Lär dig hur tobak påverkar huden

Tobak påverkar huden på många sätt. Det försämrar utseendet markant och kan utlösa för tidigt åldrande. Det kan också orsaka allvarliga hudsjukdomar såsom hudcancer.
Lär dig hur tobak påverkar huden

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Tobak påverkar huden hos dem som röker men också hos dem som utsätts för röken. Tobak innehåller cirka 4000 giftiga komponenter varav minst 300 är mycket farliga vilket kan leda till dermatologiska effekter.

För det första påverkas huden genom att orsaka oönskade estetiska effekter. Även om tobak orsakar hudskador på hela kroppen är effekterna mer synliga i ansiktet, vilket kallas “rökaransikte”. Men tobak påverkar huden bortom dess estetiska effekter och i vissa fall orsakar det allvarliga sjukdomar såsom hudcancer. Den goda nyheten är att effekterna vänder om personen slutar röka, på kort och lång sikt.

Hur tobak påverkar huden

en man som röker

Den första biologiska effekten av tobak orsakas av en ökning av fria radikaler. Dessa är kemiska element som skadar cellmembranet. Under dessa förhållanden äventyras hudens cirkulation och näring. En reduktion av syre och väsentliga näringsämnen leder till uttorkning medan ämnet vasopressin i nikotinet ökar blodtrycket och minskar östrogennivåerna. Samtidigt sker en minskad absorption av vitamin A vilket förändrar nivåerna av elastin- och kollagenproduktionen. Resultatet av detta är en uttorkad hud med minskad fräschhet och tydliga rynkor.

Ett så kallat rökaransikte ser grågult ut och kindbenen blir mer framträdande, och håret blir torrt och sprött. Ibland uppträder till och med lila fläckar.

Detta kanske också intresserar dig: Positiva förändringar när man slutar röka

Tidigt åldrande

En av de uppenbara manifestationerna av hur tobak påverkar huden är för tidigt åldrande. Detta är mer synligt hos kvinnor än män och blir tydligast efter 39 års ålder.

Rynkor som rökare har skiljer sig från dem som inte röker. Rynkorna är smalare, djupare och mer markerade med mer framträdande konturer. En studie visar att rynkor hos rökare i åldern 40 till 49 år liknar dem hos icke-rökare i åldern 60 till 70 år.

Rynkorna blir ofta mer markerade runt ögonen och överläppen. Detta beror vanligtvis på den position som rökaren intar för att röka.

Tobak påverkar läkning av huden

tobak påverkar läkning av huden

Rökning försämrar vävnadernas syresättning, minskar cirkulationen och förgiftar blodet. Konsekvensen av detta är att sår tar längre tid att läka, särskilt kirurgiska sådana. Rökare med kroniska sår har nämligen en mer instabil läkningsutveckling. De som röker ett paket cigaretter om dagen är till exempel tre gånger mer benägna att utveckla nekros jämfört med icke-rökare.

Du kanske också vill läsa: 8 skäl till varför du ska sluta röka nu

Andra problem

Tobaksbruk kan utlösa eller förvärra många hudsjukdomar. Några av dem är:

  • Alopeci eller håravfall
  • Psoriasis
  • Hidradenitis suppurativa
  • Kroniska handeksem

Eftersom bakteriell plack ökar orsakar tobak gulnande naglar, fingrar och tänder. Värmen från cigaretten i munnen kan dessutom skapa upprepade angrepp vilket kan leda till muncancer. 80% av människorna som utvecklar denna typ av cancer är nämligen rökare.

Tobak är också en potentiell utlösare för icke-melanom hudcancer såsom skivepitelcancer (epidermoid karcinom), vilket är dubbelt så vanligt hos rökare. Tobak kan också leda till cancer i munhålan och ökar även risken för metastaser.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rampoldi, R., Querejeta, M., & Larreborges, A. (2005). Efectos del tabaco sobre la piel. Act Terap Dermatol, 28, 32-39.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.