Utsökta recept på medicinska soppor

Utsökta recept på medicinska soppor

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Visst är det väl gott med soppor! De värmer oss under vintertid, hjälper till att mätta hungern och passar perfekt som förrätter eller varmrätter som ger oss gott om näringsämnen. I följande artikel kommer du få reda på några medicinska soppor som är bra för att behandla en rad olika typer av krämpor.

Recept på medicinska soppor

Soppa för anemi

I en stor gryta sauterar du först en hackad lök, en mald vitlöksklyfta och 75 centiliter blad från vattenkrasse. Lägg till salt och peppar efter smak. Tillsätt en förkokt och tärnad potatis samt en liter vatten. Låt det koka tills grönsakerna är genomkokta.

Rensande soppa

Hetta upp en liter vatten i en kastrull och låt det koka. Lägg tre selleristjälkar som du skurit på längden, två salladsblad, två skivade lökar och en fjärdedels kålhuvud, och låt det koka i 30 minuter. Ta bort kastrullen från värmen och mixa innehållet tills soppan har en något grov textur.

Gör medicinska soppor i vinter!

Vätskedrivande soppa

Hacka tre lökar och stek dem i lite olja. Skala och riv en ingefärsrot. Lägg till två tomater, en skalad potatis, en skalad zucchini och ett litet kålhuvud – samtliga tärnade. Lägg till slut till åtta rivna vitlöksklyftor. Krydda med vallmofrön, gurkmeja, svartpeppar, 20 basilikablad samt lite oregano och dragon. Lägg till en liter vatten och låt det sjuda i 45 minuter.

Soppa som lindrar mensvärk

Hetta upp en matsked olja i en kastrull och stek en fint hackad lök. Lägg till en tärnad potatis och ett strimlat salladsblad. Lägg till en liter grönsaksbuljong och koka tills grönsakerna är möra. Mixa tills soppan är jämn och servera med rostade hasselnötter eller mandlar.

Soppa för energi

Hetta upp en matsked olja i en kastrull och sautera en hackad lök. Lägg till tre skalade, skivade rödbetor, en halv tärnad pumpa och en fjärdedels grönkålshuvud skuret i strimlor. Häll 1,2 liter vatten över grönsakerna och låt det sjuda tills de är genomkokta. Krydda med salt, örter och några droppar citronsaft.

Gör en soppa mot förkylningar

Soppa mot förstoppning

Hetta upp en matsked olivolja i en stekpanna och sautera ett kilo tvättad spenat och fem selleristjälkar tills grönsakerna är möra. Tillsätt lite vatten och grönsaksbuljong och låt det koka i tio minuter. Blanda väl och servera med naturell yoghurt.

Soppa mot förkylningar och influensa

Lägg tre kycklingbröst i en kastrull, täck med vatten och låt det sjuda. Minska värmen och lägg ner två morötter och två lökar – båda hackade. Låt det stå på värmen i ytterligare två till tre timmar, och tillsätt vatten när det behövs. Lägg i tre vitlöksklyftor och krydda med salt, cayennepeppar och dill. För att göra denna soppa tjockare kan du lägga till grönsakspuré.

Soppa för att förbättra cirkulationen

Rosta tre matskedar oblekt mjöl i lite olivolja tills det blir lätt brunt. Tillsätt 25 centiliter vatten och lika mycket mjölk. Koka upp blandningen och lägg sedan till en tesked vardera av salt och malen kummin.

Tillaga en soppa för att bekämpa trötthet

Soppa mot vätskeretention

Kombinera två matskedar mjöl med två matskedar olja. Sautera en stor hackad lök och tillsätt en liter vatten. Lägg ner två hackade tomater och en matsked jäst, följt av 500 gram tärnad pumpa. När alla ingredienser är genomkokta silar du blandningen och sätter tillbaka buljongen på värmen. Salta efter behag.

Soppa för att bekämpa trötthet

Hetta upp en matsked olja i en stekpanna och sautera två hackade lökar, två morötter och 500 gram skalad och tärnad pumpa. Lägg ner en tomat och två hela selleristjälkar (inklusive bladen). Lägg på ett lock och låt det sjuda på låg värme i tio minuter. I en stor bytta kombinerar du sedan sex matskedar havregryn med 50 centiliter vatten. Kombinera alla ingredienserna i en kastrull och koka i fem minuter. Krydda med salt.

Soppa för kardiovaskulära sjukdomar (ateroskleros)

Det går även att göra medicinska soppor som hjälper hjärtat. Hetta upp två matskedar olja i en panna och sautera en hackad lök i några minuter. Tillsätt 12 centiliter fettfri kycklingbuljong, 1/4 tesked mald koriander och 1/8 tesked kardemumma. Koka upp blandningen och lägg sedan till 25 centiliter skalade och skivade äpplen samt 25 centiliter tärnad palsternacka. Servera med 12 centiliter apelsin- eller äppeljuice och två matskedar fettfri naturell yoghurt.

Kurera dig med en soppa

Soppa för att minska stress

Har du någonsin tillagat medicinska soppor mot stress? Koka upp en liter vatten med några broccolibuketter. När det kokar låter du blandningen stå i fem minuter, varpå du silar vätskan och dricker den som en buljong.

Soppa för att stärka immunförsvaret

Koka upp 50 centiliter grönsaksbuljong tillsammans med en hackad lök, tre rivna vitlöksklyftor och två rivna morötter. Tillsätt saften från en citron och 15 spenatblad som har skurits i strimlor. När grönsakerna är genomkokta låter du soppan stå i några minuter innan du serverar.

Soppa för avgiftning

I en kastrull lägger du kronärtskockshjärtan, lite citronsaft och 400 gram vardera av färska ärtor och bönor. Tärna en halv lök och sautera grönsakerna i 20 gram olivolja tillsammans med hackad persilja i några minuter. Lägg därefter till 50 centiliter grönsaksbuljong. Låt det koka i 15 minuter och lägg sedan till 250 gram kokt pasta i soppan. Krydda med salt och peppar efter behag och servera med parmesanost.

Vi hoppas att du kommer njuta av dessa utsökta recept på medicinska soppor!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.