Vad är ångest och hur kan du övervinna den?

Ångest är en mekanism för självförsvar som informerar dig om att du måste göra förändringar i ditt liv, oavsett om det gäller din omgivning eller livsstil.
Vad är ångest och hur kan du övervinna den?

Senaste uppdateringen: 20 april, 2019

Har du någonsin drabbats av ångest? Många säger ja, men en stor del av dem vet inte exakt hur de ska definiera det. Om du inte vet vad något är blir det dock ganska svårt att hitta en lösning. Naturliga kurer, avslappnande växter, terapier, fysisk träning, kosttillskott…

Det finns många bra tips på hur du kan bekämpa ångest, men i denna artikel ska vi förklara exakt vad ångest är och vad du behöver göra för att bli av med den. Detta kommer förbättra din emotionella och fysiska hälsa på det mest naturliga och effektiva sättet som finns.

Ångest är inte din fiende

Oavsett om vi lider av hälsorelaterade problem – fysiska eller mentala – tenderar vi att reagera som om ångest är vår fiende. Ett flertal specialister inom naturmedicin har dock förklarat att kroppen alltid försöker överleva, vilket är varför den uppmärksammar oss på dåliga vanor genom vad som i folkmun titulerar sjukdomar.

Om du till exempel har feber försöker kroppen säga till dig att temperaturen höjts för att bekämpa skadliga baciller som vill göra dig sjuk. Om du har huvudvärk kanske du ägnar dig åt för mycket mentalt arbete, eller så är din kropp full av giftiga substanser.

På samma sätt kommer ångest upp till ytan så att du kan lära dig något om dig själv.

Kvinna med ångest

Det är en budbärare

Ångest har dykt upp i ditt liv för att berätta något för dig som du förnekar – något du inte vill höra eller acceptera, men som du djupt inne vet är sant. Stämmer några av dessa påståenden in på dig?

 • Jag gillar egentligen inte det jag gör
 • Jag känner mig överrumplad och arbetar bortom mina gränser
 • Något hindrar mig från att bli lycklig
 • Jag gör inte vad jag vill göra
 • Jag bryr mig för mycket om vad mina vänner och min familj tycker om mig
 • Det är svårt att ta ansvar och engagera mig
 • Jag vill göra en stor förändring i mitt liv, men är för rädd
 • Det känns som att jag inte har kontroll över mitt liv

Personer som lider av ångest brukar uppleva dessa känslor, men de flesta har aldrig på riktigt övervägt vad dessa känslor kan resultera i, eller så har de aldrig ens uppmärksammat dem.

Vad är ångest?

Så vad är det?

Det är därför vi kan säga att ångest är en mekanism för självförsvar – ett intelligent sätt att tala med dig själv – för att få dig att lyssna på vad som försiggår i din kropp och ditt sinne. Om du lider av ångest bör du veta att du måste göra någon typ av förändring. En verklig förändring som relaterar till din omgivning, din livsstil eller människorna runt omkring dig.

Fram tills att du genomför denna förändring kommer du inte kunna bli av med ångesten i ditt liv, oavsett hur många konventionella eller naturliga behandlingar du provar på.

Rädsla för ångest

Ett av de största problemen för personer som lider av ångest är rädsla för att de lider av fenomenet. När de märker att de håller på att bli nervösa blir de ännu mer ångestfyllda. När du inser detta och kan hålla dig lugn kommer du ha kommit en bra bit på vägen.

Vi kan drabbas av skakningar, svettningar, frossa, hjärtklappning, stammande, andfåddhet, dålig syn eller yrsel. Vad kan du göra i dessa kritiska moment? Sätt dig ner, ta ett djupt andetag och gör inte saken värre än vad den är. När du har lugnat ner dig kan du reflektera på vad som orsakade din ångestattack.

Yoga och meditation

Varningstecken

Din kropp börjar skicka ut varningssignaler innan din första ångestattack. Om du lär dig att känna igen tecknen kommer du kunna förebygga framtida ångest:

 • Stress
 • Insomnia
 • Huvudvärk
 • Nervositet
 • Tendens att bli sjuk
 • Otålighet och brist på kontroll

Om du lider av något av dessa symtom eller har börjat märka en växande känsla av ångest rekommenderar vi att du börjar tänka på livsändringar. Detta kommer göra det möjligt för dig att minska ångesten på ett naturligt sätt, förbättra din livskvalitet och förebygga andra allvarligare problem i framtiden.

Om du lär dig att observera din kropp och lyssna på dig själv kommer din kropp inte behöva skicka dessa signaler till dig lika ofta. Det finns ingen bättre medicinering än att börja göra detta och lyssna på vad din kropp har att säga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.