Vanliga orsaker till blödande tandkött

För att förebygga blödande tandkött är det viktigt att du tar god hand om din munhygien och att du går till tandläkaren regelbundet. Läs vidare för att lära dig mer.
Vanliga orsaker till blödande tandkött

Senaste uppdateringen: 31 december, 2019

Nästan alla har upplevt blödande tandkött när man borstar tänderna eller liknande. Man kanske tror att det bara är temporärt och ofarligt, men det är inte normalt. Idag listar vi några orsaker till blödande tandkött.

Blödande tandkött är ett symptom du bör hålla koll på eftersom det kan vara ett tecken på tandköttssjukdom.

Även om det bara inträffar sporadiskt bör du inte ignorera det. I denna artikel ska vi förklara vad blödande tandkött är och vilka orsakerna och symptomen är.

Orsaker till blödande tandkött

Blödande tandkött är ett tecken på inflammation av tandköttet. Det kommer ofta med rodnad, och även om det bara sker vid tandborstning så kan det röra sig om tandköttssjukdom.

Exempel är gingivit eller parodontit.

Gingivit

Detta är en väldigt vanlig tandköttssjukdom, och även om den inte är allvarlig så kan den leda till parodontit. Detta tillstånd irriterar och inflammerar tandköttet, vilket gör det rött och svullet.

Gingivit uppstår främst på grund av dålig munhygien. Därför är det nödvändigt att anamma bättre vanor, såsom att borsta tänderna två gånger om dagen och använda tandtråd.

Du måste även gå till tandläkaren regelbundet.

Svullet tandkött

Parodontit

Detta är en allvarlig tandköttsinfektion som progressivt förstör benet som stödjer tänderna. Därför kan den få dina tänder att falla ut. Det är ett relativt vanligt tillstånd.

Parodontit har också kopplats till dålig munhygien, men experter identifierar även andra riskfaktorer. Flertalet studier kopplar faktiskt tobak till högre incidens av parodontit.

Andra orsaker

Det är dock även viktigt att veta att blödande tandkött kan orsakas av andra omständigheter. Att borsta tänderna för hårt, använda en ny tandborsta, att börja använda tandtråd och vissa läkemedel är några.

Anledningen till att tandköttet blöder

Munnen koloniseras av många bakterier som kontinuerligt bildar en kletig “biofilm” som fastnar på tänderna. Denna biofilm består även av slem och matrester.

Du kan eliminera den med korrekt tandborstning och tandtråd. Om du inte gör det ordentligt kommer filmen att hårdna och bli till plack på och mellan tänderna.

Detta får tandköttet att bli inflammerat, irriterat och blöda.

Borsta tänderna dagligen

Att borsta tänderna dagligen hjälper till att motverka bildandet av bakteriell plack som leder till tandsten och andra problem.

Hur man förebygger att tandkött blöder

Det första du måste göra är att gå till tandläkaren för att få tänderna undersökta. Vederbörande kan rengöra dem för att ta bort tandsten och rekommendera den bästa behandlingen för dig.

Oavsett anledningen till ditt blödande tandkött finns det vissa steg du kan ta för att undvika eller minska detta tillstånd. Du bör följa dessa tips dagligen även om du inte redan är drabbad:

  • Borsta tänderna varje dag. Försök att göra det tre gånger om dagen, försiktigt och i två minuter. Försök att fokusera på svåråtkomliga områden med tandborsten.
  • Vissa experter rekommenderar att man använda elektriska tandborstar, och det är bäst om den har mjuka och avrundade borst. Var försiktig när du borstar runt kanten till tandköttet.
  • Använd tandtråd varje dag. Detta kommer hjälpa dig att motverka bildandet av plack mellan tänderna. Du bör även använda munvatten.
  • Som vi nämnde ovan ska du besöka tandläkaren regelbundet. Det bästa är att göra det var sjätte månad.
  • Sluta röka och undvik alkohol.

Vidare bör du vara uppmärksam på din kost. Du ska äta gott om grönsaker och frukt eftersom de tillhandahåller vitaminer som tandkött och tänder behöver för att förbli friska.

Undvik dock livsmedel med mycket socker eftersom de kan skada tänderna.

Slutsats

Blödande tandkött kan vara ett tecken på tandköttssjukdom. Om du lider av detta tillstånd ska du därför besöka tandläkaren så snart som möjligt. Försök även att bibehålla god munhygien.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.