Vad beror det på att våra knän knäpper?

Om dina knän knäpper och knarrar ofta kan det vara ett tecken på att du lider av artros. Det är viktigt att söka vård för detta.
Vad beror det på att våra knän knäpper?

Senaste uppdateringen: 21 april, 2022

Om dina knän knäpper och knarrar ofta kan det vara ett tecken på att du lider av artros. Det är viktigt att uppsöka en läkare eller sjukgymnast för att hitta orsaken och behandla den.

Knäna är en av de viktigaste lederna i kroppen. Detta beror inte bara på att det tillåter oss att utföra sådana grundläggande handlingar som att gå, utan de bär också upp hela vår vikt. När våra knän knäpper och knarrar kan det bero på att det är något som inte fungerar som det ska.

Detta är mycket vanligare än du kanske tror. Under hela vårt liv är knäna hos de flesta människor de leder som upplever mest påfrestningar. Problem som ledskador och fetma kan orsaka ytterligare problem för knäna.

Även om våra knän ofta ger ljud ifrån sig och detta inte orsakar smärta eller andra orsaker till oro, kan det ofta vara ett tecken på att något är fel runt leden.

I den här artikeln förklarar vi varför knäna knäpper och knarrar och hur du kan ta hand om dem för att förhindra detta.

Varför knäpper våra knän?

Knäppande knän är knän som ger ifrån sig ett poppande ljud som kan vara ett tecken på olika saker. Ibland uppstår detta ljud eftersom det finns en ansamling av luft i ledvätskan. Ledvätskan är den vätska som finns mellan benen som bildar leden.

När vi böjer våra knän kan det vara denna luft som orsakar ljudet. Men om våra knän knäpper ofta är det något att oroa sig för. Den främsta orsaken till detta är slitage på ledbrosket.

När brosket blir slitet kan det leda till artros. Detta är ett problem som orsakar smärta och inflammation och begränsar ledrörelserna. Om det inte finns tillräckligt med brosk gnider benen mot varandra och detta kan skada dem.

Det finns flera studier som utvärderar riskfaktorer för att utveckla artros. En av de faktorer som specialister har undersökt är knän som knäpper och knarrar. De har sett att de personer vars knän knäpper regelbundet löper tre gånger större risk att lida av artros.

Svartvit bild av en knäled markerad med rött

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Skillnaderna mellan artrit, artros och osteoporos

Vem riskerar att drabbas av detta?

Även om allas knän knäpper och ger ljud ifrån sig någon gång under våra liv, löper vissa människor större risk att utveckla artros än andra. Och särskilt ökar denna risk med åldern.

Vissa studier visar också att kvinnor är mer benägna att drabbas av artrit i knäna. Samma sak gäller för idrottare, speciellt löpare. Detta eftersom att de utsätter denna led för kontinuerlig ansträngning vilket tenderar att slita ner den.

Överviktiga personer är också mer benägna att utveckla artros. Studier drar slutsatsen att övervikt är en riskfaktor eftersom detta ökar trycket på brosket i leden. Personer med fetma har dessutom en högre koncentration av inflammatoriska ämnen i blodet, vilket kan förvärra problemet.

Kvinna tar hand om ömma knä

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Smärta i knän: Orsaker och kurer för detta problem

Vad ska du göra om ditt knä knäpper?

För det första, om du är överviktig är det en bra idé att gå ner i vikt. Experter menar att varje kilo extra kroppsvikt ger ett tryck motsvarande 5 extra kilo på knät. Av denna anledning kan viktminskning orsaka en anmärkningsvärd förändring i ledens tillstånd.

För det andra är det viktigt att stärka musklerna i knät. Genom att stärka lårmusklerna och resten av musklerna som hälsenorna ökar du stabiliteten i leden.

Samtidigt bör du upprätthålla en god och bekväm hållning. Detta är särskilt viktigt när du sitter ner eftersom det är så vi tillbringar det mesta av vår tid. Vi rekommenderar att du undviker att räta ut benen överdrivet och att du för det mesta håller dem i 90 graders vinkel.

Om inget av dessa tips hjälper dig kan du också uppsöka en sjukgymnast. Det finns också behandlingar med hyaluronsyra som kan hjälpa till att förbättra ditt brosks tillstånd.

Saker att tänka på när dina knän knäpper

När dina knän knäpper, se till att rådfråga en läkare eller sjukgymnast, speciellt om det pågår under längre tid. Utöver detta kan du använda dig av några av de tips som vi nämner ovan för att förebygga broskslitage.

Du bör alltid följa de råd du får från din läkare, eftersom han eller hon har möjligheten att diagnostisera dig utifrån ditt individuella fall och se till att du får den behandling du behöver.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.