Tips och tricks för att rengöra tungan ordentligt

Att rengöra tungan ordentligt gör att du får en hälsosam och funktionell mun. Ta reda på hur du gör det på rätt sätt.
Tips och tricks för att rengöra tungan ordentligt
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 09 maj, 2023

Att sköta tandhygienen är något de flesta av oss har som vana. Men att rengöra tungan ordentligt borde också vara en del av vår tandvårdsrutin och det är inte alla som vet hur man gör detta.

Att glömma tungan under munrengöringen är ganska vanligt. Och, som vi ska visa dig i den här artikeln, kan försummandet av detta organ leda till problem med hälsan och korrekt funktion av munnen.

Att veta vikten av att rengöra din tunga och veta hur du gör det korrekt kan hjälpa dig att inte glömma denna aspekt av munhygien. Du kommer att se att det är ganska enkelt och att det ger dig många fördelar. Fortsätt läsa så ska vi berätta hur du gör.

Vikten av att rengöra tungan ordentligt

Tungan är ett rörligt organ, förankrat vid basen av munnen och består av flera muskelgrupper täckta med slemvävnad. Den har en grundläggande roll i munnen. Den är involverad i tuggning, bolusbildning, sväljning, oral återfuktning, tal och smaksinne.

Det sitter nervändar i tungan vilket gör att den gör ont och blöder mycket om den är skadad. Dess normala utseende är rödrosa, fuktig och rörlig.

Tungryggen är täckt med papiller (smaklökar) som ger dess yta ett karakteristiskt sammetslent utseende. Vissa av dessa strukturer är involverade i smaksinnet. Andra funktioner är beröring, lymfatiska funktioner och salivproduktion.

Att rengöra tungan ordentligt är viktigt för att hålla detta organ friskt så att dess funktioner fungerar normalt. När tungan inte är ren är det lättare att matrester samlas på ytan och att bakterier i munnen förökar sig.

En tunga som inte är ordentligt rengjord innebär en predisponering för uppkomsten av flera problem:

  • Halitos eller dålig andedräkt
  • Förändringar i smak
  • Förändringar i den normala floran i munnen, med utvecklingen av mykos
  • Dess utseende förändras av ansamling av rester. Tungan kan se vit eller svart ut och dess yta blir slätare.
  • Dålig hygien gynnar etableringen av patogena bakterier som orsakar karies, tandköttsinflammation, tandlossning och andra infektioner.

Att ta någon minut varje dagen för att rengöra tungan ordentligt hjälper dig att förhindra dessa problem. En ren och frisk tunga kan upprätthålla sina korrekta funktioner.

Dessutom slipper du dålig andedräkt, smakförändringar och problem med att tugga, svälja och tala. Därför är det värt tiden du lägger på att rengöra den. Fortsätt läsa så berättar vi hur du gör.

Så gör du för att rengöra tungan ordentligt

Genom att rengöra tungan ordentligt varje dag kan du hålla detta organ friskt. Här är några tips och tricks att tänka på när du rengör den här delen av munnen.

1. Inkorporera tunghygien i din tandborstningsrutin

Det första du bör göra för att rengöra din tunga ordentligt är att införliva tunghygien i din tandhygienrutin. Om du gör det till en del av din tandborsningsrutin är det mindre risk att du glömmer eller skjuter upp rengöringen.

Varje dag, efter varje måltid, bör du borsta tänderna och tandköttet i minst 2 minuter. För att göra detta använder du en mjuk borste och en tandkräm som innehåller fluor.

Dessutom bör du använda tandtråd efter borstningen. Detta tar bort bakterier och matrester som samlas mellan tänderna och som borsten inte kan nå.

Att säkerställa korrekt tandhygien förhindrar att rester och bakterier senare fastnar på tungan. Att börja rengöra tänderna är det första steget innan du går vidare till att rengöra tungan.

Två personer som rengör sina tänder.
Munhygien handlar inte bara om tänder. Tungan måste också tas om hand i denna rutin.

2. Rengöring av tungan

För att rengöra tungan ordentligt är en tungskrapa eller tungborste idealisk. Detta är verktyg utformade för att ta bort bakterier och rester från organets yta.

Har du ingen tungskrapa kan du ändå rengöra din tunga. Du kan bara använda din tandborste; antingen själva borsten eller om du har en tungskrapa på baksidan av tandborsten.

Rengör tungan genom att göra försiktiga skrapande rörelser från området längs bak och i en framåtrörelse, ända fram till spetsen. Upprepa processen flera gånger och glöm inte sidorna. Efter varje framåtrörelse är det tillrådligt att skölja ur munnen med vatten.

Vissa har svårigheter att rengöra sin tunga på grund av den kväljningsreflex som genereras av att placera skrapan långt bak. Ett djupt andetag innan start hjälper. Dessutom, när kroppen vänjer sig vid vanan, kommer obehaget att minska.

Som vi nämnt så är tungskrapan det bästa instrumentet för att rengöra tungan ordentligt. Men har du inte en sådan, finns det också andra sätt att säkerställa hygienen i denna del av munnen.

Tungskrapa på stång

Detta är ett litet, räfflat instrument utformat för att rengöra tungan ordentligt. Den består av en krökt, U-formad eller Y-formad stång som du skrapar tungytan med. De finns i olika storlekar och material.

Den är väldigt enkel att använda. Kom ihåg att skrapa tungan försiktigt.

För att göra detta gör du rörelser inifrån och ut, det vill säga från den innerst liggande delen av tungan fram till spetsen. Vinkeln bör varieras så att du når alla delar av tungan.

Upprepa rörelsen flera gånger för att säkerställa att hela tungan blir ren. Med varje skrapning tar skrapan bort bakterier, matrester och döda celler som fastnat i oregelbundenheterna i tungan.

Efter varje skrapning är det en bra idé att skölja både skrapan och munnen med vatten. När du är färdig rengör du skrapan så att den är i gott skick till nästa användning.

Tungborstar

Tungborstar är också instrument skapade speciellt för tungrengöring. De skiljer sig från skrapor genom att de har flera borst som du rengör med.

När du för denna över tungan tar den bort rester och ansamlingar av bakterier. Eftersom den orsakar en mindre intensiv känsla än skrapan är den mer lämplig för personer med hög känslighet i tungan.

Klassisk tandborste

Tandborsten är ett redskap utformat för att rengöra tandytor som är hårda. Därför är det inte det bästa verktyget för att rengöra tungan ordentligt, som ju är ett mjukt organ.

Faktum är att när forskare jämfört dessa med tungskrapor, fann de att de inte är lika effektiva som de senare för att ta bort rester som samlats på tungan.

Men om du inte har något annat alternativ för att rengöra tungan kan du med fördel använda en traditionell tandborste. Det är bättre att göra det med detta mindre effektiva instrument än att inte rengöra alls.

Du bör välja en tandborste med mjuk borst, och den bör endast reserveras för rengöring av tungan. Med andra ord är detta en annan borste än den som du använder för tänderna.

En tandborste med en tungrengörare inbyggd i borsthuvudet

Vissa moderna tandborstar har en räfflad yta på baksidan av borsthuvudet för tungrengöring. Men effektiviteten hos detta tillbehör är ganska begränsad.

Ett tandborsthuvud med tungrengörare är endast användbart för tungspetshygien. Om spetsinstrumentet placeras i det bakre området av munnen, orsakar det vanligtvis kväljning.

3. Använd munvatten för att rengöra tungan ordentligt

För att avsluta processen med att rengöra tungan ordentligt, är det lämpligt att använda en munskölj. Skölj kraftigt i några minuter med vätskan för att ta bort eventuella rester på tungan.

Kom ihåg att spotta ut produkten när du är klar, den ska absolut inte sväljas.

Munskölj innehåller olika komponenter som hjälper till att skydda munnen mot plack och ger frisk andedräkt. Det finns varianter med fluor, antiseptika och med naturliga ingredienser, som kan hålla bakterier borta. Din tandläkare kan berätta vilken munskölj som är rätt för dig.

En kvinna med munvatten.
Munskölj kompletterar tungborstningen och fräschar upp din andedräkt.

4. Rengör din tunga regelbundet

För att rengöra tungan korrekt är det inte bara nödvändigt att göra det bra, utan det är också viktigt att göra det till en ofta förekommande vana. Som vi sa, du bör införliva tunghygien i din tandborstningsrutin flera gånger, varje dag.

Det är viktigt att rengöra tungan minst två gånger om dagen. Det är väldigt viktigt att göra det innan du går och lägger dig, eftersom du under natten utsöndrar mindre saliv. På så sätt håller du munnen ren under hela natten och löper mindre risk för skadliga bakterier.

Detta förhindrar ansamling av bakterier, bildandet av  plack och dålig andedräkt. Att uppleva komforten med att ha en ren tunga är vanligtvis tillräckligt med motivation för att fortsätta ta hand om detta område.

Hur vet man om tungan är ren?

I slutet av munrengöringsrutinen är det tillrådligt att sticka ut tungan framför en spegel och observera den. Genom att granska dess yta kan du kontrollera att hygienen har utförts korrekt.

Efter att ha rengjort tungan ordentligt ser dess yta rosa ut. Å andra sidan, om du ser vita eller gulaktiga områden beror det på att den inte har blivit riktigt ordentligt rengjord.

För det mesta, när tungan ser vitaktig ut, beror det på närvaron av bakterier som samlats på dess yta. Men andra gånger kan det vara manifestationen av orala tillstånd, såsom exempelvis oral candidiasis eller leukoplaki.

Om tungan återfår sin vanliga rosa färg efter upprepad borstning, finns det ingen anledning att oroa dig. Men om den vitaktiga färgen sitter kvar, är det nödvändigt att konsultera en tandläkare för att utvärdera situationen.

När ska man kontakta en tandläkare?

För att tungan ska fungera normalt är det viktigt att ta hand om hygienen av den. Men det är också nödvändigt att ta hand om den ordentligt genom att besöka tandläkaren regelbundet.

Under rutinbesök undersöker tandläkaren tungans utseende och utvärderar dess rörlighet. På detta sätt kan tandläkaren diagnostisera eventuella tillstånd i tidigt skede.

Det är också viktigt att vara uppmärksam på hur tungan ser ut. Som vi sa, genom att observera detta organ när du är klar med rengöringen kan du upptäcka eventuella ovanliga förändringar.

Det är viktigt att besöka en tandläkare eller läkare om någon av dessa manifestationer uppstår på tungan:

  • Smärta
  • Svåra skador
  • Röda fläckar eller prickar
  • Jämnare områden på tungan
  • Hårigt utseende
  • Sår som inte läker inom några dagar
  • En yta med en gul eller svart missfärgning
  • Vita fläckar som inte försvinner vid rengöring
  • Sår eller knölar som inte försvinner inom några veckor

En ren och frisk tunga

Att rengöra tungan korrekt är ganska enkelt och verkligen värt besväret. Att ha en frisk tunga är avgörande för vanliga uppgifter, som att äta, prata och känna smak.

Det kan ta lite tid att få för vana att inkludera din tunga i din hygienrutin för munnen. Men när du märker hur bra det känns att ha den här delen av munnen ren och fräsch, kommer du aldrig att glömma bort att göra det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Barba, L., & Valerio, I. (2020). Halitosis: Principios básicos sobre su origen y tratamiento Revisión narrativa. Odovtos International Journal of Dental Sciences22(1), 47-59.
  • Singh, S., Singh, D., & Macedo, M. B. L. (2022). Dispositivos para remoção da saburra lingual: revisão de literatura. Research, Society and Development11(6), e54411629554-e54411629554.
  • Gallego, A. P. (2022). La patología lingual. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria29(5), 256-260.
  • Félix Corrales, C. A. (2018). Relación entre la remoción del cubrimiento lingual y los niveles de compuestos volátiles sulfurados utilizando un limpiador lingual vs un cepillo dental.
  • Pedrazzi, V., Sato, S., de Mattos, M. D. G. C., Lara, E. H. G., & Panzeri, H. (2004). Tongue‐cleaning methods: a comparative clinical trial employing a toothbrush and a tongue scraper. Journal of periodontology75(7), 1009-1012.
  • Jiménez, A. I. V., & Bolaños, F. J. (2016). Lengua vellosa negra. Reporte de caso clínico. Odovtos-International Journal of Dental Sciences18(1), 29-33.
  • Villalobos, O. J., Salazar, C. R., & Ramírez de Sánchez, G. (2001). Efecto de un enjuague bucal compuesto de aloe vera en la placa bacteriana e inflamación gingival. Acta odontológica venezolana39(2), 16-24.
  • Van Tornout, M., Laleman, I., Dadamio, J., Degeest, S., Vancauwenberghe, F., & Quirynen, M. (2014). Halitosis y cubrimiento lingual. Periodoncia y osteointegración24(1), 17-21.
  • Danser, M. M., Gómez, S. M., & Van der Weijden, G. A. (2003). Tongue coating and tongue brushing: a literature review. International journal of dental hygiene1(3), 151-158.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.