Livsmedel du bör äta om du varit med om en hjärtattack

En hälsosam kost, regelbunden fysisk aktivitet och att sluta röka kan alla hjälpa till att förebygga hjärtproblem. I denna artikel kan du lära dig om vilka livsmedel du borde inkludera i din kost om du varit med om en hjärtattack, eller helt enkelt vill undvika en.
Livsmedel du bör äta om du varit med om en hjärtattack
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Experter pratar ofta om olika dieter man borde följa för att leva hälsosamt. Men vilka sorts livsmedel ska du äta om du varit med om en hjärtattack eller vill förebygga hjärtrelaterade hälsoproblem?

Stress, en dålig kost och brist på vila har alla en direkt inverkan på hjärtats hälsa. Därför måste du efter en hjärtattack skaffa dig nya, hälsosammare levnadsvanor som att sluta röka, börja motionera och förbättra din kost. Efter en hjärtattack måste patienter följa sina läkares rekommendationer för att återhämta sig och hållas friska.

I denna artikel ska vi ge dig några tips på livsmedel du bör inkludera i din kost, om du varit med om en hjärtattack.

Hjärtattack och hälsosamma vanor

Enligt WHO, dog mer än 17 miljoner människor av hjärt- och kärlsjukdomar under 2012. De menar också att 80% av alla hjärtattacker och strokes är möjliga att förhindra.

En hälsosam kost, regelbunden fysisk aktivitet och att sluta med ohälsosamma vanor kan hjälpa dig att undvika händelser som sätter ditt liv på spel. Följande livsmedel är sådana du bör lägga till i din kost om du varit med om en hjärtattack eller vill förebygga att det händer.

Livsmedel och kost efter en hjärtattack

Nyttiga livsmedel efter en hjärtattack i en hjärtformad skål, med ett stetoskop bredvid.
Efter en hjärtattack bör man ha noga koll på riskfaktorer som bland annat kolesterol, blodsocker och blodtryck.

Patienter som varit med om en hjärtattack bör se till att hålla låga kolesterol och blodsockervärden, och dessutom hålla koll på sitt blodtryck. Detta kan man uppnå med medicinering, motion och en hälsosam kost.

Den mest hälsosamma kosten för dessa patienter är medelhavskost. Det beror på att den innehåller mycket grönsaker, frukter, fullkorn och fisk, plus en del grillat magert kött. Om du varit med om en hjärtattack bör du tillaga allt med extra jungfruolivolja och minska på saltet (istället kan du använda aromatiska örter och kryddor).

Du bör i första hand välja fettfria mjölkprodukter och äta baljväxter minst två gånger i veckan.

Denna artikel kanske intresserar dig: Hur man som kvinna kan förhindra hjärtattacker.

Livsmedel du bör äta om du varit med om en hjärtattack

Frukt och grönsaker

I en långtidsstudie visade sig kalium och magnesium ha en skyddande effekt på hjärtat och motverka hjärtproblem. Dessa mineraler kan man få i sig genom en kost som innehåller mycket frukt och grönsaker, en kost samtidigt sänker natriumhalten och därmed påverkar blodtrycket.

Extra jungfruolivolja

En skål med extra jungfruolivolja.
Detta hjärtvänliga livsmedel är en basvara i medelhavskosten.

Olivolja har betydande hälsoegenskaper. Om du äter fyra matskedar olivolja varje dag, tillsammans med en hälsosam och välbalanserad medelhavskost, så minskar du risken att insjukna i en hjärtattack eller stroke. 

Nötter är bra livsmedel efter en hjärtattack

Nötter är en utomordentlig källa till hälsosamma näringsämnen och innehåller dessutom rikligt av enkelomättade fetter. Mera specifikt så innehåller valnötter också rikligt av omega-3 fettsyror, fleromättat fett som kan påverka hjärtat positivt. 

De innehåller också L-arginin (en aminosyra som hjälper till att skapa kväveoxid, som i sin tur hjälper till att reglera blodtrycket), samt fytosteroler (växtämnen som kan minska på kolesterolet genom att blockera upptaget i tarmarna).

Te

Alla sorters te innehåller katekin, ett ämne som hjälper dig behålla ett hälsosamt blodtryck genom att förhindra syntesen av kolesterol och förhindra blodproppar. Te innehåller också quercetin, som ökar blodkärlens funktion.

Fet fisk

Livsmedel efter en hjärtattack: en rad med fiskar
Precis som olivolja innehåller fisk också rikligt med hälsosamma fetter som skyddar hjärtat.

Efter att du varit med om en hjärtattack bör du helt utelämna mättade fetter från din kost. Dock ska du inte glömma de omättade fetterna. Fet fisk som till exempel lax, makrill eller öring innehåller alla dessa fetter.

Fullkorn och baljväxter

Kli, alltså skalet som omger sädeskornet, hjälper kroppen genom att sakta ner absorptionen av socker och sänker blodets kolesterolhalt, enligt Spanska Hjärtfonden.

Dessutom är baljväxter en utmärkt källa till vegetariskt protein, fiber och mineraler.

Livsmedel du bör undvika efter en hjärtattack

Bakverk

Livsmedel du borde undvika efter en hjärtattack: Bakverk
Du bör ta bort alla livsmedel som innehåller kolesterol och transfetter ur din kost efter en hjärtattack.

Efter en hjärtattack, bör du börja med en hjärtvänlig kost. Därför bör du undvika livsmedel som innehåller mättade fetter, transfetter och kolesterol. Till exempel helmjölk, smör, rött kött med mycket fett samt socker.

Du bör också undvika korv i alla former och rökt kött, eftersom dessa innehåller skadliga fetter. Undvik dessutom mat med hög salthalt, friterad mat (innehåller transfetter) och helfabrikat.

Slutligen, kom också ihåg att det är mycket viktigt att lägga till lagom mycket motion i dina rutiner. Diskutera med din läkare om vad som är den bästa motionen för dig. Efter en hjärtattack är fysisk aktivitet den bästa metoden för att förbättra din hjärthälsa. 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolescents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
  • Abdelhamid AS., Brown TJ., Brainard JS., Biswas P., et al., Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.
  • Li D., Wang R., Huang J., Cai Q., et al., Effects and mechanisms of tea regulation blood pressure: evidences and promises. Nutrients, 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.