Vad tungan kan säga om hälsan och känslolivet

Tungan har tusentals nervändar som är direkt kopplade till dina organ. Färgen och ytstrukturen på tungan kan berätta en hel del om din hälsa.
Vad tungan kan säga om hälsan och känslolivet

Senaste uppdateringen: 18 november, 2018

Tungan är en av de mest informativa musklerna vi har i kroppen. Förutom att fylla en viktig funktion vid bearbetningen av mat, kan den även avslöja en hel del om ditt hälsotillstånd såväl som dina känslor. Förmågan att läsa vad tungan kan säga kan hjälpa dig att upptäcka potentiella hälsoproblem.

Detta är möjligt tack vare det faktum att tungan är täckt av tusentals nervändar som är associerade med olika organ i hela kroppen. När något inte står rätt till i kroppen kan tungan informera oss genom att ändra färg eller ytstruktur.

I den här artikeln ska vi ge dig en guide som kommer hjälpa dig att förstå vad tungan kan säga om din hälsa. Du kan börja redan nu genom att titta i spegeln och undersöka din tunga i detalj.

Rosa tunga

Detta tillstånd låter oss veta att vi är friska och har en hälsosam livsstil. Det är ett tecken på att vi äter rätt kost och har en väl fungerande matsmältning samt att vi är känslomässigt stabila.

Röd tunga

En röd tunga

Om tungan är röd kan det vara ett tecken på ett hälsoproblem i halsen eller ett inre organ, i synnerhet om spetsen är röd. På en känslomässig nivå förekommer en röd tunga oftast hos de som lätt blir irriterade eller stressade.

Små blåsor på tungan

Blåsa på tungan

Dessa förekommer ofta tillsammans med en virus- eller svampinfektion. De kan också uppkomma som ett resultat av en brist på vitamin A och C, eller vara ett tecken på för stort intag av processade livsmedel, fett och socker.

På det känslomässiga planet kan dessa små blåsor på tungan signalera att personen har lätt för att bli upprörd, eller ständigt är ångestfylld och stressad. Denna typ av tunga är också typisk bland dem som lider av undertryckt ilska. Du bör upprätthålla en god munhygien samt konsultera en läkare för att ta reda på om det är resultatet av en infektion.

Inflammerade smaklökar

Tungan kan säga att du lider av näringsbrist, och detta i form av inflammerade smaklökar. Det är mycket viktigt att du följer de kostrekommendationer som vi ger för vit tunga här nedan; de är nyckeln till att bekämpa detta problem. Rengör försiktigt tungan med tandborsten morgon och kväll. Inflammerade smaklökar kan också vara ett resultat av stress eller svårigheter att anpassa sig till förändringar.

Vit tunga

En vit tunga är en tydlig indikator på att en person har problem med tarmarna och matsmältningen. Det kan vara resultatet av för stor konsumtion av mättat fett eller raffinerat socker och mjöl. Det kan också vara ett tecken på toxemi, vilket är en ansamling av toxiner i tarmen och blodet, som även kan leda till andra hälsoproblem.

Vit tunga

Om tungan är täckt av en vit beläggning är det mycket viktigt att ändra dina matvanor och välja en renande diet fri från mättat fett, bearbetade livsmedel, mejeriprodukter och friterad mat.

På det känslomässiga planet kan en vit tunga vara ett tecken på ett nervöst och ängsligt tillstånd. Dessa känslolägen kan ge upphov till matsmältningsproblem och orsaka fel på olika vitala organ, vilket allvarligt påverkar vår hälsa.

Slät tunga

Detta tillstånd avslöjar inte bara näringsbrist, utan kan också vara ett symtom på anemi. I detta fall rekommenderar vi ett ökat intag av livsmedel som är rika på C-vitamin och järn. Känslomässigt kan det betyda att personen är benägen att drabbas av depression och har lätt att bli modfälld.

Inflammerad tunga

En inflammerad tunga kan vara ett symtom på låga hemoglobinnivåer (ett tillstånd mer känt som anemi).

Kartliknande tunga

Denna typ av tunga påminner om en karta med “streck” på ytan, som kan vara röda, rosa eller vita. Det kan också vara ärftligt, men om det är återkommande kan det vara ett tecken på en allergi eller intolerans mot vissa livsmedel. Emotionellt är dessa människor ofta mycket känsliga och har lätt för att bli irriterade eller stötta.

Se till att lära dig vad tungan kan säga om din generella hälsa.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.