricionistas.es/di-las-dietas-milagro/
 • Obesidad y sobrepeso. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
 • Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral., M., Rocandio Pablo, A. M. ., Ansotegui Alday, L., Pascual Apalauza, E., Salces Beti, I., & Rebato Ochoa, E. (2006). Nutrición hospitalaria : organo oficial de la Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral. Nutrición Hospitalaria (Vol. 21). Jarpyo Editores. Retrieved from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000900007
 • Salaun H., Thariat J., Vignot M., Merrouche Y., Vignot S., Obesity and cancer. Bull Cancer, 2017. 104 (1): 30-41.
 • Bueno NB., De Melo IS., De Oliveira SL., Da Rocha Ataide T., Very low carbohydrate ketogenic diet v, low fat diet for long term weight loss: a meta analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr, 2013. 110 (7): 1178-87.
 • Albracht Schulte K., Kalupahana NS., Ramalingam L., Wang S., et al., Omega 3 fatty acids in obesity and metabolic syndrome: a mechanistic update. J Nutr Biochem, 2018. 58: 1-16.
 • Beavers KM., Ambrosius WT., Rejeski WJ., Burdette JH., et al., Effect of exercise type during intentional weight loss on body composition in older adults with obesity. Obesity (Silver Spring), 2017. 25 (11): 1823-1829.