Varför du ska använda munvatten: Typer, egenskaper och biverkningar

Varför du ska använda munvatten: Typer, egenskaper och biverkningar
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 21 januari, 2023

Att använda munvatten som en del av en munhygienrutin är det många som gör. Att avsluta borstningen genom att skölja runt med denna produkt ger känslan av en renare och fräschare mun.

I vilket fall som helst bör du veta att det finns ett brett utbud av dessa produkter på marknaden. Din tandläkare kan också rekommendera ett specifikt munvatten för att förebygga eller behandla ett visst munproblem.

Även om dessa produkter är säkra om vi använder dem på rätt sätt, finns det fortfarande risk för vissa biverkningar. Läs vidare för att lära dig allt du behöver veta om de olika typerna av munvatten här!

Vad är munvatten?

Munvatten, eller munskölj, är en flytande lösning som du sköljer runt med en stund i munnen för att rengöra orala strukturer. Det främjar munhälsan för tänder, tandkött, tunga och övriga slemhinnor.

Munvatten bidrar till munhygienen genom att främja eliminering av bakterier och minska bakterieplack. Dessutom lämnar det efter sig frisk andedräkt, återfuktar orala vävnader och minskar obehag i munnen.

Ingredienserna i munvatten varierar mellan olika märken och ger dem olika egenskaper. Således finns olika produkter för att förhindra hål, behandla gingivit och även för att bleka tänderna.

Vikten av att använda munvatten

Munvatten är ett komplement till munhygienen för att göra den mer komplett och effektiv. Det ersätter inte i något fall tandborstning och tandtråd, utan förstärker dem snarare.

Eftersom det är en vätska, kan det nå områden som är svåra att komma åt, dit borsten på tandborsten och tandtråden inte når. Således, tack vare dess verkan, minskar det spridningen av mikroorganismer och bildandet och ackumuleringen av bakterieplack.

Detta hjälper till att förebygga olika tandsjukdomar där munbakterier är inblandade, såsom karies och gingivit. Det fräschar också upp andedräkten och kan förbättra vissa fall av halitos.

Olika typer av munvatten

De flesta munvatten hjälper till att minska antalet bakterier i munnen och förhindrar sjukdomar i munhålan. Men det finns också många typer av munvatten som vi kan använda i specifika situationer.

Det finns ett väldigt stort utbud och variation av dessa produkter på marknaden som vanligtvis är receptfria. Att känna till skillnaderna och egenskaperna hos dem alla vara till stor hjälp för att hitta rätt.

Det bästa är att konsultera en tandläkare för att välja det munvatten som bäst passar din muns individuella behov. I den här artikeln tar vi en titt på olika typer av munvatten och när det rekommenderas att använda dem.

en kvinna som vill använda munvatten
Det finns olika sorters munvatten som du kan använda beroende på vilket behov du har.

Vanligt munvatten

Detta är det vanligaste munvattnet på marknaden, med aktiva ingredienser som liknar dem i de vanligaste typerna av tandkräm. Denna vätska eliminerar bakterier och matrester från munnen och lämnar en fräsch andedräkt.

På grund av sin fluorhalt ger den ett lätt skydd mot håligheter. Dessa finns i olika smaker och vissa innehåller alkohol.

Att använda plackmotverkande eller antiseptiskt munvatten

De aktiva ingredienserna i denna typ av munvatten gör det mycket effektivt för att minska bakterieplack i munnen. Antiseptiskat klorhexidindiglukonat är en vanlig ingrediens, men den kombineras ibland med andra ingredienser som fenoler, povidonjod, metallsalter och eteriska oljor.

Dessa typer är idealiska för behandling av gingivit och parodontit. De kan också vara effektiva efter implantatplacering eller annan oral kirurgi, eftersom de minskar risken för infektion och främjar vävnadsläkning.

I fall av munsår kan ett antiseptisk munvatten minska obehag och påskynda läkning.

När man kan använda munvatten med fluor

Detta är en typ av munvatten som innehåller en högre koncentration av fluor än de som vanligtvis används. Av denna anledning kan den skydda tandemaljen, förhindra hål i tänderna och till och med vända de tidiga stadierna av sjukdomen.

Dessa typer av fluor munvatten är användbara för vuxna och barn som löper hög risk att utveckla håligheter. Tandläkare bör vara de som ordinerar denna typ av munvatten och ange det korrekta sättet att använda dem. Fackmannen bör också ange frekvens och tid för produktens användning.

Du kan också använda munvatten för att motverka muntorrhet

Patienter som lider av xerostomi eller muntorrhet behöver använda ett munvatten som kan munvävnaderna. Denna produkt förhindrar dessutom problem i samband med muntorrhet, såsom plackuppbyggnad och orala infektioner.

De flesta av dessa produkter kombinerar mineraler, fluor och vitamin E.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Svarta fläckar på tandköttet: orsaker och behandlingar

Munvatten för specifika användningsområden

Det finns munvatten som har specifika funktioner och som är indikerade i särskilda situationer:

  • Pre-kirurgiskt munvatten: Din tandläkare kan rekommendera att du ska använda ett munvatten med hexetidin eller klorhexidin före operation, särskilt före parodontitkirurgi. Dessa ingredienser med antiseptisk, antibakteriell och svampdödande verkan minskar risken för komplikationer efter operation.
  • Munvatten för ortodontiska patienter: Detta munvatten hjälper till att förbättra tandhygienen och ger extra skydd till patienter som bär tandställning.
  • Munvatten för proteser: Detta är ett alkoholfritt munvatten som stärker tandköttet och slemhinnorna hos patienter som bär proteser.
  • Tandblekningsförstärkande munvatten: Din tandläkare kan indikera användning av ett munvatten med låga doser av blekningsperoxider efter en tandblekningsbehandling. Att använda produkten då och då förlänger de erhållna resultaten.
  • Sköljningar för känslighet: Personer som upplever tandkänslighet kan använda munvatten som innehåller kaliumnitrat. Det rekommenderas dock inte att använda det i mer än 2 til 3 veckor.

Egenskaper för munvatten

Ett munvatten är en flytande lösning som kan ta bort matrester, bakterier och bakterieplack som samlats i munnen. Tillägget av specifika ingredienser gör det möjligt att behandla och lösa specifika problem på bred skala.

En annan karakteristisk aspekt är att de är lätta att använda, och kan därför användas av både vuxna och barn som vet hur man spottar. Däremot rekommenderas inte att barn under 6 år sköljer munnen med munvatten.

Det är inte heller tillrådligt att använda dessa produkter om man har ett nedsatt immunförsvar eller genomgår kemoterapi. Det är alltid tillrådligt att läsa tillverkarens instruktioner.

I allmänhet, om tandläkaren inte anger annat, rekommenderas att använda munvatten efter borstning och tandtråd. Häll upp ett mått av produkten i locket som är avsett för detta ändamål och häll det i munnen.

Skölj runt vätskan inne i munhålan och gör rörelser som gör att vätskan kan nå alla strukturer i munnen. Spotta ut det efter någon minut. Skölj inte med vatten och undvik att äta och dricka minst en halvtimme efteråt.

Med dessa enkla steg hjälper du till att skydda munhålan, minska bakterieplack och få frisk andedräkt.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Vad är färgtabletter för plackkontroll?

Möjliga biverkningar av munvatten

Vissa komponenter i munvatten kan ge upphov till följande biverkningar:

  • Slemhinneirritation: Detta är särskilt fallet med de typer av munvatten som innehåller alkohol eller natriumlaurylsulfat (SLS), som kan irritera munslemhinnor. De bör undvikas om det finns icke-läkande skador eller kräftsår.
  • Tandfläckar: Vissa antiseptika som finns i munvatten kan fläcka tänder och slemhinnor om de används under en längre tid. Därför är det viktigt att följa tandläkarens instruktioner för att undvika denna oönskade effekt, särskilt när du använder ett munvatten som innehåller klorhexidin, hexetidin eller peroxid.
  • Magproblem: Att svälja små mängder munvatten kan orsaka halsbränna, kolik eller diarré.
  • Allergier: Vissa ingredienser i munvatten kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa människor. Detta kan visa sig som svullnad av läppar och tandkött, sveda, utslag eller andningssvårigheter. I sådana fall är det viktigt att sluta använda munvattnet och konsultera en läkare för att behandla det allergiska tillståndet. Om det finns en historia av intolerans mot xylitol, flomentol eller SLS, bör du läsa noggrant på etiketten för att undvika produkter som innehåller dem.
  • Muntorrhet: Det finns flera typer av munvatten för att förbättra muntorrhet, men tänk på att de som innehåller alkohol kan förvärra tillståndet.
  • Brännande eller smärta vid användning: Vissa personer kan uppleva en stickande, brännande eller smärtsam känsla vid sköljning av munvatten som innehåller alkohol.
  • Eliminera den friska orala mikrobiomet: Att använda ett mycket starkt antiseptiskt munvatten på en frekvent basis kan eliminera nyttiga bakterier i munnen.
  • Ökad cancerrisk: Vissa syntetiska ingredienser som används vid tillverkning av vissa orala sköljningar har kopplats till ökad cancerrisk, såsom triklosan. Användningen av dessa bör begränsas till situationer som tandläkaren anser lämpliga.
torr mun på grund av att du använder munvatten
Torra läppar och slemhinnor inuti munnen är biverkningar som kan uppstå vid användning av munvatten som innehåller alkohol.

Tecken som tyder på att du använder munvatten för ofta

Användningen av ett munvatten som ordinerats av tandläkaren bör baseras på tandläkarens instruktioner. I fallet med receptfria munvatten, rekommenderas det att inte överskrida en till två gånger om dagen.

Det finns dock människor som gillar känslan av en ren mun och frisk andedräkt som dessa produkter ger och använder dem flera gånger om dagen. Överdriven användning av munvatten kan leda till olika biverkningar:

  • Blödande tandkött vid användning av munvatten
  • Ihållande aftösa sår
  • Torr mun
  • Smärta eller känslighet i munnen efter användning av produkten eller när du borstar tänderna
  • Fläckar på tänderna

Ett komplement för munhygienen när du använder det på ett ansvarsfullt sätt

Munvatten är ett bra komplement när det kommer till munhygien. Det är ett komplement till borstning och tandtråd som hjälper dig att nå platser som borsten och tandtråden inte kan nå.

Du måste dock använda det ansvarsfullt. Att rådgöra med din tandläkare om den bästa produkten för just ditt behov och använda den enligt dennes rekommendationer hjälper till att förebygga komplikationer och säkerställa att du får ut det mesta av denna produkt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Soria-Hernández, M. A., Molina, N., & Rodríguez, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta pediátrica de México29(1), 21-24.
  • Leyva Bahena, S., Badillo Alvíter, G., Reyes Ríos, R., & Campos Hernández, E. (2016). Efectividad antimicrobiana de cuatro enjuagues bucales. Tlamati Sabiduría.
  • Alemán, L. F. J., Guerrero, J. C. H., Farfán, M. D. J., & Salgado, A. L. (2011). Determinación a corto plazo de la efectividad y sustentabilidad de tres enjuagues bucales comerciales ante la halitosis. Revista odontológica mexicana15(4), 219-223.
  • Bascones, A., & Morante, S. (2006). Antisépticos orales: Revisión de la literatura y perspectiva actual. Avances en periodoncia e implantología oral18(1), 21-29.
  • Pacheco, A. E. F., Cabrera, S. D. G., & Sime, C. L. D. C. H. (2019). ANTISÉPTICOS ORALES: CLORHEXIDINA, FLÚOR Y TRICLOSÁN. Salud & Vida Sipanense6(2), 4-14.
  • Feldmuth Gonzales, H. J. (2021). Actividad antibacteriana del aceite esencial de eucaliptus globulus en comparación con gluconato de clorhexidina al 0.12% en la inhibición de porphyromona gingivalis in vitro.
  • Loaiza Aguilar, J. G. (2021). Eficacia de enjuagues bucales de libre venta con peróxido de hidrógeno para el aclaramiento dental.
  • Roncal-Espinoza, R. J., & Tay-Chu-Jon, L. Y. (2018). Aclaramiento dental con enjuagues de libre venta que contienen peróxido de hidrógeno. International journal of odontostomatology12(2), 121-124.
  • Cantos, V., & Steward, I. (2021). Diferencias clínicas en el tratamiento periodontal con y sin el uso de clorhexidina. Revisión sistemática.
  • López, M. D. L. C. T., Álvarez, M. D., & Morales, A. A. (2017). La clorhexidina, bases estructurales y aplicaciones en; la estomatología. Gaceta Médica Espirituana11(1), 8.
  • Shrestha, P., Zhang, Y., Chen, W. J., & Wong, T. Y. (2020). Triclosan: antimicrobial mechanisms, antibiotics interactions, clinical applications, and human health. Journal of Environmental Science and Health, Part C38(3), 245-268.
  • Sánchez-Bernal, J., Conejero, C., & Conejero, R. (2020). Aftosis oral recidivante. Actas Dermo-Sifiliográficas111(6), 471-480.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.