Vad betyder färgmarkeringen på tandkrämstuber?

Oftast lägger vi inte märke till färgkoderna som hittas på vardagsprodukter som säljs i butiker. De må finnas på många produkter, men gällande tandkrämstuber finns en populär myt om att de identifierar vad tandkrämen är gjord av.

Under en tid har det funnits en ”modern myt” på internet som folk friskt har delat, och den säger att färgerna vid basen på tandkrämstuber indikerar vad de är gjorda av och hur skadliga de kan vara för din hälsa. Men informationen i dessa inlägg är helt falsk, och i dagens artikel ska vi förtydliga vad dessa markeringar egentligen betyder och huruvida det är mer än bara en simpel färg.

Enligt den numer virala felinformationen som cirkulerar på webben har tandkrämstuber en fyrkant eller rektangel av olika färger på slutet av tuben, mitt emot öppningen. Färgen varierar från märke till märke och påstås indikera att produkten är gjord av följande:

  • Grön = Naturliga produkter
  • Blå = Naturliga och medicinska produkter
  • Röd = Naturliga och kemiska produkter
  • Svart = Helt kemiska komponenter

Som vi redan påpekat i denna artikel är denna information helt falsk och bara ytterligare en modern myt som är meningen att skrämma folk. Eftersom syftet med denna sida är att ge dig så komplett information om hälsa som möjligt vill vi förklara vad dessa färgmarkeringar verkligen betyder och varför du inte bör bry dig om de alarmerande inlägg du läser på internet.

Färgerna på tandkrämstuberna

Borsta-tänderna

Färgerna som hittas på olika märken av tandkrämstuber är faktiskt karaktärsdrag för andra kommersiella produkter också, som mjölkpaket, flingpaket och paket med kakor. Dessa markeringar används under produktionen och paketeringsprocessen som ”färgmarkeringar” eller ”registreringsguider”. Deras syfte är att indikera för en elektronisk sensor var paketet bör skäras, böjas eller veckas under produktionen. Dessa färger är designade för att vara mörkare än resten av förpackningen så att maskinen lättare kan läsa dem.

I fallet med tandkräm produceras tuberna på en plats som är helt separat från produkten de till slut innehåller. Tuberna görs i långa, ihåliga strimlor, och beroende på storleken på varje delas de upp i sektioner som är ett specifikt antal centimeter långa. Det är under denna process som ”färgmarkeringen” nyttjas, eftersom den indikerar var maskinen bör skära vid slutet av varje tub.

Tandkräm

Men varför olika färger? Sanningen är att färgen inte spelar särskilt stor roll. De varierar från märke till märke och mellan tillverkare. Alla har sin egen färg så att de kan användas som referens inom kvalitetskontroll och för att hitta en felaktig sats.

Och med det har ytterligare en modern myt som blivit viral på internet motbevisats av en noggrann utredning. Denna specifika legend var ett problem för tandexperter eftersom den genererade mycket oro bland patienter angående tandhälsa. Hur som helst bör du bara gå till ditt skafferi och undersöka produkterna där om du behöver bekräftelse. Vi garanterar att du kommer hitta minst två behållare som har dessa olikfärgade markeringar.

Kategorier: Nyfiken på Tags:
MER FÖR DIG