Dricka vatten för att gå ner i vikt - fungerar det?

Kan vatten verkligen hjälpa med viktminskning? Fortsätt läsa och få reda på svaret.
Dricka vatten för att gå ner i vikt - fungerar det?

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Hur mycket försöker du att gå ner i vikt? Får du de resultat som du vill ha? Tror du att du dricker tillräckligt med vatten? Idag kommer vi att diskutera om du kan dricka vatten för att gå ner i vikt.

Du kommer märka att du inte bara återställer vätskebalansen hos kroppen och dina organ, utan att det även kan hjälpa med viktminskning och förbättra dina resultat. Om du är en person som har svårt med att dricka vatten så kommer det äntligen bli lättare för dig att göra detta.

Att dricka vatten för att gå ner i vikt – det hjälper dig att bränna extra kalorier

Många personer låter sig själva äta en hel del kalorier, med argumentet att de kommer bränna detta vid ett senare tillfälle. Om du är en av dessa personer så bör du veta att vatten kan hjälpa med viktminskning och snabbt bli av med extra kalorier.

Detta stämmer för både unga och personer i medelåldern och allt du behöver göra är att dricka en halv liter vatten innan du äter.

Kvinna som äter hamburgare.

Vi rekommenderar såklart även att du tränar då du försöker gå ner i vikt. Den första förändringen du bör göra är att försöka dricka en halvliter vatten och även gå på promenad under 30 minuter.

Att dricka vatten innan måltiderna reducerar din aptit

Har du hört att vatten hjälper dig gå ner i vikt och reducera din aptit om du dricker det innan dina måltider? Detta stämmer men det finns vissa saker du bör tänka på.

Det har bevisats att man genom att dricka vatten 30 minuter innan måltiderna förhindrar att kroppen absorberar för mycket energi. Kom ihåg att denna energi kan ackumuleras som fett om den inte förbränns.

Detta stämmer dock inte för alla. I de studier vi har utfört upptäckte vi att det uppstår mer hos äldre vuxna. Så om du är en äldre vuxen och vill försöka gå ner några kilon så kan vatten hjälpa med viktminskning.

Vad accelererar din metabolism

Om du är en person som konstant försöker gå ner i vikt så vet du antagligen redan att metabolismen spelar en stor roll. Du vill öka din metabolism för att gå ner i vikt och vatten kan då vara till hjälp.

Metabolismen i kroppen.

Vi har tidigare pratat om vissa strategier för att förbättra metabolismen, och att dricka vatten är ett av de bästa sätten för detta. Det har bevisats att 1,5 liter vatten kan hjälpa dig att öka metabolismen med upp till 30%.

Vattnet hade en temperatur på mellan 22 – 37 C vilket implicerar att det var relativt varmt. Detta är viktigt för dessa temperaturer får kroppen att arbeta hårdare för att få tillbaka sin normala temperatur.

De som deltog i experimentet sade också att de kände mer energi. Detta är väldigt positivt om det är svårt att börja med en träningsrutin för att du känner dig trött hela tiden.

Vi rekommenderar att det vatten du dricker under dagen är varmt eller någotsånär hett. Det kanske kommer bli lite svårt i början, men du kommer att ha vant dig under några veckor.

Att dricka vatten för att gå ner i vikt – det säkerställer att du inte känner dig hungrig

Folk pratar alltid om hur törst ofta blandas ihop med hunger. Många personer dricker ett glas vatten först då de känner sig törstiga, men kan vatten verkligen hjälpa med viktminskning?

Dricka vatten för att gå ner i vikt

Om du tror att det är en myt och att det inte verkar stämma så bör du veta att det faktiskt är sant. Din kropp kan blanda ihop törst med hunger, och det är då du kan råka få i dig fler kalorier än nödvändigt.

Vi rekommenderar att du dricker ett glas vatten då du känner dig hungrig. Prova ljummet vatten för att snabba på metabolismen. Vänta sedan 20 minuter och se vad som händer i kroppen. Om hungerkänslan försvinner så var det bara törst. Annars bör du äta något hälsosamt och näringsrikt.

Så tänk på att dricka minst 2 liter vatten per dag för att återställa vätskebalansen i kroppen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dennis EA., Dengo AL., Comber DL., Flack KD., et al., Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle aged and older adults. Obesity, 2010. 18 (2): 300-7.
  • Walleghen EL., Orr JS., Gentile CL., Davy BM., Pre meal water consumption reduces meal energy intake in older but not younger subjects. Obesity, 2007. 15 (1): 93-9.
  • Jeong JN., Effect of pre meal water consumption on energy intake and satiety in non obese young adults. Clin Nutr Res, 2018. 7 (4): 291-296.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.