Hur kommer värmen vid VM i Qatar att påverka spelarna?

Hur klarar man en idrottstävling på toppnivå med temperaturer som kan överstiga 30 °C under vissa matcher? Det är riskerna för fotbollsspelare i det annalkande fotbolls-VM.
Hur kommer värmen vid VM i Qatar att påverka spelarna?
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 11 november, 2022

För första gången kommer fotbolls-VM att hållas i Mellanöstern. Valet av den oöverträffade platsen i Qatar gjorde det emellertid nödvändigt att flytta tävlingen från den traditionella månaden juni till november. Annars hade temperaturen under årets VM i Qatar varit outhärdlig.

Månadsbytet hindrar dock inte att det blir väldigt varmt under evenemanget. De höga temperaturerna kan leda till konsekvenser för spelarnas fysik. I den här artikeln ska vi titta närmare på Qatars klimat och dess möjliga effekter på kroppen.

Hur varmt blir det vid årets VM i Qatar?

Om fotbolls-VM skulle hållits mellan juni och juli, som vanligtvis är fallet, skulle spelarna fått utstå temperaturer på runt 45°C och upp till 50°C. Detta är naturligtvis inte genomförbart! Därför drar det stora evenemanget officiellt igång söndagen den 20 november.

Detta betyder dock inte att Qatar har låga temperaturer vid den här tiden på året. Det är dock en mer lämpad period för fotboll än den svallande sommarvärmen.

I Qatar börjar vintern i december och slutar i mars. Resten av året har landet ett sommarklimat. Förutom värmen är luftfuktigheten hög, och vinden, som kallas “shamal”, kan blåsa i kraftiga vindbyar och generera damm- och sandstormar.

Under de månader då VM i Qatar spelas kommer temperaturen att vara mellan 20 °C och 30 °C . Men flera meteorologikällor har förklarat i detalj att även på vintern kan det finnas dagar som överskrider denna maximala temperatur.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Hur många spel spelar fotbollsspelare per år och vilka är riskerna?

Teknik för att bekämpa de höga temperaturerna i fotbolls-VM

temperatur i fotbolls-VM
Arenorna kommer att vara luftkonditionerade för de höga temperaturerna i världscupen.

För att underlätta aktiviteterna för idrottare, journalister och fans som deltar i matcherna kommer arenorna att ha luftkonditionering för att hålla en måttlig temperatur. Dessa system kommer att drivas av solenergi.

Det bör noteras att vissa matcher kommer att spelas tidigt, mellan 13:00 och 18:00. Både solen och värmen är faktorer som arrangörerna därför får ta hänsyn till.

Hur kan värmen påverka spelarna?

De höga temperaturerna vid VM i Qatar kan innebära vissa risker för spelarna, som sannolikt kommer att uppleva betydande fysiska påfrestningar. Detta är ännu mer fallet om deras lag går långt och tävlingsperioden förlängs.

En av de största riskerna är uttorkning. Med värmen ökar svettning, och detta gör att kroppen inte bara förlorar vatten, utan även elektrolyter. Att hålla spelarens vätskenivåer stabila kommer att vara nyckeln till att förebygga skador och allmänna hälsoproblem.

En annan potentiell fara är värmeslag. Detta inträffar när kroppstemperaturen överstiger 40 °C och kan leda till ödesdigra konsekvenser på grund av förlust av vätskor och salter som är nödvändiga för att kroppen ska fungera.

I närvaro av symtom som rodnad hud, yrsel, huvudvärk och feber är det därför bäst att stanna på en plats med måttlig temperatur och dricka vätska. För att förhindra värmeslag är det tillrådligt att minska fysisk ansträngning vid tider med höga temperaturer.

Eftersom detta inte alltid är möjligt för professionella fotbollsspelare bör andra försiktighetsåtgärder vidtas, som att bära lämpliga kläder, dricka tillräckligt med vätska och inte äta för mycket innan de utsätter sig för värmen.

Solens strålar, ytterligare en riskfaktor i VM i Qatar

Slutligen är solsting också ett hot att ta hänsyn till. Även om vissa VM-arenor har en stor del av sin yta täckt, är spelplanen öppen på andra.

Med solen vid middagstid kommer spelarna att vara mycket utsatta för solstrålning. Överdrivet solljus kan orsaka problem som brännskador och immunförsvarsstörningar.

temperatur i fotbolls-VM
Det kommer att vara varmt under VM i Qatar i november, och solstrålning kan påverka spelarens prestanda.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Hur använder man artificiell intelligens i professionell fotboll?

Vädret: En extra krydda för ett historiskt VM

På ett sportsligt plan kommer VM i Qatar säkerligen att gå till fotbollens historieböcker. Utöver vad som händer i de spelade matcherna är det nästan givet att det blir det sista världsmästerskapet för spelare av kalibern Lionel Messi, Cristiano Ronaldo och förmodligen även Neymar.

Temperaturen under världscupen kommer också att markera en nästan aldrig tidigare skådad milstolpe. Precis som med världscuper som spelas under den kalla vintern på södra halvklotet i juni och juli – som Argentina 1978 och Sydafrika 2010 – kommer miljöförhållandena att påverka många olika aspekter av turneringen. Nödvändiga försiktighetsåtgärder måste vidtas för att minimera riskerna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.