Vad man kan göra om man vaknar på natten

När man vaknar på natten flera gånger i veckan, är detta ofta tecken på stress, ängslighet eller nervositet.
Vad man kan göra om man vaknar på natten
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Vi kan uppleva sömnlöshet närsomhelst, inte bara när vi försöker somna. Ibland händer det att man vaknar på natten och har stora problem att somna om. I dagens artikel ska vi prata om vad man kan göra när det händer.

Vad gör så att man vaknar på natten?

Att vakna tidigt på morgonen och inte kunna somna om är ganska jobbigt. Väckarklockan kommer inte ringa än på ett bra tag, och vi vet att vi kommer vara zombies nästa dag utan en god natts sömn.

När vi vaknar på natten kan det bero på olika anledningar: det kan bero på att man hört ett högt ljud utifrån (såsom en brandbil), en mardröm, att man är för varm eller kall etc.

När vi väl vaknat kan det vara svårt att somna igen. Vissa väljer att byta sovposition några gånger. Det finns även de som kliver upp och väljer att bocka av några punkter på “att göra”-listan.

Att njuta av en god natts sömn är viktigt för den fysiska och mentala hälsan. Att inte få tillräckligt med högkvalitativ sömn kan leda till apati, irritabilitet, minnes- och koncentrationsproblem, dåsighet och mycket annat.

Vidare försämras våra arbetsmässiga och sociala relationer när vi inte får tillräckligt med vila.

När borde vi oroa oss över att vi vakar om nätterna? När det händer mer än tre gånger per vecka kan det vara ett tecken på att vi är för stressade, ängsliga eller nervösa. I det långa loppet kan det få allvarliga implikationer.

Vi rekommenderar att du läser: 11 tips för att vakna fräsch och utvilad

Att förbereda inför sömn

Om du vaknar på natten kan du prova att kliva upp ur sängen en stund

Om du vaknar på natten kan du prova att kliva upp ur sängen, lämna rummet, tända en dämpad lampa och göra avslappnande aktiviteter i 20-30 minuter.

Efter det går du tillbaka till sängen och försöker sova. En “avslappnande aktivitet” är givetvis väldigt personligt. För vissa kan det handla om att meditera eller utöva yoga, medan andra kanske läser, spelar kort eller tittar på fotografier.

Hur som helst ska det vara något som inte sätter igång ditt nervsystem. Under inga omständigheter ska du dricka kaffe, alkohol eller använda tobak.

Om du vill använda en mobil eller surfplatta ska du minska kontrasten och ljuset på skärmen samt undvika vitt, grönt och blått ljus, som stör melatoninfunktionen (ett hormon som låter oss sova). Det finns även appar som blockerar dessa färger och ger skärmen en varmare nyans.

Om du vill se på TV bör du välja ett program som är lämpligt för att somna igen. Det är bäst att undvika action, våldsamma nyheter eller videor med blinkande färger och ljus.

Om du går och lägger dig men vaknar igen, gör samma sak, såvida det inte händer 1-2 timmar innan du planerade att vakna. Då är det bäst att bara kliva upp och påbörja dagen.

Hur man återhämtar sig från att ha vaknat på natten

Oavsett hur dåligt du sovit natten innan ska du inte begå misstaget att kompensera med en tupplur på tre timmar. Du bör heller inte manuellt skjuta fram väckarklockan och vakna senare. Det kommer bara förvärra sömnlösheten och göra det till ett kroniskt problem.

Om du vaknar på natten eller lider av sömnlöshet är det bäst att vänta med att sova tills natten faller på igen.

Efter en natt av sömnlöshet eller att ha vaknat vid konstiga tider bör du försöka återställa din vila så snart som möjligt för att kunna tackla dina förpliktelser och aktiviteter följande dag.

Här följer några råd som kan hjälpa dig:

1. Höj ditt intag av vitamin B12

Vitamin B12 är viktigt

Om du inte vilar tillräckligt bränner din kropp mer B-vitaminer (energikällor). Om det blir brist på det i kroppen kommer du bli seg, tjurig och oförmögen att koncentrera dig. För att återställa det kan du äta följande:

  • Musslor, ostron
  • Fisk, bläckfisk
  • Lever
  • Ost
  • Ägg

2. Drick ingefärste

Ingefära har många fördelar. När du vaknar på natten ökar mängden av hormonet kortisol i kroppen, vilket försätter dig i ett konstant tillstånd av stress.

Höjda kortisolvärden höjer även blodtrycket, vilket leder till ångest och minskat immunsvar. För att motverka det finns det inget bättre än en kopp ingefärste.

Det är väldigt enkelt att göra:

Ingredienser

  • 1/4 tesked riven ingefära
  • 240 ml vatten
  • 1 matsked honung
  • 1 svart tepåse

Beredning

  • Värm upp vattnet och häll det i en mugg.
  • Tillsätt tepåsen och låt dra i fem minuter.
  • Ta upp påsen och tillsätt ingefäran.
  • Rör om och söta med honung.

Undvik socker och fett

Undvik socker

Livsmedel med mycket kolhydrater, fett och socker är inte alls rekommenderade eftersom de “släpper ut” energi.

Du kanske tror att snabb energi är vad du behöver för att må bättre efter att ha vaknat på natten, men effekten är bara temporär. Efter några minuter kommer du vara ännu tröttare än tidigare.

Välj istället hälsosamma livsmedel som är rika på proteiner, fibrer och naturliga fetter som ger dig mer långvarig energi. Säg farväl till vakande nätter!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.