Vad du kanske vill veta om ett aortaaneurysm

Ett aortaaneurysm är en anomali i artären som kan leda till döden. Det uppstår när det finns en onormal vidgning av blodkärlet, vilket innebär en tillväxt i diametern på 40 % eller mer.
Vad du kanske vill veta om ett aortaaneurysm
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 02 november, 2022

En av de största svårigheterna med att diagnostisera ett aortaaneurysm är att det antingen ofta är asymptomatisk eller bara gör sig påmint i ett långt framskridet stadium. Precisionsmedicin och framsteg inom genetisk diagnostik har dock öppnat ett fönster av hopp för tidig upptäckt av detta problem.

Kort sagt är ett aortaaneurysm en anomali i artären som kan leda till döden. Det uppstår när det finns en onormal vidgning av blodkärlet, vilket innebär en tillväxt i diametern på cirka 40 % eller mer.

En av de komplexa delarna av ett aortaaneurysm är att det vanligtvis utvecklas långsamt och är asymptomatiskt. Därför är det svårt att upptäcka tidigt. Faktum är att många får reda på att de har det när de konsulterar en läkare av någon annan anledning.

Det finns inget säkert sätt att förhindra denna anomali. Men en hälsosam livsstil i kombination med en hälsosam kost, t.ex. Medelhavskost, och ingen rökning, är vanligtvis ett bra sätt att hålla det på avstånd. Den största faran med ett aortaaneurysm är om det brister eftersom detta är en händelse som kan vara dödlig.

Vad är ett aortaaneurysm?

Ett aortaaneurysm är en lokaliserad dilatation på en specifik plats i aortaartären. Det uppstår och finns sedan kvar över tid. I allmänhet inträffar det efter att det har skett en förtunning och försvagning av blodkärlet.

Denna anomali kan uppstå i vilket område som helst av artären, men oftast i bukaortan. Detta är ett tillstånd som är vanligare hos män över 60 år med en familjehistoria av aneurysm, rökning och riskfaktorer för hjärtsjukdomar.

Aneurysmet försvagar artären till den punkt där den kan brista. Detta gör det snabbt till en livshotande nödsituation när det händer. Endast 20 % av patienterna överlever en sådan händelse.

Illustration av artär och hjärta
Aortaaneurysm innebär en ökad risk för att kärlet brister och i dessa fall överlever endast 20 % av patienterna.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Stöd ditt hjärta med sex livsmedel med lågt natriuminnehåll

Typer av aortaaneurysm och symptom

Det finns tre typer av aortaaneurysm:

  • Det abdominala aortaaneurysmet uppstår i aortan i buken och mäter vanligtvis mer än fem centimeter. Det är den typ som är mest benägen att spricka.
  • Torakalt aortaaneurysm passerar genom bröstkorgen och uppstår i den del av artären som lämnar hjärtat.
  • Aortadissektion är ett artärbråck orsakat av en reva i tunica intima i ett blodkärl vilket leder till en mellanblödning och att kärlväggen spricker, vanligt i aortan. Detta är en klinisk modalitet där aortan slits sönder på insidan men förblir intakt på utsidan. Dessutom lyfter dissektionen det mellersta lagret av artären när blodet kommer in i bristningen, vilket skapar en ny kanal i artärväggen.

Symptomen på dessa tillstånd varierar:

  • En massa i buken som verkar bulta är den viktigaste egenskapen hos bukaortaaneurysm. Det blir senare intensivt smärtsamt, främst i ryggen, som avtar något när patienten byter ställning
  • Ett torakalt aortaaneurysm orsakar svår smärta i övre delen av ryggen samt hosta och väsande andning. Det orsakar ibland smärta i armarna eller bröstet och människor kan förväxla det med en hjärtattack. Vissa fall är dock helt asymptomatiska eller med mycket lindriga symptom som är lätta att ignorera.
  • Som det senare yttrar sig aortadissektion oftast i plötslig och intensiv ryggsmärta i området mellan skulderbladen.

Orsakerna till ett aortaaneurysm

För närvarande tyder tillgänglig forskning på att dessa typer av aneurysm har en genetisk komponent. En omfattande associativ studie av hela genomet (GWAS), utförd av forskare vid Cardiovascular Research Network (RECAVA) 2010, visar att en abnormitet i DAB2IP-genen finns hos upp till 40 % av människor med detta tillstånd.

Därtill visar preliminär forskning som presenterades vid Vascular Discovery From Genes to Medicine Scientific Sessions 2020 att det finns minst 29 mutationer som kan öka risken för att utveckla sjukdomen.

Vidare är sjukdomar som åderförkalkning också kända för att försvaga aortaväggen och de utgör en betydande riskfaktor för att utveckla ett aneurysm. Likaså ökar inflammatoriska sjukdomar i aortan samt högt blodtryck, högt kolesterol och rökning risken.

Illustration av ateroskleros
Åderförkalkning är en vanlig riskfaktor för utveckling av aneurysm.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Fem hemmagjorda recept för att motverka högt kolesterol

Diagnos och behandling

Smärta är vanligtvis det första tecknet på detta tillstånd, antingen smärta som uppstår spontant eller som utlöses under en klinisk undersökning. En läkare kan bekräfta diagnosen genom att göra en röntgenundersökning eller en ultraljudsundersökning av buken.

Genom att kartlägga individens genetiska bakgrund kan man med precisionsmedicin att kunna förutsäga risken för denna sjukdom i god tid. Närmare bestämt så kan det leda till en tidig diagnos och förbättra prognosen.

Den behandling som finns att erbjuda idag för ett aortaaneurysm består av kirurgiska ingrepp. Detta väljer läkaren vanligtvis att göra när storleken på aneurysmet överstiger 5 cm om det är i buken, eller 7 cm om det är i bröstet. Läkaren kommer att ordinera medicin vid aortadissektion och endast tillgripa operation som en sista utväg. Denna typ av operation innebär betydande risker för alla tre typer av aneurysm.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.