Svart, hårig tunga: Orsaker, symptom och åtgärdande tips

En svart, hårig tunga beror nästan alltid på bristande munhälsa. Det är därför viktigt att ha en effektiv rutin för daglig rengöring av munnen.
Svart, hårig tunga: Orsaker, symptom och åtgärdande tips

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Att ha en svart, hårig tunga kan verka oroväckande men det är faktiskt inte ett allvarligt hälsoproblem. Som namnet antyder kännetecknas detta tillstånd av en mörk/svart fläck på tungan som ser ut att ha hår.

Faktum är att en svart, hårig tunga är något som är både ofarligt och tillfälligt. Normalt sett går det att bli av med problemet bara genom att åtgärda vad som orsakat det. Ofta kopplas orsaken till munhygien. Vanligtvis är detta tillstånd varken smärtsamt eller ger upphov till andra symptom.

Vad kan orsaka en svart, hårig tunga?

Generellt sett beror en svart, hårig tunga på en överväxt av bakterier i munnen. Tungans yta är täckt av flertalet små knölar som kallas kapillärer. Ibland kan döda hudceller formas på kapillärerna. När detta händer blir kapillärerna längre än normalt och absorberar lättare bakterier, svamp, mat och tobak.

Tungans kapillärer kan bli missfärgade av denna tillväxt.  Resultatet blir, på grund av den svarta färgtonen och optiska illusionen, att tungan ser svart och hårig ut.

Den här processen kan uppkomma på grund av flera orsaker. Till exempel:

 • Dålig munhygien
 • Att man tar antibiotika, vilket påverkar och förändrar sammansättningen av bakterier och jäst i munnen.
 • Xerostomi, även kallat muntorrhet
 • Regelbunden användning av munskölj som innehåller irriterande och syrabildande ämnen
 • Överdrivet stor konsumtion av alkohol, kaffe eller svart te
 • Rökning
 • En kost med mjuk föda, vilken försvårar exfoliering av döda hudceller på tungan
kvinna röker

Symptom på svart, hårig tunga

Ett tydligt tecken på svart, hårig tunga är att tungan får ett förändrat utseende. Tungan får en mörk färg som kan vara svart, brun, grön, vit eller ljusbrun.

Dessutom kan det först verka som att tungan är täckt med hår. När man har detta känns det ofta som att man har en metallsmak i munnen och att saker smakar annorlunda. Man har också dålig andedräkt och, vid svårare tillstånd, kan man uppleva en kittlande känsla.

En svart, hårig tunga är inget allvarligt hälsoproblem, även om tungans utseende kan få det att att verka så. Men om man är orolig är det bäst att konsultera en läkare.

Det är även värt att uppsöka läkare om problemet kvarstår under en längre tid, trots att man är noga med sin munhygien.

Behandling

En svart, hårig tunga kräver som regel inte någon medicinsk behandling. Lämpliga åtgärder man bör ta är att förbättra sin munhälsa och ta bort faktorer som kan orsaka tillståndet. Det innefattar till exempel irriterande munskölj och tobaksprodukter.

Men vet man inte vad problemet beror på eller om man får andra symptom, bör man uppsöka läkare för att få en fastställd diagnos. Det är viktigt att veta att det finns andra faktorer som genererar liknande symptom, se följande:

 • Viss mat eller medicin kan missfärga eller ge fläckar på tungan
 • Det kan vara symptom på en mun- eller svampsjukdom
 • Vissa skador på tungan kan ändra dess utseende – speciellt leukoplaki
 • Produkter som innehåller vismut kan förändra tungans utseende och göra att den ser likadan ut som vid leukoplaki

Tips och råd för självbehandling

kvinna borstar tänderna

Först och främst är det bästa att hitta den grundläggande orsaken ifall du har svart, håriga tunga. Om en läkare skriver ut antibiotika som behandling bör problemen försvinna några dagar efter den sista dosen.

Det är även viktigt att se över innehållet i sin munskölj. Man kan prova olika munsköljsprodukter. Hur som helst bör man vara mer noggrann med sin munvårdsrutin.

 • Borsta tungan: Smaken av tandkräm kan ge ett felaktigt intryck av att tungan är ren, även om den inte är det. Det bästa är då att borsta tungan med mjuka borströrelser och använda en mjuk tandborste eller en tungskrapa.
 • Borsta tänderna efter att ha ätit: Det bästa är att borsta tänderna med flourtandkräm efter varje måltid eller minst två gånger om dagen.
 • Använd tandtråd: Man bör använda tandtråd minst en gång om dagen eftersom det hjälper att ta bort plack och matrester som finns kvar mellan tänderna.
 • Gå till tandläkaren: Man bör göra detta minst två gånger om året eller när tänderna inte känns bra.

Förbättra din munhygien

Om du ser att din tunga är svart är det första steget att förbättra din munhygien. Du bör borsta tänderna minst två gånger om dagen. När problemet så småningom försvinner kan det räcka med två gånger om dagen.

Det kan också vara en bra idé att använda munskölj med väteperoxid och vatten. Mät upp en del peroxid  till fem delar vatten. Använd blandningen två gånger om dagen och skölj sedan med vatten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • EXPERTO, P. A. U. (2007). Tengo mal aliento: ¿a qué puede deberse?, ¿qué puedo hacer?, ¿qué me recomienda? Cient. dent, 4(1), 61-68.
 • Villalobos, O. J., Salazar, C. R., & Ramírez de Sánchez, G. (2001). Efecto de un enjuague bucal compuesto de aloe vera en la placa bacteriana e inflamación gingival. Acta odontológica venezolana, 39(2), 16-24.
 • Cardona-Hernández, M. Á., Padilla-Desgarennes, M. D. C., Fernández-Cuevas, L., Salazar-Villegas, K. N., & Landini-Enríquez, V. (2019). Lengua negra vellosa. Comunicación de un caso. Revista del Centro Dermatológico Pascua, 27(3), 92-95.
 • Van der Waal, Isaäc. “Leucoplasia oral: una propuesta de simplificación y coherencia de la clasificación clínica y terminológica.” Medicina oral, patología oral y cirugía bucal. Ed. española 25.4 (2020): 228-232.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.