De bästa sätten att behandla candidiasis

Candidiasis är en infektion som orsakas av svampen candida. Den kan bli kronisk eller återkommande om den inte behandlas ordentligt.
De bästa sätten att behandla candidiasis

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Både förebyggande och läkemedel är de bästa sätten att behandla candidiasis. Generellt sett kommer du se positiva resultat relativt snabbt, men tillståndet kommer snabbt tillbaka, speciellt om du inte tagit tag i relevanta faktorer.

Candidiasis, eller torsk som det också kallas, är en infektion som orsakas av svampen “candida”. Denna infektion påverkar slemhinnorna i kroppen, såsom i munnen eller genitalierna. Så personer med diabetes, AIDS eller gravida kvinnor löper högst risk att drabbas.

Att behandla candidiasis är en fyrdelad process: diagnostisera ordentligt och tidigt, ta tag i existerande tillstånd och faktorer, identifiera typen av infektion och behandla avslutningsvis med rätt läkemedel.

Diagnos: Viktigt för att behandla candidiasis

Det första steget för att behandla candidiasis är att få rätt diagnos. Många vänder sig till receptfria läkemedel innan de ens är säkra på att de lider av infektionen. Två tredjedelar av alla med liknande infektioner begår faktiskt detta misstag.

Candidakultur

Att använda fel läkemedel kan göra infektionen resistent och svårare att behandla. Dina symptom kanske lindras, men tillståndet fortsätter komma tillbaka.

Det är bäst att inte anta saker endast baserat på utseendet eller att ta råd från okunniga personer. Att träffa en läkare är en mycket bättre idé. Om denne misstänker mukosal eller kutan candidiasis kommer läkaren ta ett prov och analysera under mikroskop.

Candidiasis i njurarna eller tarmarna diagnostiseras genom urin- eller avföringstester. Om systematisk candidiasis misstänks kan en biopsi behövas.

Vid tecken på sepsis, eller med andra ord närvaro av svamp i blodet, kommer en läkare ta en kultur med en serie blodprov.

Hantering av relaterade faktorer

Det andra steget i att behandla candidiasis består av att få kontroll över faktorerna som kan vara kopplade till tillståndet.  Personer med diabetes eller AIDS är mer sårbara. De som tagit höga doser antibiotika eller steroider löper också hög risk. Gravida kvinnor och alla med försvagat immunförsvar kan också drabbas.

Naturell yoghurt

De huvudsakliga stegen att ta är som följer:

 • Förändra din kost: svamp närs av socker, jäst mat, vinäger och annan svamp. Därför är det en bra idé att undvika bearbetade livsmedel, såsom vitt socker, raffinerat mjöl och allt med socker, alkohol eller vinäger.
 • Konsumera lactobacillus : det är en bakterie som anses vara probiotika. Den finns i dina tarmar och vagina, och skyddar dig från skadliga mikroorganismer. Du kan hitta den i pulverform, som vätska, i kapslar och i mat som kefir och yoghurt.

Att behandla candidiasis kräver givetvis strikt hygien. Använd inte munskölj som innehåller klorhexidin glukonat om infektionen är i munnen. Ett bra substitut är ett munvatten med klordioxid.

Medicinering

Att behandla candidiasis innebär även att ta medicin. Läkare skriver ut en ytlig eller systemisk behandling beroende på hur allvarlig infektionen och tillståndet är.

I det förstnämnda fallet rör det sig om krämer och salvor, medan det senare innebär oral medicinering.

Läkemedel för candidiasis

För hud- och nagelinfektioner skriver läkare ut externa läkemedel, såsom geler, salvor eller krämer. De vanligaste aktiva ingredienserna är:

 • Klotrimazol
 • Flukonazol
 • Nystatin
 • Ketokonazol
 • Mikonazol
 • Flukonazol
 • Itrakonazol

För att behandla orofaryngeal candidiasis (muntorsk) kan du använda munvatten med flytande nystatin. Det räcker för att få bort infektionen för de flesta människor.

Om infektionen går djupare, till exempel om den är esofageal, är det rekommenderat att behandla den med tabletter eller piller i minst en vecka. Det används även vanligen för ytlig candidiasis på genitalierna.

Vidare kräver de allvarligaste fallen att man läggs in på sjukhus och får läkemedel intravenöst.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Akansha Jain, Shubham Jain, Swati Rawat“Emerging fungal infections among children: A review on its clinical manifestations, diagnosis, and prevention”, J Pharm Bioallied Sci. 2010 Oct-Dec; 2(4): 314–320.
  • James, William D.; Berger, Timothy G.; et al. (2006). Andrews’ Diseases of the Skin: clinical Dermatology. Saunders Elsevier. 
  • Pappas PG (2006). «Invasive candidiasis». Infect. Dis. Clin. North Am. 20 (3): 485-506.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.