Att lida av värmeintolerans: orsaker och symtom

Mycket varmt klimat kan orsaka obehag hos vissa människor vilket kallas "värmeintolerans". Vill du veta mer om det? Läs vidare så berättar vi.
Att lida av värmeintolerans: orsaker och symtom
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 03 november, 2022

Temperaturen i omgivningen kan påverka människor olika. På grund av detta ogillar många människor varmt väder. Problemet ligger dock när en person, utan att kunna påverka det själv, bara inte klarar av höga temperaturer. Att lida av värmeintolerans kan vara en besvärlig sak.

För att förstå detta fenomen är det viktigt att veta att kroppen automatiskt reglerar sin temperatur. Det är hypotalamus som sköter detta, genom att aktivera olika perifera mekanismer för att hålla temperaturen inom normala värden. Detta organ ligger i nedre delen av hjärnan och är också involverat i känslan av törst, hunger och bröstmjölksproduktion.

Värmeintolerans är ett syndrom där en människa känner sig mycket obekväm i höga temperaturer. Detta kan leda till överdriven svettning och en känsla av överhettning.

Vad gör att man börjar lida av värmeintolerans?

Den specifika anledningen till att detta syndrom uppstår är fortfarande okänd. Studier visar dock att ett fel i transkriptionen av vissa gener kan vara en predisponerande faktor. Å andra sidan föredrar vissa specialister att behandla det som ett psykologiskt problem.

Generellt sett kan alla situationer som påverkar central eller perifer temperaturreglering utlösa värmeintolerans. Dessutom är sjukdomar eller substanser som påskyndar metabolismen hos individer också orsakande faktorer.

En kvinna med värmeintolerans.
Värmevallningar under menopausen och klimakteriet är en vanlig orsak till värmeintolerans bland kvinnor över 40 år.

Läkemedelsanvändning

Läkemedelsanvändning är förmodligen den vanligaste orsaken till värmekänslighet. Läkemedel som avsvällande medel som används för att behandla allergier och antihypertensiva kan orsaka värmeintolerans.

Dessa läkemedel förhindrar produktionen av svett, vilket innebär att kroppen inte kan avleda värme på egen hand. Dessutom ökar avsvällande medel muskelaktiviteten, vilket gör att kroppen producerar ännu mer värme.

Koffein

Koffein är ett stimulerande ämne som har förmågan att öka hjärtfrekvensen och påskynda ämnesomsättningen. Detta kan göra att kroppen producerar mer värme än under normala förhållanden, vilket kan utlösa problemet.

Personer med hypertyreos kan lida av värmeintolerans

Hypertyreos är en sjukdom som kännetecknas av en överproduktion av sköldkörtelhormoner, särskilt tyroxin. Detta hormon är involverat i individens tillväxt och utveckling genom att öka energiproduktionen. I överskott tenderar det att påskynda ämnesomsättningen, vilket ökar kroppstemperaturen.

Människor i klimakteriet kan lida av värmeintolerans

När kvinnor når en viss ålder uppstår en hormonell obalans i kroppen som avslutar deras reproduktionsstadium; det är detta vi kallar menopausen och klimakteriet. De hormonella förändringarna genererar en rad symtom som bland annat känslighet för värme, som kan visa sig som en känsla av värmevallningar.

Multipel skleros

Multipel skleros är en allvarlig sjukdom som påverkar det centrala och perifera nervsystemet. Det kännetecknas av en autoimmun reaktion där myelinet som täcker nerverna förstörs. Detta innebär att nervimpulser inte kan bli korrekt överförda.

Värmeintolerans är en vanlig komplikation vid denna sjukdom, eftersom hypotalamus inte effektivt kan skicka ordern att sänka temperaturen. Men ökningen av kroppstemperaturen hos dessa personer är också relaterad till fysisk, kognitiv och psykosocial trötthet.

När ska man uppsöka läkare?

Detta hälsoproblem kan ta tid att uppstå. Men när det väl visar sig kan det pågå mellan 1 till 2 dagar. I de flesta fall är den drabbade medveten om den utlösande faktorn. Du bör dock alltid konsultera en läkare om det inte finns någon uppenbar orsak eller när symtomen varar mer än två dagar.

Å andra sidan bör personer med multipel skleros vara mycket uppmärksamma på symtomen. Det är viktigt att uppsöka läkare om synen blir suddig, eftersom detta kan bero på Uhthoffs fenomen, vilket är en serie neurologiska förändringar, särskilt visuella, orsakade av värmefel.

Diagnos av värmeintolerans

Diagnosen av detta tillstånd är ganska komplex och utgör ofta en utmaning för specialisten. Först och främst bör man definiera de kliniska manifestationerna. Symtom som kan uppstå inkluderar följande:

Alla dessa symtom uppträder vanligtvis i varma miljöer som andra människor tolererar väl. För att försöka hitta den möjliga orsaken, bör läkaren också analysera patientens sjukdomshistoria och utföra olika tester.

En man med värmeintolerans.
Värmeintolerans kan vara farligt när det orsakar hypertermi som påverkar den normala cellmetabolismen.

Behandling och förebyggande

För att förhindra alla symtom på detta syndrom är det viktigt att uppehålla sig i svala områden. Det idealiska är att ha en luftkonditionering, men en fläkt kan också vara effektiv.

Att dricka ett glas kallt vatten under träning minskar också sannolikheten för en attack av värmeintolerans.

Å andra sidan, om du redan lider av symtom kan det bästa vara att upphör med dina aktiviteter och att du tar dig bort från värmen. Eftersom huvudsakligt fokus då är att sänka din kroppstemperatur, bör du dricka mycket vatten och se till att vara på en sval plats.

Kontrollera värmeintolerans för att minska kroppsskador

Det är viktigt att vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förhindra att detta tillstånd uppstår, särskilt om du har haft tidigare episoder eller om du har någon predisponerande faktor. Tänk därför på att bära lösa och lätta kläder och undvika fysisk aktivitet vid höga temperaturer.

Samtidigt är det viktigt att kontrollera värmeintolerans när den väl inträffar, eftersom det annars kan leda till ett mycket farligt tillstånd som kallas hypertermi eller värmeslag. Detta är därför ett syndrom som inte bör underskattas och som inte bör tas lätt på.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Moran D, Eli-Berchoer L, Heled Y, Mendel L, Schocina M, Horowitz M. Heat intolerance: does gene transcription contribute?. Journal of Applied Physiology. 2006;100(4):1370-1376.
  • Hameau, S., et al. “Esclerosis múltiple y readaptación al esfuerzo.” EMC-Kinesiterapia-Medicina Física 41.4 (2020): 1-15.
  • Hosokawa Y, Stearns R, Casa D. Is Heat Intolerance State or Trait?. Sports Medicine. 2019;49(3):365-370.
  • Heat & Temperature Sensitivity [Internet]. National Multiple Sclerosis Society. Available from: https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Diet-Exercise-Healthy-Behaviors/Heat-Temperature-Sensitivity.
  • Chaseling G. Physiological Considerations of Heat Intolerance in People with Multiple Sclerosis [PhD Doctorate]. University of Sydney; 2018.
  • Infante Amorós, Adalberto, and Silvia Elena Turcios Tristá. “Hipertiroidismo.” Revista Cubana de Endocrinología 23.3 (2012): 213-220.
  • Lisman P, Kazman J, O’Connor F, Heled Y, Deuster P. Heat Tolerance Testing: Association Between Heat Intolerance and Anthropometric and Fitness Measurements. Military Medicine. 2014;179(11):1339-1346.
  • Misra M. Excessive Sweating and Heat Intolerance. Endocrine Conditions in Pediatrics. 2020;:139-141.
  • Martin L. Heat intolerance: MedlinePlus Medical Encyclopedia [Internet]. Medlineplus.gov. 2020 [cited 30 October 2020]. Available from: https://medlineplus.gov/ency/article/003094.htm.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.