Undvik vanorna som kan skada höfterna!

Vi vet att övervikt inte är bra för hälsan och ej heller för benstrukturen. Höfterna och knäna är de områden som lider mest.
Undvik vanorna som kan skada höfterna!
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Den smärta som uppkommer i höftlederna är utan tvekan mer vanlig hos kvinnor. Risken för att skada höfterna ökar med åldern, och detta är något som vi bör vara vaksamma på. 

Ifall du känner av smärta i området nedanför ryggen och ner mot rumpan och har ont då du exempelvis går i trappan kan denna artikel vara något för dig. Dessa symptom kan visa på att du löper risk för att skada höfterna. Rådfråga en läkare ifall du har frågor angående dina dagliga vanor, så att du kan förbättra din livskvalitet.

Vilka vanor kan skada höfterna?

Först och främst bör vi berätta att även ärftliga faktorer spelar roll. Sjukdomar som artrit och osteoporos är vidare också faktorer som kan skada höfterna och lederna.

Ifall du vet att det är vanligt i din familj att ni har problem med höfterna bör du tänka på att ta hand om dina leder. Det är viktigt att du tänker på vad du äter, att du tränar och följer preventiva råd angående faktorer som kan påverka dig.

Vi ska nu gå igenom olika vanor som kan skada höfterna.

1. En stillasittande livsstil

Du känner säkert till detta. Det ironiska är att även om så många känner till att detta kan vara skadligt, är det sällan man gör något åt det, trots att man innerst inne vet att det kan förbättra livskvaliteten. Hur många timmar per dag spenderar du stillasittande? Och hur lång tid befinner du dig i samma position? Tänk på att lederna i höfterna enkelt kan bli överbelastade.

Det är exempelvis väldigt vanligt att vi känner att det knäpper i höften då vi reser oss. Det är även vanligt att man känner en smärta som går från höften mot magen och skinkorna. Så kom ihåg att en stillasittande livsstil kan skada höfterna.

2. En felaktig kosthållning

Du har säkert gått igenom många dieter för att gå ner i vikt, men får du verkligen i dig den näring du behöver? Får du tillräckligt med kalcium, fosfor och magnesium? Kvinnor har ofta brist på dessa tre mineraler, och om vi har en felaktig kosthållning kan detta innebära att vi skadar höfterna och även får andra problem.

Tänk på saker som läsk, sötsaker, kaffe, choklad, alkohol, tobak och rött kött. Allt detta gör att vi får lägre nivåer av kalcium och magnesium och att vi får i oss aminosyror med svavel, som avlägsnar kalcium med urinen. Tänk på vad du äter. Försök att integrera livsmedel i din kost som är bra för din benhälsa.

3. Konstant användning av högklackat

Om du hela tiden använder högklackat kan detta skada höfterna och ryggen. Det kan vara så att du av olika anledningar måste gå i högklackat, men det är viktigt att de inte är högre än 4 cm. Om du använder högre klackar under en längre tid kan detta orsaka allvarliga skador.

4. Akta så att du inte faller och skadar dig

Vi vet alla att man löper större risk att skada benstrukturen då man blir äldre. Frakturer på höfterna kan man dock få i vilken ålder som helst. Det spelar ingen roll ifall du är 20 eller 40 år, eftersom det inte finns någon ålder då du är skyddad från detta. Om du tränar mycket bör du även tänka på att inte överbelasta kroppen så att du riskerar att skada dig.

Hur kan vi ta hand om oss själva så att vi inte skadar höfterna?

Ta hand om kroppen så att du inte skadar höfterna
  • Öka dina nivåer av magnesium och kalcium. Det finns många livsmedel som ger dig dessa mineraler, men om många i din släkt eller familj har haft problem med höfterna kan du prata med din läkare som kan skriva ut något tillskott. Det finns många apotek som har bra behandlingar som gör att vi kan öka nivåerna av dessa viktiga mineraler för att stärka benstrukturen.
  • Den mest hälsosamma aktiviteten: simning. Om du har tillgång till en pool är detta perfekt om du vill börja simma. Vattenträning är jättebra för att stärka benen, musklerna och lederna. Och när du kommer hem kommer du känna dig avslappnad!
  • Tänk på din vikt. Övervikt är en direkt fiende som kan skada höfterna och även knäna. Några kilo “extra” kommer göra att du får svårare att röra dig. Försök att bibehålla en hälsosam vikt och att ha en bra och varierad kosthållning. Ifall din metabolism ändras med åren och du inte klarar av att gå ner så mycket i vikt längre bör du konsultera en nutritionist. Det är värt besväret!

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Brooks AG, Redmond J, Domb BG. Hip diagnosis and decision making. In: Miller MD, Thompson SR, eds. DeLee and Drez’s Orthopaedic Sports Medicine. 4th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 80.
  • Guyton JL. Hip pain in the young adult and hip preservation surgery. In: Azar FM, Beaty JH, Canale ST, eds. Campbell’s Operative Orthopaedics. 13th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 6.
  • Buckley L, Guyatt G, Fink HA, Cannon M, Grossman J, Hansen KE, et al. 2017 American College of Rheumatology Guideline for the Prevention and Treatment of Glucocorticoid-Induced Osteoporosis. Arthritis Rheumatol. 2017;69(8):1521-1537

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.