Upptäck fördelarna med flexitarianism

Idag berättar vi allt om fördelarna med flexitarism. Denna term beskriver en livsstil som huvudsakligen handlar om att man äter vegetarisk kost, dock äter man som flexitarian emellertid ibland också kött. Vi berättar mer i den här artikeln.
Upptäck fördelarna med flexitarianism
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Har du hört talas om flexitarianism? Medan den vegetariska och veganska livsstilen har kommit igenom samhället med stor styrka, finns det en växande grupp människor som vi kan betrakta som flexitarianer. Känner du till termen? Vill du upptäcka fördelarna med flexitarianism? Läs vidare!

Detta koncept är ganska nytt. Det hänvisar specifikt till att vara flexibel med din kost. Så du kan redan tillhöra denna grupp människor utan att vara medveten om det. Ta reda på mer i artikeln nedan.

Vad är flexitarianism?

Flexitarianer är de som baserar sina ätmönster på en vegetarisk kost men som ibland också äter kött. Detta innebär att de också äter små mängder av fisk, skaldjur och fågel.

När vegetarismen idag bara ökar i popularitet är det vissa som börjar denna livsstil genom att först bli flexitarianer. Således slutar de gradvis äta kött tills de en dag till slut helt eliminerat denna livsmedelsgrupp.

I gruppen flexitarianer kan vi också inkludera de som inte är några större köttälskare och som endast äter detta vid speciella tillfällen. Eller till exempel de som äter fisk och skaldjur, men inte nötkött.

För att tydliggöra så är detta inte en undergrupp av en vegetarianism. Vegetarianer har som regel fasta, ofta etiska skäl till varför de inte äter djurkött under några omständigheter. För flexitarianer är dock konsumtion av kött inte ett brott mot deras livsstil och därför känner de sig inte skyldiga när de gör det.

fördelarna med flexitarism
Flexitarism är inte en undergrupp av vegetarianism utan snarare en egen livsstil.

Du kanske också är intresserad av att läsa: Börja med en vegetarisk kost utan att få mindre näring

Vilka är fördelarna med flexitarianism?

Flera studier har visat det ger flera olika hälsofördelar att basera sitt näringsintag på grönsaker. Naturligtvis bör detta vara som en del av en kost som är balanserad näringsmässigt och anpassad till varje enskild individ. Liknande så ger det också många hälsofördelar att begränsa intaget av exempelvis bearbetade och stekta livsmedel och skadliga ämnen, såsom alkohol och cigaretter.

Nedan berättar vi i detalj om den positiva effekten flexitarianism har på kroppen.

Förebygger hjärt- och kärlsjukdomar

Hjärt- och kärlsjukdomar är ett allvarligt globalt folkhälsoproblem. Det är faktiskt den vanligaste dödsorsaken i industrialiserade länder. Det är en följd av ackumulering av mättat fett och kolesterol – näringsämnen som är rikligt förekommande i rött kött och köttprodukter – i artärerna.

I denna mening tyder bevisen på att en växtbaserad kost, såsom flexitarianism, hjälper individer att undvika icke-smittsamma sjukdomar. Det ger oss inte bara fördelar eftersom intaget av ohälsosamma fetter är lägre, utan också för att antioxidanter och antiinflammatoriska föreningar som kan förbättra den vaskulära hälsan dominerar i denna typ av kost.

Mot fetma och diabetes

Fetma och typ 2-diabetes är sjukdomar av metaboliskt ursprung som är en riskfaktor vid en undermålig kost. Enligt en en granskning av publicerad litteratur är flexitarisk kost förknippad med en lägre risk att drabbas av dessa sjukdomar.

Faktum är att denna granskning visar att kroppsmasseindex (BMI) oftare låg inom de normala parametrarna för vegetarianer och flexitarianer grupper jämfört med allätare. Ett lämpligt BMI är en skyddande faktor mot kroniska sjukdomar i de vitala organen.

Du kanske också är intresserad av att läsa: Näringsämnen att undvika & inkludera vid typ 2-diabetes

En av fördelarna med flexitarianism är att det förebygger tarmsjukdomar

Crohns sjukdom och kolorektal cancer är relaterade till ett alltför stort intag av rött kött, korv och feta produkter. Därför har kosten flexitarianism en förebyggande effekt mot dem.

På samma sätt håller naturlig mat också strukturerna och vävnaderna i matsmältningskanalen friska och tarmfloran i balans. På detta sätt kan det minska förekomsten av candidiasis i tarmen och bildandet av divertikulit, som är utbuktningar eller förstoringar som bildas i tarmväggen och som kan bli inflammerade.

Förebygger njur- och gallsten

I allmänhet inducerar intaget av ett överskott av proteiner, särskilt de av animaliskt ursprung, eliminering av kalcium, urinsyra och oxalsyra genom urinen. Dessa ämnen är de grundläggande komponenterna i bildandet av njursten.

Dessutom är de också kopplade till regelbundet intag av ohälsosamt kolesterol och fett, vilket är typiskt för en köttrik kost. Med detta i åtanke kan en minskning av köttintaget skydda njurarnas hälsa.

fördelarna med flexitarism
Njurstenar har mycket av sitt ursprung i animaliska proteiner.

Några sista överväganden angående fördelarna med flexitarianism

Som du kan se är fördelarna med flexitarism många. Eftersom kosten huvudsakligen är växtbaserad är bidraget från kostfiber, antiinflammatoriska ämnen och antioxidanter högt. Därför hjälper det till att förebygga typiska sjukdomar som förekommer på grund av den västerländska kosten.

Det bör dock noteras att det, som med all typ av kost, är viktigt att uppnå rätt balans mellan näringsämnen och anpassa kosten till varje individ. Därför, om du vill börja med denna typ av kost, bör du först konsultera en nutritionist för råd om ämnet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • SILVA, M. C. B. D. (2018). Flexitarianismo: Revisão de literatura (Bachelor’s thesis).
  • Aumentar el consumo de frutas y verduras para reducir el riesgo de enfermedades no transmisibles. Organización Mundial de la salud.
  • Gorrita Pérez, R. R., Ruiz King, Y., Hernández Martínez, Y., & Sánchez Lastre, M. (2015). Factores de riesgo de enfermedades cardiovasculares y cerebrovasculares en adolescentes. Revista Cubana de pediatría87(2), 140-155.
  • Informe SAN: Alimentación Vegetariana – Revisión Final. Disponible en: http://www.sanutricion.org.ar/files/upload/files/Alimentacion_Vegetariana_Revision_final.pdf.
  • Rojas Allende, D., Figueras Díaz, F., & Durán Agüero, S. (2017). Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Revista chilena de nutrición44(3), 218-225.
  • Raphaely, Talia, and Dora Marinova. “Flexitarianism: traditional diets as social innovation for sustainability.” Visão Global-DESCONTINUADO A PARTIR DE 2013 15.1-2 (2012): 403-422.
  • Dagnelie, P. C. “Nutrition and health–potential health benefits and risks of vegetarianism and limited consumption of meat in the Netherlands.” Nederlands tijdschrift voor geneeskunde 147.27 (2003): 1308-1313.
  • Tomova, Aleksandra, et al. “The effects of vegetarian and vegan diets on gut microbiota.” Frontiers in nutrition 6 (2019): 47.
  • Negri, Armando L., Francisco R. Spivacow, and Elisa E. Del Valle. “LA DIETA EN EL TRATAMIENTO DE LA LITIASIS RENAL BASES FISIOPATOLÓGICAS.” Medicina (Buenos Aires) 73.3 (2013).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.