Sju nycklar till munhygien med tandställning

Munhygien med tandställning kräver mer tid och skötsel. Detta kanske låter jobbigt, men det är värt det eftersom du kommer säkerställa att allt fungerar som det ska.
Sju nycklar till munhygien med tandställning
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 02 november, 2022

Det är inte alltid lätt att upprätthålla sin munhygien med tandställning, men det är av stor vikt att hålla både tänder och ställning rena för att försäkra att du inte drabbas av karies eller hål.

En person med tandställning måste lägga mycket tid på sin munhygien och använda alla tillgängliga hjälpmedel. Som tur är behöver det inte vara så svårt om man följer vissa tips.

Det kanske tar lite extra tid att följa dem, men de kommer minska risken för framtida problem.

1. Tandborstningsvanor för att upprätthålla god munhygien med tandställning

Den viktigaste åtgärden för bra munhygien med tandställning är tandborstning. Du måste borsta tänderna minst tre gånger om dagen, men det är rekommenderat att göra det efter varje måltid.

Kvinna borstar tänderna

Tandborstningen på kvällen är den viktigaste och den du bör ägna mest tid åt. Det är bäst att borsta varsamt på varje enskild tand på båda sidor samt mellan tänderna.

Att borsta är det huvudsakliga sättet att motverk bakteriell plack.

Tandborstning är en av de viktigaste vanorna för munhygien. Om du har tandställning är det bäst att borsta efter varje gång du ätit något, men se till att vänta ett tag.

2. Tandborsten

Det finns speciella tandborstar för personer med tandställning. De är V-formade för att låta dem rengöra runt ställningen.

Många experter anser dock att det är bäst att använda en elektrisk tandborste. De bästa varianterna oscillerar för att verkligen komma åt alla skrymslen. Du måste dock välja en speciell borste för tandställningar.

Det är ännu bättre om tandborsten har en trycksensor som hindrar dig från att applicera för högt tryck och skada tandställningen.

Denna artikel kanske intresserar dig: Vad orsakar karies och hål i tänderna?

3. Tandkräm

I regel är det bäst att använda tandkräm med fluor eftersom det hjälper dig att motverka karies och dessutom är varsam mot munnen.

Slipande tandkrämer är inte rekommenderade eftersom de tenderar att skada emaljen och ibland till och med tandställningen.

Om du har andra problem, som halitos eller gingivit, ska du tala med din tandläkare för att få en tandkräm rekommenderad. Kom ihåg att tandkrämen bara är ett komplement – borstandet är det viktigaste.

4. Tandtråd

Ja, du bör använda tandtråd. Att använda tandtråd låter dig nå in mellan tänderna för att rengöra ordentligt. Om du har tandställning kommer du alltid missa vissa fläckar, oavsett hur mycket du försöker.

Tandställning gör att det blir lättare att matrester fastnar i tänderna utan att du märker det. Det bästa är att använda vaxad tandtråd och att använda ett speciellt redskap som låter dig komma åt runt tandställningen.

Använd tandtråd

Att använda tandtråd låter dig ta bort matrester mellan tänderna och tandställningen.

5. Vikten av färgtabletter

Färgtabletter hjälper dig att identifiera områden där det finns matrester kvar. Du kan inte förlita dig helt på borstning, framförallt inte om du har tandställning.

Det är lätt att missa vissa områden, och det är där färgtabletter kommer in i bilden. Du använder dem efter att du borstat för att veta vilka områden du missat.

6. Munskölj – viktigt för munhygien med tandställning

Munskölj är viktigt för personer med tandställning. Man använder den efter att man borstat för att ta bort bakterier och andra mikroorganismer.

Vissa typer av munskölj är speciellt lämpade för personer med tandställning eftersom deras beståndsdelar inte skadar ställningen. Hursomhelst hjälper ett bra munskölj med fluor till att skydda emaljen.

Munskölj är bra för munhygien med tandställning

Att använda munskölj är ett bra komplement för munhygienen. Det hjälper dessutom till att eliminera bakterier.

7. Munsköljare

En munsköljare kan komplettera en bra rutin för munvård. Den tillhandahåller en ström av pulserande vatten som når alla skrymslen i munnen. Den lämpar sig bra för personer som måste vara extra noggranna med munhygienen.

Det finns flera olika typer på marknaden, från enkla varianter till versioner med mer sofistikerade funktioner.

Slutsatser om munhygien med tandställning

Det är nödvändigt att utöva mer noggranna vanor för munhygienen när man har tandställning. Därför är det rekommenderat att borsta med bra tandborstar och använda komplement som tandtråd.

Det är även viktigt att träffa sin tandläkare regelbundet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Soria-Hernández, M. A., Molina, N., & Rodríguez, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta pediátrica de México, 29(1), 21-24.
  • Arnold WH, Dorow A, Langenhorst S, Gintner Z, Bánóczy J, Gaengler P. Effect of fluoride toothpastes on enamel demineralization. BMC Oral Health. 2006;6:8. Published 2006 Jun 15. doi:10.1186/1472-6831-6-8
  • Asl Aminabadi N, Balaei E, Pouralibaba F. The Effect of 0.2% Sodium Fluoride Mouthwash in Prevention of Dental Caries According to the DMFT Index. J Dent Res Dent Clin Dent Prospects. 2007;1(2):71–76. doi:10.5681/joddd.2007.012
  • Cozzani M, Ragazzini G, Delucchi A, et al. Oral hygiene compliance in orthodontic patients: a randomized controlled study on the effects of a post-treatment communication. Prog Orthod. 2016;17(1):41. doi:10.1186/s40510-016-0154-9
  • Atassi, F., & Awartani, F. (2010). Oral hygiene status among orthodontic patients. Journal of Contemporary Dental Practice11(4), 25–32.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.