Att missa frukosten orsakar viktökning

Att äta frukost gör dig allt annat än fet - tvärtom hjälper det dig faktiskt att aktivera din ämnesomsättning så att du börjar bränna fett redan vid starten av din dag. Frukosten ger dig också energin du behöver för att möta dagen på ett bra sätt.
Att missa frukosten orsakar viktökning
Maria Patricia Pinero Corredor

Granskad och godkänd av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 13 april, 2023

Enligt undersökningar lämnar nästan 30% av befolkningen hemmet utan att äta frukost, och tar till exempel en kopp kaffe när de kommer till jobbet som substitut. Det är överraskande, eller hur? Ett annat ännu mer oroande faktum är att endast 3% av barnen idag regelbundet äter nyttiga frukostar. Men vad är egentligen nackdelarna med att missa frukosten?

De flesta av oss – inklusive barn – begränsar oss nästan alltid till ett glas mjölk och en onyttig smörgås eller något bakverk. Något sött och matigt som ger omedelbar mättnad och låter dig lämna hemmet med lite energi. Men vad är det långsiktiga resultatet? För var dag som går blir fler och fler människor överviktiga.

En annan myt som vi vill slå hål på idag är uppfattningen att det är en god idé att missa frukosten för att gå ned i vikt. I dagens artikel vill vi förklara vad som kan hända med din kropp om du hoppar över den första måltiden på dagen. Förhoppningsvis kommer denna information hjälpa dig att göra rätt val från och med nu.

Visste du att man genom att missa frukosten faktiskt går upp i vikt?

Det kanske överraskar dig, men motiveringarna du nästan alltid hör från människor som väljer att missa frukosten kan delas in i följande kategorier:

  • Jag har inte tid
  • Jag åt en stor middag kvällen innan
  • Jag vill gå ner några kilon

Om du tillhör någon av dessa kategorier bör du sätta dig in i vilka typer av konsekvenser som fortsatt “morgonfasta” kan få för din hälsa.

  • Att starta dagen utan mat är direkt relaterat till en kommande nedgång i energi, dåliga intellektuella prestationer, trötthet och humörsvängningar. Visste du att din hjärna använder cirka 20% av den totala mängden energi du förbrukar för att kunna fungera normalt? Det är anledningen till att bristfälligt intag av näringsämnen och vitaminer kan leda till att du känner dig seg och att du får huvudvärk, vilket gör att du presterar sämre på jobbet.
  • Människor som missar frukosten lider ofta av förstoppning.
  • Att missa frukosten orsakar vad experter kallar för “metabolt syndrom”, eller en ansamling av fett, vanligen i buken. Detta beror främst på det faktum att din kropp, när den känner av en brist på mat, börjar aktivera enzymer som lagrar fett. Din kropp samlar upp alla lipider och allt fett den får och lagrar dem för senare bruk, och buken är en klart favoriserad plats.
  • I sin tur kan bukfett leda till högre nivåer av triglycerider, högt blodtryck och högt blodsocker. Alla dessa kan i det långa loppet orsaka allvarliga kardiovaskulära problem.
  • Enligt en intressant studie som genomförts vid Harvard University School of Public Health i Boston löper män som lämnar hemmet utan frukost eller som bara dricker en kopp kaffe på morgonen en högre risk för hjärtinfarkt senare i livet.

Som du kan se är det en riskfylld vana att hoppa över frukosten. Inte nog med att det saktar ner din ämnesomsättning, utan genom att ackumulera fett i vissa delar av kroppen kan du utveckla ännu allvarligare problem på vägen. Så glöm inte att äta din frukost!

Sex tips på nyttiga frukostar som inte leder till viktuppgång

Parfait till frukost

1. Inkludera fullkorn

Havregryn är ett exempel på ett riktigt hälsosamt frukostval. Havregrynsgröt tillsammans med några äppelskivor och druvor utgör ett läckert alternativ. Rågbröd är en annat utmärkt alternativ att lägga till din frukost. Lite naturlig plommonsylt och färskpressad apelsinjuice på det och du får en start på dagen som du kommer att älska.

2. Inkludera lite protein. Överraskad?

Du känner säkert redan till att protein är viktigt för att bygga muskelmassa. Vad är vitsen med att gå ner i vikt om det leder till slappt hängande hud? En nyttig frukost bör innehålla en del protein, som till exempel ett hårdkokt ägg. Dekorerat med lite olivolja kan det bli riktigt läckert. Du kan också göra en enkel spenatomelett.

3. Mjölk, te eller kaffe?

Vi brukar vanligen rekommendera vegetabiliska mjölksorter gjorda på mandel, havre, ris eller nötter. De är laktosfria, så de passar utmärkt för intoleranta, och de ger massor av energi. Du kan också använda dem i ditt kaffe eller te. Du kan inte misslyckas med dessa.

4. Ät lite frukt

Och vet du vilken frukt som är det bästa alternativet? Den du gillar mest. Oavsett om det är gröna äpplen, päron, kiwi och jordgubbar, skivad papaya eller ananas. Helst bör du välja frukter som är färska, och om du undrar om du kan välja fruktjuicer istället måste du komma ihåg att juicer nästan alltid innehåller tillsatt socker. Det är bättre att äta en bit av den naturliga frukten med skalet på.

5. Glöm inte nötterna!

Du kan äta en näve nötter varje dag – de ger dig en utmärkt dos av magnesium och hälsosamma fettsyror som omega-3.

6. Säg “ja” till probiotika

Ett av de bästa valen är vanlig grekisk yoghurt utan tillsatt socker. Det sätter fart på din ämnesomsättning och bidrar även med goda tarmbakterier som förbättrar din matsmältning.

Så nu vet du… att missa frukosten på morgonen är en av de sämsta vanorna du kan ha!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.