Vad dina fötter kan säga om din hälsa

Enligt zonterapi finns det ett direkt samband mellan kroppens olika organ och särskilda punkter på fötterna.
Vad dina fötter kan säga om din hälsa
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Dina fötter bär upp hela din kroppsvikt hela dagen lång, vilket är anledningen till att de kräver extra omsorg. Tyvärr får de ofta inte den uppmärksamhet de förtjänar.

Visste du att du kan identifiera många olika typer av hälsoproblem, både fysiska och känslomässiga, bara genom att undersöka dina fötter? Detta är mer än skäl nog att ge dem den nödvändiga vård och omsorg de behöver för att hålla sig i god form. Läs vidare för att lära dig vilken information dina fötter kan ge dig.

Dina fötter och deras koppling till din hälsa

Ta hand om dina fötter

Ett av de enklaste sätten att kontrollera om du lider av några hälsoproblem är att noggrant undersöka fötterna för att se om du upptäcker några förändringar. Här är några exempel:

  • I fötterna och tårna finns kapillärer av varierande densitet, vilka säkerställer god cirkulation och blodtillförsel. När dessa kapillärer minskar i antal, och i vissa fall nästan försvinner, kan det vara ett tecken på dålig cirkulation. Detta kan orsakas av åtsittande skor eller trånga strumpor.
  • Fotsmärtor som kommer plötsligt och återkommer frekvent kan tyda på näringsbrist, otillräckligt vattenintag eller dålig cirkulation. Det är viktigt att ta reda på orsakerna och söka lämplig behandling.
  • Om fotkramper inträffar hos dem som är aktiva eller idrottar är orsaken sannolikt uttorkning. Detta tillstånd måste behandlas så fort som möjligt och kan undvikas genom att du dricker den rekommenderade dagliga mängden vatten samt ökar ditt intag när du är aktiv. Om uttorkning inte är orsaken lider du sannolikt av brist på ett av följande näringsämnen: kalium, kalcium eller magnesium.
  • Ett annat tecken på att något är fel: ett sår som aldrig tycks vilja läka. Detta kan vara ett tecken på diabetes eftersom människor med denna sjukdom drabbas av permanenta skador på nerverna i extremiteterna och har svårare att få skador eller sår att läka.
  • Om du ständigt lider av kalla fötter är det ett tecken på att din sköldkörtel inte fungerar som den ska och att du kan lida av hypotyreos. En annan orsak till kalla fötter kan vara dålig cirkulation. Du bör söka läkare för att fastställa den exakta orsaken till dina kalla fötter.
  • Svullna fötter är ofta ett resultat av dåligt fungerande njurar samt vätskeretention. Vissa mediciner kan också orsaka svullna fötter som en sekundär bieffekt.

Glöm inte!

Det är viktigt att uppmärksamma förändringar i fötterna och att söka läkarhjälp vid behov eftersom förändringar i deras tillstånd kan signalera ett potentiellt hälsoproblem. Regelbunden fotmassage kan också vara bra, och kan enligt forskning från Umeå Universitet även minska stress och oro.

Som vi alla vet är det bättre att ta det säkra före det osäkra. Var uppmärksam på dina fötter på samma sätt som du tar hand om resten av din kropp… det kan hända att de försöker berätta för dig att något är fel!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.