Att sova i separata rum kan vara bra för relationen

Att sova i separata rum kan vara lösningen på era problem. Anledningen är för att ens längtan efter ens partner förstärks av separationen.
Att sova i separata rum kan vara bra för relationen

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kan du tänka dig att sova i separata rum istället för i samma rum som din partner? Det är en idé som förvånar många, men som inte är så långsökt. Det verkar som att en av de klausuler som vi “skriver på” i början av en relation är att vi måste sova i samma rum.

Varför måste det vara så? Vad händer om ni sover i separata rum?

Att sova i separata rum verkar innebära att något inte är som det ska, att det finns ett problem i relationen eller att du kanske inte älskar din partner lika mycket som du gjorde innan. Men är allt detta sant?

Myten om att sova i separata rum

par som ligger med ryggarna mot varandra

Att sova i separata rum innebär inte nödvändigtvis att er relation inte fungerar eller att du inte älskar din partner lika mycket som innan. Det stämmer att det ibland kan vara så, men vi tror att det inte alltid är fallet.

När ett par har levt tillsammans i många år kan en eller båda parter börja undra vad som har ändrats; man har förlorat passionen och fastnat i en rutin. Svaret ligger i hur du har betett dig. Det är normalt att man ger sin partner lite utrymme förr eller senare om man varit väldigt nära dem i början av relationen.

Det är inte ovanligt att man förlorar sin sexlust för sin partner. Plötsligt har ni inte längre något privatliv och ni stänger inte ens dörren när ni går på toaletten. Det stämmer för vissa, men för andra är det en förlust av passion och åtrå.

kvinna i underkläder

Att sova i samma rum låter varje partner ha sitt eget intima utrymme. Så vad är så negativt med att sova i separata rum? Tänk på hur ni kan gagnas från att sova separat om ni har vanan att arbeta sent. Ni måste inte gå på äggskal för att inte väcka varandra och ni kan gå till sängs när ni vill och hålla ljuset tänt utan att oroa er.

Det erotiska utrymmet

Det finns vissa unga par som väljer att leva i separata hus istället för att bo tillsammans. Det låter dem vara oberoende och njuta av sitt egna utrymme. Ett utrymme som förhindrar att passionen försvinner.

Ett säkert avstånd kan vara mycket mer erotiskt än att alltid vara med din partner. Därför har vissa unga människor valt att göra så. Det är bättre än att sova i separata sängar.

Innebär det att de aldrig sover tillsammans? Såklart inte. De kan ägna en helg tillsammans eller åka på semester tillsammans, men i vardagen föredrar de att leva sina liv separat, även om de har kontakt.

kvinna med röda läppar

Låt oss inte glömma att rutiner och gräl, som anses vara en normal del av det vardagliga livet, kan sätta hål på relationen. Kanske vanan av att leva tillsammans inte är så bra för en hälsosam relation. Iallafall inte om man vill fortsätta ha sitt eget privatliv och dela ett erotiskt utrymme.

Avstånd gör att hjärtat växer

Även om man inte tror det kan den sexuella åtrån öka genom att sova i separata rum, eftersom avstånd ibland kan vara positivt. Du har säkert hört frasen “du vill ha det du inte kan ha”. Om ni hade sovit i separata rum och inte varit lika nära varandra som förr hade ni kunnat se hur sexlusten ökat.

Kanske är det ett alternativ eller en lösning för alla par som har förlorat gnistan i sina relationer för att de levt tillsammans så länge? Nyckeln är inte att dras med av det som anses vara rätt eller fel. Det vi får höra är inte alltid rätt. Så ni kan prova att sova i separata rum utan att oroa er.

par som håller hand

Kom ihåg att om er relation har blivit en rutin är det värsta du kan göra att fortsätta med rutinen. Det är därför viktigt att man ändrar sina vanor och provar nya saker. Att sova i separata rum kan vara ett bra alternativ.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.