7 symptom som indikerar problem med hjärtat

Tror du att du kanske lider av hjärtproblem? Lär dig om symptomen och tveka aldrig att träffa en läkare om du tror att du har problem.
7 symptom som indikerar problem med hjärtat
Carlos Fabián Avila

Skriven och verifierad av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Misstänker du att du har problem med hjärtat?

I den här artikeln ska vi berätta vad du bör hålla utkik efter för att slå fast om detta organ fungerar som det ska eller inte.

Varför borde du oroa dig om du har problem med hjärtat?

När det kommer till hälsa är det viktigaste organet i kroppen hjärtat. Det är trots allt motorn som håller oss vid liv.

Att sköta om detta organ är lättare än du kanske tror.

Problem med hjärtat blir dock allt vanligare på grund av dåliga vanor som skadar vår hälsa.

Dessa problem dyker vanligtvis inte upp över en natt.

Istället är de oftast resultatet av dåliga kostvanor, ohälsosamma vanor och att bagatellisera varningstecknen.

Anledningarna till att ditt hjärta kan ta skada inkluderar:

Det är väldigt viktigt att träffa en specialist när symptomen dyker upp.

1. Bröstsmärta eller kärlkramp i bröstet

Bröstsmärta kan tyda på problem med hjärtat

Bröstsmärta kan uppstå på grund av olika hälsotillstånd. Du bör dock vara väldigt uppmärksam om den blir intensiv och får dig att känna en känsla av tyngd och sammandragning.

När bröstsmärta beror på ett hjärttillstånd är det för att det får för lite syre. Det är därför viktigt att få hjälp så snart som möjligt.

2. Arytmi

Våra hjärtslag är oftast regelbundna. Vi märker normalt sett inte ens av hjärtats slag när vi är friska.

Om du dock märker att hjärtslagen är väldigt snabba, väldigt långsamma eller har oregelbundna förändringar ska du tala med en läkare eftersom ditt hjärta uppenbarligen inte fungerar som det ska.

3. Sömnapné

Ibland förbiser man sömnapné, men det kan vara ett symptom på att ditt hjärta inte fungerar som det ska.

Det hindrar luft från att komma in i kroppen medan du sover och kan orsaka hjärtattacker på grund av otillräcklig syretillförsel till hjärnan och hjärtat.

Även om du bara haft sömnapné under en kort period måste du vara försiktig eftersom det kan påverka din och din partners sömnkvalitet.

4. Svullna ben och fötter

Svullna föttter och ben kan vara ett tecken

Äter du mycket salt? Har du promenerat mer än vanligt på senaste tiden?

Det är vanligt att dina ben och fötter svullnar i dessa fall. Men de bör återgå till sitt normala tillstånd på några dagar.

Se till att svullnaden inte är konstant. Om så är fallet kan det vara ett symptom vätskeretention från hjärtsvikt eller ett tillstånd kopplat till artärerna.

5. Skakningar och andfåddhet

Det är inte normalt att konstant behöva kämpa för att andas eller att du känner dig trött och andfådd hela tiden. Om det händer utan påtaglig anledning ska du fråga dig själv om du har problem med hjärtat.

Håll koll på dina vanor. Om du har ändrat dem eller om du har påbörjat en ny fysisk aktivitet under de senaste dagarna kan denna brist på luft vara normal.

6. Sexuell dysfunktion

Ett av de tidigaste varningstecknen på en möjlig hjärtsjukdom är erektil dysfunktion, speciellt hos patienter som är 40-50 år gamla.

Om du har ett annat tillstånd eller om du är över 50 år är det viktigt att du uppsöker din läkare som känner dig och din hälsa.

På så sätt kan ni tillsammans fastslå om din sexuella dysfunktion orsakas av hjärtproblem eller andra tillstånd.

7. Brustet hjärta-syndrom

Smärtan man känner från detta syndrom är liknande eller större än vad du upplever under en hjärtattack. Det är dock ett temporärt tillstånd som konstigt nog drabbar väldigt friska personer.

Det har upptäckts hos patienter utan historia av högt kolesterol, högt blodtryck, dålig kost eller bevis på en stillasittande livsstil.

Patienter med detta tillstånd upplever en ökning av mängden katekolaminer, vilket är substanser som liknar adrenalin och som släpps ut i kroppen. Det sker efter en djup, mental störning.

Den plötsliga ökningen av katekolaminer beror på det faktum att kroppen försöker släppa ut substanser som ska leda den tillbaka till ett neutral tillstånd efter att ha upplevt höga nivåer av ångest och stress.

Lyckligtvis är tillståndet temporärt och leder inte till permanent skada i 90% av fallen.

Generella tips för att hålla hjärtat friskt

  • Försök att leda en hälsosam livsstil genom att äta bra, träna och ta hand om din mentala hälsa.
  • Om du märker av konstiga symptom bör du genast tala med en specialist. Hjärtat visar ofta tecken på möjliga problem som inte bör ignoreras.
  • Var uppmärksam på symptom som verkar inträffa regelbundet. Det finns många medicinska tester som omedelbart kan upptäcka sjukdomar relaterade till dessa symptom. Ibland kan faktiskt ett enkelt blodprov räcka för att upptäcka problem med hjärtat.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.