Orsaker och behandling av svullen mage

Många människor vill ha en platt mage. Men förutom att en svullen mage inte är estetiskt tilltalande, kan det också vara ett tecken på något problem i kroppen. Mer än sannolikt, har du något underliggande hälsoproblem, vilket är anledningen till att magen reagerar med svullnad.

En svullen mage eller buk är inte bara irriterande, det kan också innebära allvarligare obehag, som colon irritabile till exempel. Detta är bara en av de saker som kan vara skälet till din svullna mage. Det är därför, enligt experter, viktigt att du vet vad som orsakar detta, så du kan förhindra det om det, om alls möjligt.

Nedan kommer vi att tala om några av de vanligaste orsakerna till en svullen mage eller buk. Vi kommer också att tala om för dig hur man behandlar det, och hur man kan försöka förhindra ännu större hälsorisker.

Förstoppning

Förstoppning är ett av de vanligaste orsakerna till en svullen buk. Mat med låg vätske- och fiberhalt i kombination med en brist på motion gör att kroppen drabbas av förstoppning. Så undvik detta genom att äta mer frukt, grönsaker, baljväxter och frön. Du bör också dricka mycket vätska, och ta del i någon sorts sport eller aktivitet i minst 30 minuter om dagen, som är intensiv nog att att du får igång flåset.

Allergier

Många människor nu för tiden lider av olika typer av allergier. Några av dessa allergier kan orsaka en svullen mage. Laktos, till exempel, skulle kunna vara en av de vanligaste orsakerna till svullnad, eftersom den får kroppen att ansamla gaser. Du bör därför, om du är allergisk mot dessa livsmedel, ersätta dem med laktosfria eller låglaktos produkter. Välj gärna alternativ med låg fetthalt också.

Snabba måltider

snabba måltider

En del dåliga vanor, som tugga maten för hastigt och slarvigt till exempel, kan också orsaka en svullen mage. Detta beror på att du tar in för mycket luft när du äter för snabbt, vilket leder till att du får besvär med matsmältningen. Därför rekommenderar vi att du äter långsamt, tuggar noga, vilket leder till att du njuter av din måltid samtidigt som du mättar din hunger snabbare, vilket också leder till att du äter mindre.

Det finns en annan orsak till svullen mage som ofta förväxlas med någon sjukdom, och det är graviditet. Om du är osäker, rekommenderar vi att du gör ett graviditetstest. Om det är positivt, är det viktigt att du tar hand om din hälsa och fostrets, genom att följa riktlinjer för en hälsosam graviditet.

Vätskeansamling

Vätskeansamling i kroppen kan också att orsaka en svullen mage. Om detta om din situation, kontakta din läkare. Detta kan vara ett symtom på något allvarligt problem.

Halvfabrikat och förädlade livsmedel

Hamburgare

Halvfabrikat och förädlade livsmedel är en annan faktor som orsakar en svullen mage. Många gastroenterologer bekräftar att vissa människor har ett luftöverskott i magen som har orsakats av att de äter livsmedel som innehåller för mycket artificiella sötningsmedel. I allmänhet har dessa typer av livsmedel hög salthalt och låg fiberhalt, två faktorer som snabbt kommer att leda till en svullen mage. Det är därför experter rekommenderar att du letar efter livsmedel som har låg salthalt eller är saltfria, när du är ute och handlar mat.

Sjukdomar

Det finns flera olika sjukdomar som kan orsaka en svullen mage. Några av dessa sjukdomar är: hjärt-kärlsjukdomar och tumörer, cirros (skrumplever), blindtarmsinflammation, magsår, divertikulit, pankreatit, pms med mera. Det är viktigt att veta om du lider av en eller flera av dessa sjukdomar, eftersom du i sådana fall behöver ägna särskild uppmärksamhet åt ditt tillstånd. Du kommer definitivt att behöva besöka din läkare och göra tester för att utesluta alla tvivel, tillsammans med nya sundare vanor, till exempel när det gäller din kost, motion och även din avkoppling.

frukt och grönt

Slutligen behöver du veta att en svullen mage i allmänhet orsakas av dålig kost eller dåliga levnadsvanor. Vi rekommenderar att du äter fiberrika livsmedel; din mage kommer att tacka dig. Frukt och grönsaker kommer också att hjälpa dig med matsmältningen, vilket leder till en plattare mage.

MER FÖR DIG