Hur man som kvinna kan förhindra hjärtattacker

Hjärtattacker hos kvinnor uppvisar andra symtom än hos män, så det är viktigt att notera tecknen och agera snabbt.
Hur man som kvinna kan förhindra hjärtattacker

Senaste uppdateringen: 13 december, 2018

Vi associerar vanligtvis hjärtsjukdom med män, men under de senaste åren har det blivit en av de ledande dödsorsakerna bland kvinnor. I denna artikel ska vi täcka några sätt som kan hjälpa kvinnor att förhindra hjärtattacker.

Hjärthälsa hos kvinnor

Kvinnas hjärta

Är du kvinna? Hur är din hjärthälsa? Tänk på din ålder. Ju fortare vi börjar ta hand om detta vitala organ, desto längre kommer det fortsätta ge oss liv. Du undrar förmodligen nu varför mängden hjärtattacker hos kvinnor har ökat på senare tid, men det är faktiskt så att kvinnor är mer sårbara för hjärtrelaterade problem. Låt oss förklara:

  • Stora stress- och ångestproblem: Detta är enkelt att förstå. Kvinnor har generellt fler ansvar: barnuppfostran, jobb, ta hand om äldre… Många kvinnor har ansvar för ett heltidsjobb utöver att ta hand om andra. Detta kan leda till vad som kallas för “brustet hjärta-syndrom” – ett problem som associeras med stress och som blir alltmer alarmerande.
  • Symtom för hjärtattacker är annorlunda hos kvinnor än hos män: Symtomen är ofta enklare att upptäcka hos män: stelhet i armen och andfåddhet. Med kvinnor är det å andra sidan inte lika enkelt. Vi känner oss trötta och upplever smärtor som vi inte ser som något allvarligt, utan att vi överväger att det kan vara hjärtat.
  • En annan överraskande sak är att kvinnor under de senaste åren har börjat röka mer än män. En väldigt farlig riskfaktor som kan leda till hjärtattack eller stroke förr eller senare.

Lär dig att ta hand om ditt hjärta och förhindra hjärtattacker

1. Lär dig kontrollera stress och ångest

Slappna av

En av de ledande orsakerna till hjärtattacker är stress. Stress som är omöjlig att hantera. Ha detta i åtanke och börja tänka på dina egna behov. Uppenbarligen finns det områden i ditt liv du inte kan försumma: familj, arbete, hushållssysslor. Men se till att hitta tid för dig själv och njuta av livet.

Öronmärk två timmar varje dag för dina egna intressen och hobbys. Etablera prioriteringar, bygg ditt självförtroende, sätt gränser för att skydda dina personliga gränser, lyssna på dina känslor och bli exalterad över livet så att du vaknar varje dag med ett leende på läpparna. Ditt hjärta kommer tacka dig för de lägre kortisolnivåerna (ett stresshormon), och det kommer hjälpa dig att förhindra hjärtattacker.

2. Håll koll på vikten och vad du äter

Röda frukter och bär

Ett annat viktigt tips: undvik viktuppgång. När vi går upp i vikt och vår kropp tvingas bära runt på överflödigt fett tar vår hälsa skada. Fett blockerar vener och artärer, vilket betyder att blodet inte kan flöda normalt. Hjärtat drabbas även av höjt blodtryck och kolesterolnivåer, vilket gör hjärtat till en tickande bomb som väntar på att explodera.

Eliminera dåliga fetter från din diet, och även salt. Ät färsk frukt, mer fibrer och spannmål. Drick mer vatten och naturliga juicer. Ett intressant faktum att tänka på: en studie som genomfördes av Harvard School of Public Health visade att en diet på röda frukter minskade hjärtproblem med nästan 30%.

Om de finns tillgängliga i din stad eller lokala marknad borde du prova frukter som jordgubbar, blåbär, hallon, plommon eller vinbär. De är alla nyttiga för dig och hjälper till att förbättra din hjärthälsa. Det är ett utsökt alternativ som är värt att provas.

3. Lite lätt träning

Promenera varje dag

Du måste inte gå till gymmet varje dag för att pumpa rump- och magmuskler. Utför bara lite lätt, aerobisk träning för att förbättra hjärthälsan genom att öka pulsen.

Ett väldigt hälsosamt sätt att få lite träning är att ta en promenad varje morgon. En halvtimmes promenad förbättrar inte bara muskeltoningen i hjärtat, utan förbättrar även ledrörligheten och höjer mängderna dopamin i kroppen. Det är verkligen hälsosamt och njutbart.

4. Har du en vidrig tobaksvana?

Ingen-rökning

Om du är en del av de ökande mängderna kvinnor som röker är det nu dags att sluta. Inte bara för dig och din hälsa, utan för dina nära och käras hälsa. Tänk på att din hälsa förr eller senare kommer ta skada – du kommer få svårt att andas, dina lungor kommer drabbas av sjukdom och risken för hjärtattack eller stroke blir högre. Är det verkligen värt att ha alla dessa saker hängande över dig? Sluta röka nu och njut av bättre livskvalitet.

Följ dessa råd för att förhindra hjärtattacker och bibehålla hjärthälsan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.