Kollagen för ledhälsa

Kollagen är ett ämne som finns i många organ. Det är också en del av lederna, och åldrande bidrar till försämring. I den här artikeln kan du lära dig om kollagen för ledhälsa.
Kollagen för ledhälsa
Mariel Mendoza

Granskad och godkänd av läkare Mariel Mendoza.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 23 november, 2022

Kollagen är ett protein som kroppen naturligt syntetiserar från de aminosyror som den får genom kosten. När du blir äldre är det dock normalt att syntesen av detta protein minskar, vilket i sin tur påverkar dina leder. Ta reda på mer om kollagen för ledhälsa i den här artikeln.

Faktum är att kroppen börjar producera mindre kollagen vid 35 års ålder. Det är därför vi rekommenderar att du tar tillskott med kollagen från den här åldern. På så sätt tar du hand om din ledhälsa och förbättrar din rörelseförmåga.

Dessutom är det viktigt att leva ett aktivt och hälsosamt liv, träna regelbundet och äta en balanserad kost. Kollagentillskott kan inte motverka effekterna av en stillasittande livsstil eller otillräcklig näring på egen hand.

Kollagen för ledhälsa: Brister och försämring

En av orsakerna till kollagenbrist är en kost som är fattig på vitamin C. Denna brist kan leda till skörbjugg, en sjukdom som uppstår på grund av ett misslyckande i kollagensyntesen på grund av brist på askorbinsyra. Av denna anledning innehåller många kosttillskott för regenerering och underhåll av ledhälsa vitamin C.

Å andra sidan, även om det är viktigt att träna regelbundet för att leva ett hälsosamt liv, kan extrem träning vara en viktig orsak till leddegeneration eller kollagenfibernedbrytning.

En kvinna som tar kollagen för ledhälsa kontra en kvinna som har rynkor
Nedbrytningen av kollagenfibrer i huden yttrar sig som rynkor.

De huvudsakliga typerna av kollagen

Beroende på vilken typ av vävnad man hittar den i, och beroende på plats, kan kollagen klassificeras i fyra typer:

 • Typ 1. Denna typ av kollagen dominerar i huden, ben, senor och hornhinna. Den ger motstånd mot utsträckning av strukturer.
 • Typ 2. Finns främst i brosk och bildar fina fibriller. Huvudfunktionen är att ge motstånd mot periodisk påfrestning och stress. Dessutom är detta den typ av kollagen som används mest i kommersiella kosttillskott, och den som har studerats mest när det kommer till ledhälsa.
 • Typ 3. Denna typ hittar man främst i lös bindväv, blodkärlsväggar, huden och stroma i körtlarna. Den har en stödjande funktion.
 • Typ 4. Den bildar membranet som ligger bakom epitelet och har funktionen att ge stöd och hjälpa till med filtrering.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Kosttillskott vid ledbesvär – så förebygger du uppkomsten

Hur utvinner man kollagenet som man använder i kommersiella kosttillskott?

Kollagentillskott innehåller mestadels hydrolyserat kollagen typ 2. Detta beror på att det efterliknar kollagentypen i ledbrosk.

Tillverkare extraherar kollagen på två sätt:

 • Direkt extraktion från kollagenrik vävnad. Några av dessa vävnader är hud, ben och brosk hos djur. Tillverkare utvinner ämnet från slaktkropparna genom en rad kemiska reaktioner. Problemet med denna procedur är att den är mycket dyr och därför är användningen begränsad.
 • Extraktionsmetoder i frånvaro av enzymer. Denna metod kräver inte enzymer från den tidigare metoden för att extrahera kollagen. Därför extraheras kollagen genom hydrolys till sura eller basiska element från hud, ben och brosk. Även om denna process inte är så dyr, är omfattningen tyvärr ganska begränsad. Dessutom efterfrågar läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin det renaste hydrolyserade kollagenet, vilket i slutändan gör processen dyrare.
En person med ledvärk
Lederna är mestadels gjorda av kollagen, som ofta blir sämre med åldern.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Vad är kollagenpeptider och varifrån kommer de?

Mat som hjälper till att stärka dina leder

God ledhälsa beror också på rätt kost. Detta beror på att vissa livsmedel har specifika egenskaper som kompletterar kollagen. Här är några nyttiga livsmedel:

 • Vatten. Detta är viktigt eftersom lederna är omgivna av ledvätska, vilket minskar friktionen mellan brosk och andra vävnader. Experter rekommenderar att du dricker minst två liter vatten om dagen.
 • Fet fisk. Rik på omega-3-fettsyror, som är kraftfulla antiinflammatoriska medel. Det skyddar också cellmembranen från oxidativa processer.
 • Livsmedel som är rika på vitamin C. Som vi nämnde ovan är C-vitamin viktigt för kollagensyntesen. Därför bör du äta frukt och grönsaker varje dag.

Slutsatser om kollagen för ledhälsa

Kollagen är viktigt för vår ledhälsa efter en viss ålder. Du kan hitta många olika kollagentillskott på marknaden.

Men en kommersiell produkt kommer inte i sig själv att stoppa åldrandet av lederna. Därför är det mycket viktigt för dig att träna och äta en balanserad kost. Du kan rådfråga en farmaceut eller läkare för att hitta det bästa tillskottet för dig.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:

Originalartikel: 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Abad, C. (2015). Suplementos de colágeno y efecto en el tratamiento de lesions articulares. Universitas Miguel Hernández. dspace.umh.es/bitstream/11000/1993/1/Carlos%20Abad%20Expósito.pdf
 • Lizarre, M. (S.F.). El Colágeno, ¿un cemento biológico que mantiene la arquitectura y plasticidad tisular? Real Academia de Ciencias. https://rac.es/ficheros/doc/00370.pdf.
 • Prockop, D. J., & Guzmán, N. a. (1981). El colágeno. TIEMPOS MEDICOS.
 • Porfírio, E., & Fanaro, G. B. (2016). Collagen supplementation as a complementary therapy for the prevention and treatment of osteoporosis and osteoarthritis: a systematic review. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia. https://doi.org/10.1590/1809-9823.2016.14145
 • Silva, T. F. da, & Penna, A. L. B. (2012). Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais. Revista Do Instituto Adolfo Lutz.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.