Vad är en proinflammatorisk kost?

Det finns vissa livsmedel som kan ge upphov till inflammation i matsmältningskanalen och resten av kroppen. Läs här om vilka dessa är och hur du undviker många problem genom att ändra dina vanor och undvika en proinflammatorisk kost.
Vad är en proinflammatorisk kost?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Vår kost har stor inverkan på vår hälsa. Det finns dock vissa typer kosthållning, till exempel de som innehåller en hög andel proinflammatoriska livsmedel, som bidrar till att öka risken för vissa kroniska sjukdomar. Läs mer om hur en proinflammatorisk kost kan påverka din hälsa och riskerna med att äta på detta sätt.

Det finns 2 typer av inflammation. Akut inflammation, som uppstår som svar på skada som försvarsmekanism, och kronisk inflammation, som uppstår när kroppen försöker eliminera vissa skadliga ämnen. Överskott av bukfett kan också leda till kronisk inflammation.

En proinflammatorisk kost kan utsätta kroppen för sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar och vissa tarmsjukdomar. Ur detta perspektiv förklarar Dr David Seaman att specifika livsmedel (socker och fröoljor) främjar inflammation.

Hur kan kosten orsaka inflammation?

Inflammation är en typ av naturligt försvar och ett skyddande svar från kroppen. Men när denna kvarstår eller när kostfaktorer upprätthåller en kronisk inflammation, börjar den verka mot oss.

Det finns vissa markörer i blodet, som C-reaktivt protein, interleukin-6 och TNF-alfa (tumörnekrosfaktor alfa) som indikerar kronisk inflammation. Som vissa experter förklarar påverkar kosten dessa markörer. Till exempel är den västerländska kosten associerad med höga nivåer av inflammation.

Den vetenskapliga tidskriften Obesity Reviews berättar att ultrabearbetade livsmedel, och de som innehåller ett stort antal kalorier och kost bestående mycket lite av grönsaker och frukt, är förknippat med högre inflammationsnivåer. Däremot visade en klinisk prövning att Medelhavsdieten, som tvärt om är rik på frukt, baljväxter, olivolja, fet fisk, grönsaker och fullkorn, är associerad med lägre nivåer av dessa inflammatoriska markörer.

Betydelsen av olika livsmedel och kostval för att förbättra hälsan var föremålet för en publikation av den vetenskapliga tidskriften Advances in Nutrition. Ett verktyg som kallas ett kostinflammatoriskt index användes för att bestämma pro- eller antiinflammatorisk potential.

Detta index tar hänsyn till föreningar, näringsämnen och livsmedel med pro- eller antiinflammatoriska egenskaper. Dessa proinflammatoriska kostmönster var associerade med en ökad risk för kronisk sjukdom.

proinflammatorisk kost: bakverk
Hårt förädlade och bearbetade livsmedel, sötsaker och bakverk är produkter som man anser vara inflammatorisk.

 

Vilka livsmedel karaktäriserar en proinflammatorisk kost?

Många livsmedel som vi konsumerar regelbundet kan påverka graden av inflammation i kroppen. Nedan granskar vi dem med proinflammatoriska egenskaper.

Transfetter

Transfetter är bland de minst hälsosamma fetterna som finns. De bildas genom att man tillsätter väte till omättade fetter för att göra dem mer stabila vid lagring. Vi känner till många av dessa under benämningen partiellt hydrerade oljor.

I detta avseende klargjorde en grupp experter att hydrerad sojaolja orsakar mer inflammation än palm- och solrosolja.

Transfetter uppstår också under tillverkningen av margarin. En studie nämner de inflammatoriska effekterna och risken för kronisk sjukdom som dessa fetter medför. Experter bekräftar att de ökar inflammatoriska markörer, som C-reaktivt protein.

Forskning har visat att transfetter kan påverka funktionen hos endotelceller som kantar artärerna, vilket är en riskfaktor för hjärtsjukdomar. Konsumtionen av dessa fetter har också visat sig öka inflammatoriska markörer hos friska män med höga kolesterolnivåer.

Andra livsmedel som innehåller mycket transfetter inkluderar friterad och stekt snabbmat, popcorn, potatischips, hårt vegetabiliskt fett, bakverk och bearbetade livsmedel samt kakor och tårtor.

Bordsocker och isoglukos

Inom den västerländska kosten använder man bordssocker och isoglukos som huvudsakligt sötningsmedel. Skillnaden mellan de två är att socker innehåller lika delar glukos och fruktos, men isoglukos består till mer än hälften av fruktos.

Som en studie avslöjar är socker ett livsmedel som ingår i en proinflammatorisk kost. I detta avseende har studier visat att möss som konsumerade en kost med hög nivå av sackaros utvecklade bröstcancer.

En randomiserad klinisk prövning på grupper av människor som konsumerade läsk, mjölk eller vatten regelbundet i sin kost, visade att de som drack vanliga l äskedrycker hade ökade nivåer av urinsyra, vilket leder till inflammation och insulinresistens.

The Journal of Nutrition har publicerat information som visar att konsumtion av större mängder av fruktos är kopplat till fetma, insulinresistens, diabetes, fettlever, kronisk njursjukdom och cancer. En recension nämner att fruktos också anses vara en riskfaktor för hjärtsjukdomar och ökar flera inflammatoriska markörer hos möss och människor.

Vi får heller inte glömma att man också använder socker som en tillsatt ingrediens i godis, choklad, kakor, smaksatt yoghurt och frukostflingor.

Raffinerade kolhydrater är en del av en proinflammatorisk kost

Forskning rapporterar att raffinerade kolhydrater kan ge upphov till inflammation, vilket stimulerar tillväxten av tarmbakterier som ökar risken för fetma och inflammatorisk tarmsjukdom.

Denna typ av kolhydrater har ett mycket högt glykemiskt index. Med andra ord, det höjer nivåerna av blodsocker mycket snabbt. Hos äldre personer har studier funnit att det att äta livsmedel med högt glykemiskt index kan öka risken att dö av en inflammatorisk sjukdom med nästan 3 gånger.

En annan studier som tittade på unga män stöder detta resultat. När personerna i studien åt 50 gram vitt bröd hade de högre blodsocker och fler inflammatoriska markörer.

Godis, bröd, bakverk, kakor, söta läskedrycker, tårtor, pasta, raffinerat mjöl och bearbetade livsmedel med socker är källor till raffinerade kolhydrater.

Vegetabiliska oljor

Vissa studier har visat att oljor med omega-6-fettsyror är en viktig bidragande faktor i en proinflammatorisk kost och att denna typ av fett är karakteristisk för den västerländska kosten. Vissa fröoljor, som sojaolja, kan aktivera inflammation.

Detta är en av anledningarna till att man rekommenderar att vi får i oss omega-3-fetter, som man hittar bland annat i fet fisk. Omega-3 har en betydande antiinflammatorisk effekt och kan motverka effekterna av en proinflammatorisk kost.

I detta avseende visade en studie på råttor som åt 20 gånger mer omega-6 än omega-3 att de hade mycket högre nivåer av inflammatoriska markörer än de som åt lika eller 5 gånger högre andelar av omega-6 jämfört med omega-3. Det finns emellertid inte tillräckligt med bevis på denna effekt hos människor ännu.

Charkuterivaror

Experter har länge varit medvetna om sambandet mellan konsumtion av bearbetat kött (bacon, korv, skinka, torkat och rökt kött) och en ökad risk för kroniska sjukdomar som diabetes, mag- och tjocktarmscancer.

Förekomsten av vissa avancerade glykerade slutprodukter (Advanced glycation end products, AGE) i dessa produkter kan orsaka inflammation, enligt vissa studier. I synnerhet finns det ett starkt samband mellan tjocktarmscancer och konsumtion av bearbetat kött, som ett inflammatoriskt svar.

Överdriven alkoholkonsumtion som en del av en proinflammatorisk kost

En klinisk prövning visade att den inflammatoriska markören C-reaktivt protein ökar hos personer som dricker mycket alkohol. Dessutom kan problem uppstå på grund av vissa bakterietoxiner som kan produceras i tjocktarmen, och ta sig in i blodet.

Den vetenskapliga tidskriften Lancet avslöjade att en överdriven konsumtion av alkohol kan leda till läckande tarm, ett kontroversiellt tillstånd som orsakar utbredd inflammation i kroppen och kan skada olika organ. I detta avseende rekommenderar experter högst 2 standardenheter alkohol per dag för män och 1 för kvinnor.

proinflammatorisk kost: charkvaror
Charkuterivaror har visat sig kunna vara riskfaktorer för vissa neoplastiska typer av cancer, som tjocktarmscancer.

Riskerna med en övervägande proinflammatorisk kost

Konsekvent intag av en proinflammatorisk kost kan leda till kronisk inflammation relaterad till bland annat kranskärlssjukdom, depression och fetma.

Ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Långsiktiga studier har visat att personer som konsumerar proinflammatoriska livsmedel har en 38% högre risk att utveckla kronisk kardiovaskulär sjukdom. En annan studie fann också en skadliga effekt av proinflammatoriska livsmedel på kolesterolnivåerna, i motsats till effekterna av en antiinflammatorisk kost.

En proinflammatorisk kost kan vara kopplad till depression

Även om förhållandet ännu inte är helt klarlagt, har studier visat att deprimerade personer som konsumerar mer socker, transfetter och raffinerade kolhydrater har ökade inflammatoriska markörer i blodet. Resultaten förknippar också den proinflammatoriska kosten med allvarligare symptom.

En proinflammatorisk kost ökar risken för dödlighet av kroniska sjukdomar

En grupp experter menar att kronisk inflammation är en orsaksfaktor för funktionshinder och dödlighet världen över. Enligt den medicinska tidskriften Nutrients främjar proinflammatoriska livsmedel, som ultrabearbetade livsmedel och transfetter, kronisk systemisk inflammation.

Tips för en hälsosam kost

För att undvika problem med inflammation bör du fokusera på att förbättra din kost som helhet, snarare än att fokusera på bara en typ av livsmedel eller ett visst näringsämne. Många av dem interagerar med varandra.

Det är alltid lämpligt att öka variationen av vegetabiliska livsmedel (frukt, grönsaker, baljväxter, fullkorn och olivolja). Dessa innehåller fibrer och fytokemikalier, som polyfenoler, med antioxidantiska effekter.

Örter, kryddor, te och kaffe är också utmärkta källor till polyfenoler och kan därför vara bra att konsumera regelbundet. Fet fisk är en god källa till omega-3.

För att bibehålla hälsan och öka livslängden genom att minska risken för kroniska sjukdomar, bör du sluta äta proinflammatoriska livsmedel och istället välja en hälsosammare kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Marx W, Veronese N, Kelly JT, Smith L, Hockey M, Collins S, Trakman GL, Hoare E, Teasdale SB, Wade A, Lane M, Aslam H, Davis JA, O’Neil A, Shivappa N, Hebert JR, Blekkenhorst LC, Berk M, Segasby T, Jacka F. The Dietary Inflammatory Index and Human Health: An Umbrella Review of Meta-Analyses of Observational Studies. Adv Nutr. 2021 Apr 19:nmab037.
  • Seaman DR. The diet-induced proinflammatory state: a cause of chronic pain and other degenerative diseases? J Manipulative Physiol Ther. 2002 Mar-Apr;25(3):168-79.
  • Lopez-Garcia E, Schulze MB, Fung TT, Meigs JB, Rifai N, Manson JE, Hu FB. Major dietary patterns are related to plasma concentrations of markers of inflammation and endothelial dysfunction. Am J Clin Nutr. 2004 Oct;80(4):1029-35.
  • Lane MM, Davis JA, Beattie S, Gómez-Donoso C, Loughman A, O’Neil A, Jacka F, Berk M, Page R, Marx W, Rocks T. Ultraprocessed food and chronic noncommunicable diseases: A systematic review and meta-analysis of 43 observational studies. Obes Rev. 2021 Mar;22(3):e13146.
  • Chrysohoou C, Panagiotakos DB, Pitsavos C, Das UN, Stefanadis C. Adherence to the Mediterranean diet attenuates inflammation and coagulation process in healthy adults: The ATTICA Study. J Am Coll Cardiol. 2004 Jul 7;44(1):152-8.
  • Marx W, Veronese N, Kelly JT, Smith L, Hockey M, Collins S, Trakman GL, Hoare E, Teasdale SB, Wade A, Lane M, Aslam H, Davis JA, O’Neil A, Shivappa N, Hebert JR, Blekkenhorst LC, Berk M, Segasby T, Jacka F. The Dietary Inflammatory Index and Human Health: An Umbrella Review of Meta-Analyses of Observational Studies. Adv Nutr. 2021 Apr 19:nmab037.
  • Nestel P. Trans fatty acids: are its cardiovascular risks fully appreciated? Clin Ther. 2014 Mar 1;36(3):315-21.
  • Lopez-Garcia E, Schulze MB, Meigs JB, Manson JE, Rifai N, Stampfer MJ, Willett WC, Hu FB. Consumption of trans fatty acids is related to plasma biomarkers of inflammation and endothelial dysfunction. J Nutr. 2005 Mar;135(3):562-6.
  • Han SN, Leka LS, Lichtenstein AH, Ausman LM, Schaefer EJ, Meydani SN. Effect of hydrogenated and saturated, relative to polyunsaturated, fat on immune and inflammatory responses of adults with moderate hypercholesterolemia. J Lipid Res. 2002 Mar;43(3):445-52.
  • Bendsen NT, Stender S, Szecsi PB, Pedersen SB, Basu S, Hellgren LI, Newman JW, Larsen TM, Haugaard SB, Astrup A. Effect of industrially produced trans fat on markers of systemic inflammation: evidence from a randomized trial in women. J Lipid Res. 2011 Oct;52(10):1821-8.
  • Baer DJ, Judd JT, Clevidence BA, Tracy RP. Dietary fatty acids affect plasma markers of inflammation in healthy men fed controlled diets: a randomized crossover study. Am J Clin Nutr. 2004 Jun;79(6):969-73.
  • Jiang Y, Pan Y, Rhea PR, Tan L, Gagea M, Cohen L, Fischer SM, Yang P. A Sucrose-Enriched Diet Promotes Tumorigenesis in Mammary Gland in Part through the 12-Lipoxygenase Pathway. Cancer Res. 2016 Jan 1;76(1):24-9.
  • Stanhope KL, Havel PJ. Fructose consumption: considerations for future research on its effects on adipose distribution, lipid metabolism, and insulin sensitivity in humans. J Nutr. 2009 Jun;139(6):1236S-1241S.
  • Glushakova O, Kosugi T, Roncal C, Mu W, Heinig M, Cirillo P, Sánchez-Lozada LG, Johnson RJ, Nakagawa T. Fructose induces the inflammatory molecule ICAM-1 in endothelial cells. J Am Soc Nephrol. 2008 Sep;19(9):1712-20.
  • Ma X, Lin L, Yue J, Pradhan G, Qin G, Minze LJ, Wu H, Sheikh-Hamad D, Smith CW, Sun Y. Ghrelin receptor regulates HFCS-induced adipose inflammation and insulin resistance. Nutr Diabetes. 2013 Dec 23;3(12):e99.
  • Spreadbury I. Comparison with ancestral diets suggests dense acellular carbohydrates promote an inflammatory microbiota, and may be the primary dietary cause of leptin resistance and obesity. Diabetes Metab Syndr Obes. 2012;5:175-89.
  • Buyken AE, Flood V, Empson M, Rochtchina E, Barclay AW, Brand-Miller J, Mitchell P. Carbohydrate nutrition and inflammatory disease mortality in older adults. Am J Clin Nutr. 2010 Sep;92(3):634-43.
  • Dickinson S, Hancock DP, Petocz P, Ceriello A, Brand-Miller J. High-glycemic index carbohydrate increases nuclear factor-kappaB activation in mononuclear cells of young, lean healthy subjects. Am J Clin Nutr. 2008 May;87(5):1188-93.
  • Patterson E, Wall R, Fitzgerald GF, Ross RP, Stanton C. Health implications of high dietary omega-6 polyunsaturated Fatty acids. J Nutr Metab. 2012;2012:539426.
  • Yang LG, Song ZX, Yin H, Wang YY, Shu GF, Lu HX, Wang SK, Sun GJ. Low n-6/n-3 PUFA Ratio Improves Lipid Metabolism, Inflammation, Oxidative Stress and Endothelial Function in Rats Using Plant Oils as n-3 Fatty Acid Source. Lipids. 2016 Jan;51(1):49-59.
  • Micha R, Wallace SK, Mozaffarian D. Red and processed meat consumption and risk of incident coronary heart disease, stroke, and diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis. Circulation. 2010;121(21):2271-2283.
  • Oliveira A, Rodríguez-Artalejo F, Lopes C. Alcohol intake and systemic markers of inflammation–shape of the association according to sex and body mass index. Alcohol Alcohol. 2010 Mar-Apr;45(2):119-25.
  • Bjarnason I, Peters TJ, Wise RJ. The leaky gut of alcoholism: possible route of entry for toxic compounds. Lancet. 1984 Jan 28;1(8370):179-82.
  • Li J, Lee DH, Hu J, Tabung FK, Li Y, Bhupathiraju SN, Rimm EB, Rexrode KM, Manson JE, Willett WC, Giovannucci EL, Hu FB. Dietary Inflammatory Potential and Risk of Cardiovascular Disease Among Men and Women in the U.S. J Am Coll Cardiol. 2020 Nov 10;76(19):2181-2193.
  • Anand SS, Hawkes C, de Souza RJ, et al. Food Consumption and its Impact on Cardiovascular Disease: Importance of Solutions Focused on the Globalized Food System: A Report From the Workshop Convened by the World Heart Federation. J Am Coll Cardiol. 2015;66(14):1590-1614.
  • Furman D, Campisi J, Verdin E, Carrera-Bastos P, Targ S, Franceschi C, Ferrucci L, Gilroy DW, Fasano A, Miller GW, Miller AH, Mantovani A, Weyand CM, Barzilai N, Goronzy JJ, Rando TA, Effros RB, Lucia A, Kleinstreuer N, Slavich GM. Chronic inflammation in the etiology of disease across the life span. Nat Med. 2019 Dec;25(12):1822-1832.
  • Shivappa N, Godos J, Hébert JR, Wirth MD, Piuri G, Speciani AF, Grosso G. Dietary Inflammatory Index and Cardiovascular Risk and Mortality-A Meta-Analysis. Nutrients. 2018 Feb 12;10(2):200.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.