6 symptom på vitaminbrist som visar sig i ansiktet

Om du lider av akne kan det vara på grund av brist på vitamin A. Få reda på de potentiella konsekvenserna av vitaminbrist och hur du inkluderar näringsämnena du behöver i din dagliga kost.
6 symptom på vitaminbrist som visar sig i ansiktet

Senaste uppdateringen: 24 november, 2020

Brist på vitaminer kan leda till en serie problem som vanligtvis inträffar när årstiderna förändras. Utan vitaminer känner vi oss tröttare och apatiska, vilket betyder att virus lättare kommer åt oss. Lär dig att identifiera dessa symptom på vitaminbrist.

1. Blek hy

Blek hy kan vara vitaminbrist

Under vintern är det få som ser solbrända ut, men sanningen är att du kan lida av brist på vitamin B12 om du har ovanligt blek hy. Du kommer märka det snabbt eftersom du även kommer känna dig deprimerad och trött. För att korrigera det är det viktigt att äta mer kött och skaldjur.

Om du istället för blek hy har torr hud är det ett tecken på brist på vitamin A och C. Vitamin A är väldigt viktig för att hålla huden frisk, speciellt efter att du utsatt den för solen. Vitamin C är också viktigt för syntesen av kollagen. Kollagen används av kroppen för att skapa nytt hår, regenerera huden, få naglarna och bindväven att växa samt stärka immunförsvaret.

För att få i dig dessa substanser ska du äta grönkål, pepparfrukter, kål, morötter, romansallad, spenat, aprikoser, grapefrukt, apelsin och plommon.

2. Torrt hår

Om du har torrt, skört hår med mjäll kan det vara ett symptom på vitaminbrist, i det här fallet biotin – även känt som B7. Det händer ofta när man har använt antibiotika. För att öka nivåerna av B7 måste du äta mer kött, fisk, grönsaker, frukter, svamp och baljväxter.

Om du snarare än torrt hår har mjäll är det också ett tydligt varningstecken. Mjäll beror på en brist på vitamin B2 och B6, och signalerar även en brist på essentiella mineraler, såsom zink och magnesium. För att motverka näringsbrister som leder till mjäll kan du börja äta livsmedel såsom mörk choklad, jordnötter, morot, ägg, kli, nötter, fisk och bönor.

3. Svullna ögon

Har du svullna ögon?

Om du har svullna ögon och lemmar kan din kropp lida av jodbrist. För att lösa det kan du lägga till lite jodberikat salt i måltiderna. Kom även ihåg att jod finns i skaldjur, mejeriprodukter och till och med bröd.

Om du är känslig för ljus kan det bero på en brist på vitamin A och vitamin B2. Vid problem med ögon och syn ska man dock alltid tala med en läkare. Endast då kommer du kunna utesluta allvarligare problem och få sinnesfrid.

4. Bleka läppar

Bleka läppar är vanligtvis ett symptom på järnbrist. Du kan märka av det om du ofta är förkyld och har lågt blodtryck. För att ta tag i denna järnbrist ska du äta mer rött kött och temporärt undvika produkter med mycket kalcium, eftersom det hindrar absorptionen av järn.

5. Blödande tandkött

Blödande tandkött

Om du märker av blödande tandkött kan du lida av en brist på vitamin C. Om du saknar det kan du få försvagat immunförsvar. Det leder till smärta i muskler och ben, såväl som problem med tänderna.

Höga mängder vitamin C hittas i citrusfrukter och röda pepparfrukter.

6. Akne – ett symptom på vitaminbrist

Akne kan vara ett tydligt symptom på vitaminbrist, speciellt vitamin A. Det kan hittas i livsmedel såsom fisk, lever, äggula, smör samt gröna och gula grönsaker.

Vitamin E kan hittas i vetegroddar, lever, olivolja, frön och grönsaker såsom spenat och blomkål.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • El-Akawi Z1, Abdel-Latif N, Abdul-Razzak K. (2006). Does the plasma level of vitamins A and E affect acne condition? Clin Exp Dermatol. 2006 May; 31 (3): 430-4.
  • Ozuguz, Pinar & Dogruk Kacar, Seval & Ekiz, Ozlem & Takci, Zennure & Balta, Ilknur & Kalkan, Goknur. (2013). ”Evaluation of serum vitamins A and E and zinc levels according to the severity of acne vulgaris”. Cutaneous and ocular toxicology. 33. 10.3109/15569527.2013.808656.
  • Juliet M. Pullar, Anitra C. Carr and Margreet C. M. Vissers. The role of vitamin C in skin health. Nutrients 2017, 9, 866; doi:10.3390/nu9080866
  • Evans, J & Johnson, E. The role of phytonutrients in skin health. Nutrients 2010, 2, 903-928; doi:10.3390/nu208090.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.