En guide till att använda munvatten

Du kan använda munvatten varje dag som en förebyggande åtgärd men också för att behandla vissa tandåkommor. Det finns flera typer av munvatten med olika applikationer.
En guide till att använda munvatten
Vanesa Evangelina Buffa

Granskad och godkänd av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Att använda munvatten är ett komplement till att borsta tänderna, men kan aldrig ersätta det. Om du använder detta alternativ för munhygien tillsammans med tandtråd hjälper du till att hålla munnen frisk.

För att välja rätt munvatten för dina behov kan du söka råd från tandvårdpersonal. De kan hjälpa dig att välja det som passar dig bäst, och även berätta hur du bör använda det för bäst resultat.

Munvatten med eller utan alkohol

När du ska välja ett munvatten är det viktigt att först överväga alkoholhalten. Om det innehåller alkohol ska du inte svälja det eller använda det kontinuerligt. I slutändan kan en produkt med alkohol påverka slemhinnan i munnen. Men det finns också alkoholfria alternativ att köpa.

Vissa munvatten innehåller CPK, cetylpyridinklorid, vilket har effektiv verkan och anses vara säkert enligt den lilla dos som ingår i produkterna. Det är en ingrediens som hjälper till att förhindra ansamlingen av bakterier.

Vissa munvatten innehåller cetylpyridinklorid.

Typer av munvatten

Munvatten delas in i två huvudgrupper: kosmetiska och terapeutiska. Terapeutiska munvatten är framtagna för att lösa problem som till exempel tandköttsinflammation, tandkänslighet eller munsår. Kosmetiska munvatten å andra sidan innehåller ofta blekande ämnen.

I allmänhet bör du använda munvatten ungefär en halvtimme efter att du har borstat tänderna. Det eftersom att komponenterna i tandkrämen kan påverka dess effektivitet. Nedan delar vi med oss av de vanligaste anledningarna till varför man bör använda munvatten.

Att använda munvatten för halitos eller dålig andedräkt

Om du lider av halitos är det viktigt att veta den bakomliggande orsaken. Detta problem är vanligtvis ett resultat av nedbrytning av bakterier från matrester i munnen. Munvatten som behandlar dålig andedräkt innehåller ingredienser som väteperoxid, zink eller klorhexidin.

Experter rekommenderar att man sköljer med 15 ml outspätt munvatten i 30 sekunder minst två gånger om dagen, eller efter varje borstning. För förbättrad effektivitet bör man försöka att varken skölja med vatten eller äta och dricka omedelbart efter användning.

Den här artikeln kan också vara av intresse: 3 naturliga recept på munvatten för dålig andedräkt

Du kan använda munvatten vid tandköttsproblem

Dessa problem uppstår när bakterierna från plack byggs upp i tandköttet och leder till inflammation och blödning. De kan orsaka benförlust och du kan även riskera att tappa tanden.

För att behandla tandköttet rekommenderar tandläkare vanligtvis milt munvatten utan alkohol. Dessa munvatten har povidonjod, fenoler eller eteriska oljor i ingredienslistan. Munvatten med salter är också lämpliga för dessa fall.

För att behandla parodontit rekommenderar tandläkare också klorhexidin, ett antiseptiskt medel som är effektivt mot bakteriell plack.

Kvinna med svullet tandkött.

Munvatten kan användas för att behandla tandköttsinflammation.

Att använda munvatten mot tandröta

Hål i tänderna är ett av de vanligaste orala problemen. Detta kan du emellertid undvika med korrekt munhygien och fluorbehandling. Flour hjälper till att hålla tandytan intakt och förhindrar att den blir porös, vilket hindrar inträde av bakterier.

Munvatten som innehåller fluor är användbara för hål i tänderna eftersom de hjälper till att stärka tandemaljen.

Xerostomi eller muntorrhet

Om du är benägen att vara torr i munnen eftersom du har lite saliv, har du också en högre risk att utveckla bakteriella infektioner eftersom saliven inte uppfyller sin skyddande funktion. Av detta skäl rekommenderar experter att använda ett lämpligt munvatten som, förutom att fräscha upp munnen, fungerar som en förebyggande åtgärd. Denna typ av produkter är rik på mineraler, vitamin E och fluorid.

Läs vidare för att lära dig mer: Fyra effektiva sätt att förhindra muntorrhet

Ortodonti

Om du har tandställning måste du använda munvatten eftersom det i detta fall inte räcker med att enbart borsta tänderna. Genom att använda munvatten når du de områden som du inte kan med tandborsten, vilket säkerställer fullständig munvård.

  • Skölj med 15 ml outspätt munvatten i 30 sekunder, minst två gånger om dagen eller efter varje borstning.

Slutsats

Användning av munvatten tar bort matrester från platser som tandborsten inte kan nå. Därför ger det dig inte bara fräsch andedräkt, utan hjälper också till att upprätthålla ordentlig oral hygien. Överlag framgår användningsområdena tydligt för alla olika typer av terapeutiskt munvatten. En tandläkare kan hjälpa dig att välja rätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. (2008). Acta Pediátrica de México.
  • Díaz Soriano, A. M., Pérez Vargas, L. F., Castro Rodríguez, A. F., Montesinos Mateos, A., Montoros Chávez, E., Morales Sauri, W., … Paredes Pérez, H. (2014). Efecto de los colutorios orales con fluoruro de sodio al 0.05% y agua con sal al 5% sobre la placa bacteriana y el ph salival. Odontología Sanmarquina. https://doi.org/10.15381/os.v8i1.2994
  • Gonçalves, É. M., Vasconcelos, Â. M., Maia, C. R. N. P., Freitas, R. A., Carlos, M. X., & Lima, D. L. F. (2009). Investigação dos ingredientes ativos presentes nos consultórios e dentifrícios encontrados no mercado brasileiro. Revista Periodontia.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.