Stärk ditt immunförsvar naturligt med ostronmussling

Har du någonsin provat svampen ostronmussling? Utöver att vara god är den ett fantastiskt sätt att stärka immunförsvaret. Lär dig mer i den här artikeln!
Stärk ditt immunförsvar naturligt med ostronmussling
Karla Henríquez

Skriven och verifierad av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det finns ett naturligt, fantastiskt och effektivt sätt att stärka ditt immunförsvar som du kanske inte känner till: ostronmussling.

Det är en av de mest hälsosamma svamparna i naturen. De är goda, rika på vitaminer och mineraler samt innehåller även aktiva substanser med antivirala och antibakteriella egenskaper.

Något intressant med ostronmussling är att den har används inom österländsk medicin som en naturlig antibiotika sedan antikens dagar. Det innebär att den har medicinska egenskaper vi kan nyttja i våra maträtter.

Det var inte förrän under det första världskriget som västvärlden upptäckte dess fantastiska egenskaper. Dessa inkluderade behandling av infektioner och de har även varit näringsrika i tid av svält och sjukdom.

Våra behov är inte lika extrema nu för tiden, men de är ändå viktiga: faktorer som stress, ångest och dagliga göromål försvagar immunförsvaret utan att vi inser det. Prova ostronmussling! Det är ett naturligt alternativ till klassiska vitaminer från apoteket. De är dessutom goda och har kraftiga egenskaper som kommer förvåna dig.

Immunförsvaret och din livsstil

Hand och bakterier

Immunförsvaret är kopplat till din livsstil och därför med följande:

 • Din kost
 • Träning
 • Din förmåga att hantera stress
 • Antalet timmar du sover

Hur du lever påverkar ditt immunförsvar och speciellt din kropps förmåga att motverka sjukdomar, infektioner och allergier, etc. Vi vet alla att vi inte tänker tillräckligt på vad vi äter, och att vår livsstil är mer stillasittande än den borde vara. Vi blir därför gradvis tröttare och löper större risk för diabetes, artrit och andra immunförsvarssjukdomar.

Glöm inte att immunförsvaret är uppbyggt av hud, benmärg, blod, lymfsystem och mjälte, etc. Att ta hand om dessa organ och strukturer innebär att man tar hand om sin hälsa.

Hur ostronmussling kan hjälpa

Svamp på träd

Ostronmussling är idag en av de mest aktade svamparna i Europa. Under de kalla vintermånaderna kan du hitta dem i både levande och döda trädstammar.

Du kan även odla dem hemma eller köpa dem i affären. Det spelar egentligen ingen roll hur du får tag i dem, för du kommer inte ångra att du köpt dem. Faktum är att du kommer börja märka av de fantastiska fördelarna dag efter dag.

En nyttig svamp för din kropp

 • En av de mest värdefulla substanserna man kan hitta i ostronmussling är polysackarider.
 • Dessa stimulerar aktiviteten hos makrofager, en typ av vita blodceller som är ansvariga för att attackera virus, bakterier och flertalet patogener.

Sänk ditt dåliga kolesterol med ostronmussling

De innehåller lovastatin som kan sänka det dåliga kolesterolet.

Lovastatin motverkar även utvecklingen av ateroskleros och olika kardiovaskulära sjukdomar.

De är rika på vitaminer och mineraler

De är fantastiska för hela familjen och utmärkta att äta när du känner ångest eller återhämtar dig från någon sjukdom.

 • De innehåller vitamin B, D, C och K samt omättade fettsyror (omega-3, 6, 7 och 8) och bioflavonoider.
 • De är dessutom rika på järn, zink, kalium, fosfor, selen och jod.
 • De innehåller också svampfibrer, vilket betyder att de probiotiska bakterierna kan sprida sig mer och ta hand om din matsmältning och tarmhälsan.

Vilket är det bästa sättet att äta dem?

Plockad ostronmussling

Du kan hitta dem i affären i olika former. De kan exempel vara bearbetade, konserverade eller förekomma i olika tillagade rätter. Men det är bäst att du äter dem i sin hela form. Det är bara då du får i dig alla de aktiva ingredienserna.

Det finns många sätt att ta hand om immunförsvaret, men något av det viktigaste är genom maten, och där kan ostronmussling vara till stor hjälp.

Tveka inte att inkludera dem i dina måltider – du kommer älska dem!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Jedinak A, Sliva D. Pleurotus ostreatus inhibits proliferation of human breast and colon cancer cells through p53-dependent as well as p53-independent pathway. Int J Oncol. 2008;
 • Yang, J. H., Lin, H. C., & Mau, J. L. (2002). Antioxidant properties of several commercial mushrooms. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(01)00342-9
 • Ganeshpurkar A, Jain AP, Rai G, Bhadoriya SS, Pardhi P. Study of Antimicrobial and Cytotoxic Potential of the Oyster Mushroom Pleurotus ostreatus cv. Florida (Agaricomycetes). Int J Med Mushrooms. 2016;
 • Bobovčák M, Kuniaková R, Gabriž J, Majtán J. Effect of Pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus ) supplementation on cellular immune response after intensive exercise in elite athletes . Appl Physiol Nutr Metab. 2010;

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.