Vad är elektrolyter och varför är de så viktiga?

Elektrolyter är ämnen i människokroppen som innehåller en elektrisk laddning. De är grundläggande element för att kroppen ska fungera korrekt, och du kan både förlora dem och ersätta dem.
Vad är elektrolyter och varför är de så viktiga?

Senaste uppdateringen: 22 november, 2020

Idrottare är förmodligen den grupp människor som är mest bekanta med elektrolyter. Det är kopplat till att dricka vätska, och det finns mycket information om dessa ämnen. Så, vad är då elektrolyter?

Elektrolyter är mineralämnen som finns i blodet och även i andra kroppsvätskor, såväl som inuti celler. Det som är bra med dem är att de kan bära elektriska laddningar. Det betyder att elektrolyter kan lösas upp i vatten och leda elektricitet. De är mycket viktiga för kroppen. En obalans i elektrolyterna kan vara dödlig. Dessa ämnen är kopplade till vätskeflödet i kroppen. De är också kopplade till blodets pH, dvs dess surhet, och musklernas aktivitet.

De huvudsakliga elektrolyterna i människokroppen är natrium, klor, kalcium, fosfor, magnesium och kalium. Var och en av dessa har särskilda blodkoncentrationsvärden som vi kan betrakta som normala. Till exempel:

  • I kalium ligger normala värden mellan 3,5-5,3 mEq/L
  • Natrium har normala värden mellan 136-145 mEq/L
  • För klor är det mellan 97-107 mEq/L

Orsaker till elektrolytobalans

Den normala elektrolytbalansen i kroppen fluktuerar mellan vissa värden. Hormonella förändringar, sjukdomar i organen såsom njurar eller lever och även användning av mediciner kan påverka dem. Bland de vanligaste orsakerna till elektrolytobalans är:

  • Uttorkning: när kroppen blir uttorkad innebär det att den har förlorat vätska. Samtidigt förlorar den också dessa elektriska ämnen. Under febertoppar eller gastroenterit med kräkningar och diarré är det möjligt att förlora elektrolyter.
  • Malabsorptionssyndrom: det finns patologier som förändrar tarmens absorption av näringsämnen. När det händer kan de elektrolyter som intas inte komma in i kroppen.
  • Endokrina sjukdomar: diabetes eller hypotyreos är exempel på hormonella problem som stör balansen i kroppens inre miljö.
  • Kemoterapi: cancerpatienter som genomgår kemoterapibehandlingar är mycket känsliga för elektrolytobalans. De som behandlar cancerpatienter måste alltid se till att de ersätter det som går förlorat på grund av behandlingen.
  • Läkemedel: Förutom kemoterapi finns det andra vanliga läkemedel som orsakar förlust av mineralämnen; till exempel diuretika och vissa kortikosteroider.
  • Njursjukdomar: njurarna hanterar regleringen av ämnen som lämnar kroppen. När detta misslyckas kan vi förlora natrium, kalium, kalcium, fosfor och magnesium.
Elektrolyter.
Att dricka vatten är avgörande för att bibehålla kroppens elektrolytbalans. Men vissa sjukdomar och mediciner kan också orsaka obalans.

Denna artikel kanske intresserar dig: 7 enkla sätt att dricka vatten oftare

De vanligaste obalanserna

Vissa elektrolytobalanser är vanligare än andra. Vissa är tillfälliga och kan korrigera sig automatiskt, medan andra behöver extern intervention för att återgå till normala nivåer. Många av dessa obalanser är inte brådskande allvarliga. Vissa är dock komplicerade. De långsiktiga konsekvenserna kan vara allvarliga.

När det gäller kalcium kan det finnas hypokalcemi (lägre mängd blod) eller hyperkalcemi (högre mängd blod). För kvinnor kan hypokalcemi öka risken för benskörhet när klimakteriet börjar. Å andra sidan kan hyperkalcemi leda till njursten.

Natrium, både överdrivet och otillräckligt, förändrar de neuronala funktionerna. Hyponatremi, som är låg natriumhalt, och hypernatremi, som är höga natriumvärden i blodet, orsakar irritabilitet och förvirring. I extrema fall kan det leda till kramper.

Kalium är kanske den elektrolyt som orsakar de flesta nödsituationerna. Myokardiocyter, som är hjärtmuskelcellerna, kräver specifika kaliumvärden för hjärtrytmen. Brist på kalium i blodet är en utlösare för arytmi som har sina egna risker. När det gäller överskott av kalium i blodet är det inte lika brådskande, men du bör träffa en specialist för att undersöka eventuella njurproblem. Den första manifestationen av njursvikt kan vara hyperglykemi, vilket innebär en ökning av kalium i blodet.

Patienter med låga kaliumnivåer kan uppleva hjärtarytmi.
Patienter med låga kaliumnivåer kan uppleva hjärtarytmi. Detta kan också orsaka andra hjärt- och kärlproblem.

Ta en titt på denna artikel: 7 tecken på att du dricker för lite vatten

Källor till elektrolyter

Det är viktigt att veta var vi får elektrolyter från i vår kost. Inte bara för att ersätta eventuella förluster utan också för att säkerställa en balanserad kost baserad på vårt dagliga behov. Förutom sportdrycker kan du också hitta elektrolyter i följande livsmedel:

  • Kalcium: I fisk hittar du kalcium, särskilt sardiner. Det finns också i spenat och mandel.
  • Fosfor: Det finns fosfor i mandlar, och även i andra nötter. Magert kött och ägg är tillförlitliga källor till denna elektrolyt, samt mejeriprodukter såsom ost och yoghurt.
  • Natrium: Betor, selleri, oliver och tomat.
  • Magnesium: Gröna bladgrönsaker, fisk och nötter. Det finns också massor av magnesium i kakao.
  • Kalium: Slutligen kan du hitta kalium i stora kvantiteter i gröna bladgrönsaker och i många frukter såsom bananer och citrusfrukter.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • DuBose TD. Disorders of acid-base balance. In: Skorecki K, Chertow GM, Marsden PA, Taal MW, Yu ASL, eds. Brenner and Rector’s The Kidney. 10th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016:chap 17.
  • Ayus, Juan Carlos, C. Caramelo, and A. Tejedor. “Agua, electrolitos y equilibrio ácido-base.” Med. Panamericana (2007).
  • del Rosal Rabes, T., et al. “Alimentación parenteral, líquidos y electrolitos.” Protocolos de Neonatología.[aut. libro] AEP. Protocolos Diagnóstico Terapeúticos de la AEP: Neonatología (2008): 101-110.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.