Vad betyder färgmarkeringen på tandkrämstuber?

Oftast lägger vi inte märke till färgkoderna som finns på vardagsprodukterna som säljs i butiker. De må finnas på många produkter, men gällande just tandkrämstuber finns en populär myt om att de identifierar vad tandkrämen är gjord av.
Vad betyder färgmarkeringen på tandkrämstuber?

Senaste uppdateringen: 26 december, 2018

Under en viss tid har det funnits en “modern myt” på internet som folk friskt har delat. Den säger att färgerna vid basen på tandkrämstuber indikerar vad de är gjorda av och hur hälsoskadliga de kan vara. Men informationen i dessa inlägg är dock helt falsk. I dagens artikel ska vi förtydliga vad dessa markeringar egentligen betyder och huruvida det är mer än bara en simpel färg.

Enligt den numer virala felinformationen som cirkulerar på webben har tandkrämstuber en fyrkant eller rektangel av olika färger vid förslutningen av tuben, mitt emot öppningen. Färgen varierar från märke till märke och påstås indikera att produkten är gjord av följande:

  • Grön = Naturliga produkter
  • Blå = Naturliga och medicinska produkter
  • Röd = Naturliga och kemiska produkter
  • Svart = Helt kemiska komponenter

Som vi redan påpekat i denna artikel är denna information helt falsk och bara ytterligare en modern myt som är meningen att skrämma folk. Eftersom syftet med denna sida är att ge dig så komplett information om hälsa som möjligt vill vi förklara vad dessa färgmarkeringar verkligen betyder. Vi ska förklara varför du inte bör bry dig om dessa alarmerande inlägg du läser på internet.

Färgerna på tandkrämstuber

Färgerna på tandkrämstuberna indikerar inte hälsorisker

Färgerna på olika märken av tandkrämstuber är faktiskt karaktärsdrag för andra kommersiella produkter också. Till exempel finns den även på bland annat mjölkpaket, flingpaket och kakpaket. Dessa markeringar används under produktionen och paketeringsprocessen som “färgmarkeringar” eller “registreringsguider”. Deras syfte är att indikera för en elektronisk sensor var paketet bör skäras, böjas eller veckas under produktionen. Dessa färger är mörkare än resten av förpackningen så att maskinen lättare kan läsa dem.

I fallet med tandkräm produceras tuberna på en plats som är helt separat från produkten de till slut innehåller. Tuberna görs i långa, ihåliga strimlor, och beroende på storleken på varje delas de upp i sektioner som är ett specifikt antal centimeter långa. Det är under denna process som “färgmarkeringen” nyttjas, eftersom den indikerar var maskinen bör skära vid slutet av varje tub.

Färgen på förpackningarna är för att underlätta i produktionen

Men varför olika färger? Sanningen är att färgen inte spelar särskilt stor roll. De varierar från märke till märke och mellan tillverkare. Alla har sin egen färg så att de kan användas som referens inom kvalitetskontroll och för att hitta en felaktig sats.

Och med det har ytterligare en modern myt som blivit viral på internet motbevisats av en noggrann utredning. Denna specifika legend har varit ett problem för tandläkare eftersom den genererat mycket oro bland patienter angående tandhälsa. Hur som helst kan du bara gå till ditt skafferi och undersöka produkterna där om du behöver bekräftelse. Vi garanterar att du kommer hitta minst ett par förpackningar som har dessa olikfärgade markeringar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.