Orsaker till och hur man kan behandla en svullen mage

Orsaker till och hur man kan behandla en svullen mage

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Många människor vill ha en platt mage. Men förutom att en svullen mage inte är estetiskt tilltalande, kan det även vara ett tecken på något problem i kroppen. Troligen har du något underliggande hälsoproblem, vilket är anledningen till att magen reagerar med svullnad. Därför ska vi berätta hur man kan behandla en svullen mage.

En svullen mage eller buk är inte bara irriterande, det kan också innebära allvarligare obehag, som irritabel tarm till exempel. Detta är bara en av de saker som kan vara skälet till din svullna mage. Enligt experter är det därför viktigt att du vet vad som orsakar detta, så att du kan förhindra det.

Nedan kommer vi att tala om några av de vanligaste orsakerna till en svullen mage eller buk. Vi kommer även beskriva hur man kan behandla en svullen mage och hur man kan försöka förhindra ännu större hälsorisker.

Förstoppning

Förstoppning är ett av de vanligaste orsakerna till en svullen buk. Mat med låg vätske- och fiberhalt i kombination med brist på motion gör att kroppen drabbas av förstoppning. Så undvik detta genom att äta mer frukt, grönsaker, baljväxter och frön. Du bör även dricka mycket vätska och utöva någon form av sport eller aktivitet i minst 30 minuter om dagen, som är intensiv nog att att du får igång flåset.

Allergier

Många människor nu för tiden lider av olika typer av allergier. Några av dessa allergier kan orsaka en svullen mage. Laktos, till exempel, skulle kunna vara en av de vanligaste orsakerna till svullnad, eftersom den får kroppen att ansamla gaser. Du bör därför, om du är allergisk mot dessa livsmedel, ersätta dem med laktosfria eller laktossnåla produkter. Välj gärna alternativ med låg fetthalt också.

Snabba måltider

snabba måltider

En del dåliga vanor, som att tugga maten för hastigt och slarvigt, kan också orsaka en svullen mage. Detta beror på att du tar in för mycket luft när du äter för snabbt, vilket leder till att du får besvär med matsmältningen. Därför rekommenderar vi att du äter långsamt och tuggar noga, vilket leder till att du njuter av din måltid samtidigt som du mättar din hunger snabbare. Du kommer dessutom äta mindre.

Det finns en annan orsak till svullen mage som ofta förväxlas med sjukdomar, och det är graviditet. Om du är osäker rekommenderar vi att du utför ett graviditetstest. Om det är positivt är det viktigt att du tar hand om din och fostrets hälsa genom att följa riktlinjerna för en hälsosam graviditet.

Motverka vätskeansamling för att behandla en svullen mage

Vätskeansamling i kroppen kan också att orsaka en svullen mage. Om detta om din situation, kontakta din läkare. Detta kan vara ett symtom på något allvarligt problem.

Halvfabrikat och förädlade livsmedel

Äter du mycket skräpmat?

Halvfabrikat och förädlade livsmedel är en annan faktor som orsakar en svullen mage. Många gastroenterologer bekräftar att vissa människor har ett luftöverskott i magen som har orsakats av att de äter livsmedel som innehåller för mycket artificiella sötningsmedel.

I allmänhet har dessa typer av livsmedel hög salthalt och låg fiberhalt, två faktorer som snabbt kommer att leda till en svullen mage. Det är därför experter rekommenderar att du letar efter livsmedel som har låg salthalt eller är saltfria, när du är ute och handlar mat. Detta är ett av de mest effektiva sätten att behandla en svullen mage.

Sjukdomar

Det finns flera olika sjukdomar som kan orsaka en svullen mage. Några av dessa sjukdomar är: hjärt-kärlsjukdomar och tumörer, cirros (skrumplever), blindtarmsinflammation, magsår, divertikulit, pankreatit, PMS med flera.

Det är viktigt att veta om du lider av en eller flera av dessa sjukdomar, eftersom du i sådana fall behöver ägna särskild uppmärksamhet åt ditt tillstånd. Du kommer definitivt att behöva besöka din läkare och göra tester för att utesluta alla tvivel, tillsammans med nya sundare vanor, till exempel när det gäller din kost, motion och även din avkoppling.

frukt och grönt

Slutligen behöver du veta att en svullen mage i allmänhet orsakas av dålig kost eller dåliga levnadsvanor. Vi rekommenderar att du äter fiberrika livsmedel; din mage kommer att tacka dig. Frukt och grönsaker kommer också att hjälpa dig med matsmältningen, vilket leder till en plattare mage.

Använd dessa tips för att behandla en svullen mage om du är drabbad.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kiecolt-Glaser, J. K., Christian, L., Preston, H., Houts, C. R., Malarkey, W. B., Emery, C. F., & Glaser, R. (2010). Stress, inflammation, and yoga practice. Psychosomatic Medicine. https://doi.org/10.1097/PSY.0b013e3181cb9377
  • Meier, R. (2009). [The hypersensitive gastrointestinal tract–dietary components with negative effects in the intestine]. Praxis. https://doi.org/10.1024/1661-8157.98.7.395
  • He, M., Sun, J., Jiang, Z. Q., & Yang, Y. X. (2017). Effects of cow’s milk beta-casein variants on symptoms of milk intolerance in Chinese adults: A multicentre, randomised controlled study. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/s12937-017-0275-0

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.