12 anledningar till varför öl är bra för hälsan

Tack vare sitt höga innehåll av flavonoider och antioxidanter kan öl hjälpa vissa kvinnor att undvika benskador till följd av klimakteriet.
12 anledningar till varför öl är bra för hälsan

Senaste uppdateringen: 30 januari, 2019

På sommaren när det är kvävande varmt och outhärdligt fuktigt finns det inget som smakar bättre än en kall öl. Denna dryck associeras typiskt sett med fester, firanden, vänner och andra glada stunder. Men det är inte många som vet att öl är bra för hälsan. Ja, faktiskt. Men det gäller så klart så länge du dricker den med måtta.

Hälsoexperter rekommenderar vanligtvis inte att man dricker öl eftersom det kan skapa missuppfattningen att man kan dricka hur mycket som helst. Men att dricka en eller två öl är bra för hälsan på grund av att det faktiskt innehåller en del nyttiga ingredienser. Men återigen, en du måste dricka ansvarsfullt. Tänk på att även om öl är bra för hälsan, så är alkohol skadligt för kroppen.

Ytterligare en sak som är värd att komma ihåg är att en burk öl kan innehålla upp till 220 kalorier beroende på sorten, vilket är ytterligare en anledning till varför det bör åtnjutas med måtta.

Med allt detta i åtanke vill vi i dagens artikel bjuda in dig att ta del av 12 anledningar till varför öl är så bra för hälsan.

12 anledningar till varför öl är bra för hälsan

1. Motverkar sömnlöshet

Motverkar sömnlöshet

Denna dryck innehåller två beståndsdelar, nikotinsyra och laktoflavin, vilket främjar god sömn. Om du plötsligt känner dig trött efter att ha druckit en öl är det troligen dessa beståndsdelar som ligger bakom det.

2. Lugnar dina fötter

Efter en lång, hård dag kanske dina fötter är trötta och svullna. För att lugna dem kan du prova att ta ett ölfotbad. Bubblorna slappnar gradvis ner dem.

3. Minskar stress

Enligt en expert från Mayo Clinic kan måttlig konsumtion av öl hjälpa till att bekämpa stress och ångest. Den maximala dagliga konsumtionen för kvinnor är 236 ml och för män 473 ml.

4. Ger dig frisk hy

Innehåller vitaminer och antioxidanter

Öl innehåller vitaminer och antioxidanter som förbättrar hälsan hos din hy genom att ta bort orenheter och stimulera ny celltillväxt. Denna dryck är faktiskt en ingrediens i många behandlingar du finner på olika spa, eftersom man här har insett de viktiga fördelarna för hyn.

5. Klimakteriet

De höga mängderna flavonoider är relaterat till en ökning av kalcitonin, vilket är mycket viktigt för att förebygga benskador till följd av klimakteriet. Denna humledryck innehåller även kraftfulla antioxidanter som förebygger åldrande i förtid.

6. Skyddar hjärtat

Måttlig konsumtion av öl hjälper till att minska risken för hjärtattack med 40-60%. Man har upptäckt att öljästen kan sänka de dåliga kolesterolnivåerna, förebygga igentäppta artärer och bildandet av blodproppar samt förbättra den kardiovaskulära hälsan rent generellt.

7. Förbättrar minnet

Kisel förbättrar minnet

Flera studier har slagit fast att kiselinnehållet i drycken kan hjälpa till att förebygga kognitiva problem och minnesförlust. Denna forskning har funnit att personer som dricker öl regelbundet och med måtta löper mindre risk att utveckla Alzheimers.

8. Skyddar njurarna

Att dricka en öl om dagen kan hjälpa till att hålla njurarna friska. Forskning i Finland har funnit att personer som dricker en öl om dagen löper upp till 40% mindre risk att utveckla njursten. Fördelarna är relaterade till humlen, som stärker benen.

9. Det förbättrar matsmältningen

Den tillhandahåller höga mängder fibrer som agerar naturligt laxerande. Till skillnad från andra drycker som innehåller fibrer kan denna dryck bidra till hälsosamma tarmrörelser och förebygga mag- och tarmproblem såsom förstoppning och diarré.

10. Rikt på vitamin B

Detta är en utmärkt källa till B-vitaminer. Framförallt mörkt öl innehåller vitamin B3, B6 och B9 (folsyra). Vitamin B3 spelar en viktig roll i att reparera kroppens celler medan vitamin B5 hjälper till att lindra symtomen från PMS. Folsyra har visat sig kunna förebygga grovtarmscancer.

11. Förbättrar din ögonhälsa

Öl är bra för hälsan

Flera studier i USA och Kanada har visat att daglig konsumtion av denna dryck kan minska risken för att utveckla grå starr. 

12. Kur mot förkylningar

Att dricka varmt öl när du är förkyld kan hjälpa dig att minska symtom och snabba på din återhämtning. När korn värms upp stimulerar det cirkulationen och andningen, minskar muskelsmärtor och stärker ditt immunförsvar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.