Vad är färgtabletter för plackkontroll?

Färgtabletter för plackkontroll är något man kan använda för att förbättra tandhygienen. I den här artikeln berättar vilka typer som finns, samt hur och när du ska använda dem.
Vad är färgtabletter för plackkontroll?
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 02 november, 2022

Du kanske inte är säker på vad man använder färgtabletter för plackkontroll till eller hur du ska använda dem. I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om dessa tabletter och andra produkter som färgar biofilmen på dina tänder.

Bakteriellt plack, även kallat biofilm, är en tunn, genomskinlig, klibbig hinna som bildas av bakterier och socker som ackumuleras och fastnar på utsidan av tänderna. Men även om den finns där är den kanske inte synlig för blotta ögat.

Om man inte tar bort den ordentligt genom att borsta, kommer den att växa sig större, blir gulaktig och ge området en grov struktur. Det sätter sig mest nära tandköttskanten, runt tandställningar och andra områden som är svåra att komma åt när vi rengör tänderna.

Förekomst och ackumulering av plack kan orsaka flera problem i munnen, som hål i tänderna, tandköttsinflammation och dålig andedräkt. Därför är det väldigt viktigt att bli av med denna biofilm helt. Det är här färgtabletter för plackkontroll kommer in i bilden. De kan vara till stor hjälp när det gäller tandhygien.

Vad är färgtabletter för plackkontroll?

Som vi redan nämnt, är plack, när det först börjar växa på dina tänder, helt transparent och osynligt för blotta ögat. Detta gör det svårt att se och en tand kan verkar ren, fast den i själva verket har fullt av plack på sig. Färgtabletter för plackkontroll innehåller ämnen som färgar biofilmen för att göra den synlig. På så sätt är den lättare att borsta bort.

När du vet var placket sitter underlättar det för dig att veta vilka delar av din mun som behöver mer uppmärksamhet, vilket förbättrar din teknik när du rengör munnen. Dessa åtgärder är mycket användbara i förebyggande rutiner och som motivation för att upprätthålla god munvård.

Egenskaper hos färgtabletter för plackkontroll

Färgtabletter för plackkontroll innehåller speciella färgämnen som färgar biofilmen röd, rosa eller lila för att göra den synlig. De kan innehålla olika ämnen som erytrosin, fuchsin, natriumfluorescein, floxin eller malakitgrönt.

De kommer i olika former, vilka vi ska gå igenom nedan. De viktigaste egenskaperna hos effektiva färgtabletter är:

  • De ska vara lätta att använda.
  • Inte irritera munnen.
  • Biokompatibel och vattenlöslig.
  • Inte svida i tandkött och inte innehålla några vanliga allergener.
  • Ha en behaglig smak.
  • Färgkontrast: Färgens intensitet bör variera för att skilja mellan ny och gammal plack.
  • Färgen bör sitta kvar tillräckligt länge.
  • Lätt att ta bort efter användning.
Plack på tänderna går inte alltid att se med blotta ögat.
Plack på tänderna går inte alltid att se med blotta ögat. Detta gör det svårare att identifiera och ta bort det.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Bakterier i munnen – vilka olika sorter finns det?

Typer av färgtabletter för plackkontroll

Som vi redan nämnt finns det olika typer av färgtabletter på marknaden. Detta innebär att du kan välja den lämpligaste lösningen för just dina behov. Här berättar vi om de vanligaste.

Tuggbara tabletter

Det här är tabletter du tuggar tills de löser upp sig helt. När du har sköljt runt med saliven som din mun producerar, spottar du ut medlet och sköljer tre till fyra gånger med vatten. Titta sedan på dina tänder.

Dessa tuggtabletter färgar placket rött. Det finns också tvåfärgade tabletter som färgar det äldsta placket blått och det nyaste rött.

Idag är de inte så vanliga eftersom många upplever att färgen sitter kvar på tänderna för länge. Dessutom är det svårt att färga hela munhålan jämnt. Deras effektivitet beror på patientens förmåga att använda dem.

Gel

Denna typ av plackkontroll är för professionellt bruk. Tandläkare använder dessa geler på sina kliniker och applicerar dem med mikroborstar eller andra verktyg.
Det är till stor hjälp för att bestämma patientens risk för karies. Gelen färgar de olika typerna av plack i tre olika nyanser:

  • Nybildat: Rött-rosa.
  • Moget eller gammalt: Blått.
  • Med lågt pH: Ljusblå.

Flytande

Detta är en mycket lättanvänd produkt som du kan ha hemma. Ta två till tre droppar av produkten i munnen, skölj runt med hjälp av din saliv i en minut, spotta ut och skölj sedan med vatten för att ta bort överflödig färg.

Den finns i två typer:

  • Enfärgad: Färgar allt plack i en enda färg.
  • Tvåfärgad: Den färgar äldre plack i blått och nyare plack i rött.

Förutom att färga tänderna färgar denna metod även tungan och tandköttet, så det är bäst att använda den på kvällen innan du går och lägger dig hellre än på morgonen.

Tandläkare använder sig också av en ljuskänslig flytande produkt på sina mottagningar.

Det senare särskiljer sig genom att man bara kan se infärgningen när man använder en ljushärdande anordning. Fördelen är att inga rester syns efter besöket.

Munvatten

Dessa är bland de mest populära plackkontrollprodukterna för hemmabruk eftersom de är mycket bekväma och enkla att använda. Skölj bara munnen med två skedar munvatten innan du borstar tänderna.

Skölj i 30 sekunder, och efter att ha spottat ut munvattnet kommer du att se allt färgat plack.

Hur man använder färgtabletter för plackkontroll

Vi har redan pratat om hur man använder var och en av de olika formerna av plackkontroll. Med med alla är tanken att blanda färgämnet med din saliv så att det fördela sig jämnt runt alla tandytor.

Den tid du behöver hålla produkten i munnen anges på förpackningen, och i vissa fall måste du skölja med vatten flera gånger för att ta bort rester. Sedan kan du se de färgade tandytorna, som visar dig vilka områden du behöver vara lite mer noggrann med att komma åt när du borstar.

Du bör därefter borsta noggrant tills alla färg är borta. När du är klar, skölj igen flera gånger för att ta bort alla färgrester. Det bästa är att använda dessa produkter på kvällen innan du lägger dig eftersom tungan och tandköttet också kan ta åt sig av färgen. Denna missfärgning vill du troligen inte gå till jobbet med.

Borsta noggrant tills alla färg är borta

När ska du använda dem?

Vi har redan talat om syftet med dessa produkter: Så att du kan se bakteriefilmen som ackumulerat sig på tandytor och är osynlig för blotta ögat. Detta gör det lättare att rengöra dina tänder eftersom du kan se vilka områden som behöver mer borstning.

Du kan använda dem innan du borstar tänderna för att synliggöra vilka områden du ska koncentrera dig på. Plackkontroll i form av tuggbara tabletter styr din teknik så att du borstar noggrant och korrekt.

Alternativt kan du använda dem efter borstning, som du normalt skulle göra med munvatten. Detta gör att du kan utvärdera effektiviteten av din borstning och se vilka områden du behöver vara mer uppmärksam på.

Dessutom är plackkontroll i form av tuggbara tabletter en produkt som motiverar människor att vara mer uppmärksamma när de borstar. Speciellt för barn som kanske inte förstår vikten av att borsta något som ser rent ut. De gör det också till en rolig lek att borsta tänderna noggrant.

Både barn och vuxna kan använda dem och de fungerar på både naturliga tänder och proteser, tandställningar och implantat. De är mycket effektiva för ortodontiska patienter för att visualisera plack som ackumuleras runt fasta tandställningar. Det är ofta svårt att komma åt med borsten i alla små utrymmen mellan och bakom tänder.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Sju nycklar till munhygien med tandställning

Ett bra komplement till din tandhygienrutin

Nu vet du vad dessa tabletter kan hjälpa dig med. Och även om du inte behöver använda dem varje dag, kan du förbättra din munhygien genom att synliggöra de platser där bakterier kan växa till sig.

Din tandläkare kan ge dig råd om hur du använder dem och vid vilka tidpunkter. De är lätta att hitta på apotek och du kan välja den typ du föredrar.

Det är värt att tänka på denna hjälp för korrekt tandhygien. Du vet redan att god munhygien kan förhindra många sjukdomar och ge dig ett strålande leende.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Casado Gómez, Inmaculada, et al. “Entrenamiento del alumnado en la evaluación de la higiene oral con cultivos microbianos y revelador de placa previo y posterior al cepillado bucodental y para educación sanitaria.” (2019).
  • Ames Quincho, Gabriela Luz. “Eficacia del control de placa bacteriana de los pacientes con tratamiento ortodoncico que acuden a la especialidad de ortodoncia y ortopedia maxilar de la universidad privada Norbert Wiener-Lima 2017.” (2018).
  • Chiliquinga Macias, Jorge Adrian. Efectividad del cepillado escolar supervisado en el control de placa bacteriana. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • de Sousa, Rui Sérgio Henriques Mota. “Comparação da eficácia do revelador de placa com método físico de descolamento.” (2019).
  • Namrata, M., Nandhini G. Ashok, and Dhanraj Ganapathy. “A survey of knowledge, attitude, and practice toward disclosing agents among dental students: A prospective study.” International Journal of Orofacial Research 2.2 (2017): 48.
  • Datta, Dipayan, et al. “Disclosing solutions used in dentistry.” World J Pharm Res 6.6 (2017): 1648-56.
  • Mensi, Magda, et al. “Plaque disclosing agent as a guide for professional biofilm removal: A randomized controlled clinical trial.” International journal of dental hygiene 18.3 (2020): 285-294.
  • Fasoulas, Aristeidis, et al. “Detection of dental plaque with disclosing agents in the context of preventive oral hygiene training programs.” Heliyon 5.7 (2019): e02064.
  • Parry, Joshua A., et al. “Disclosing agents for the intraoperative identification of biofilms on orthopedic implants.” The Journal of arthroplasty 32.8 (2017): 2501-2504.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.