Vad orsakar en metallisk smak i din mun?

Har du undrat vad som orsakar en metallisk smak i din mun? Denna märkliga smak kan bero på medicinska problem. Om den inte försvinner är det viktigt att träffa en specialist för att få en diagnos och undvika vidare problem.
Vad orsakar en metallisk smak i din mun?

Senaste uppdateringen: 09 januari, 2018

En metallisk smak i munnen är vanligare än vad många tror. I verkligheten kan det indikera en rad olika hälsoproblem. Tillståndet kan vara temporärt eller utdraget samt lindrigt eller allvarligt beroende på orsaken.

Det kan utvecklas av olika anledningar och leda till total brist på aptit. Att prata kan till och med bli ett problem.

Huvudsakliga orsaker till metallisk smak i munnen

Vissa läkemedel

Medicin kan vara boven

När man påbörjar en medicinsk behandling kan en metallisk smak dyka upp i munnen. Om så är fallet för dig ska du träffa en specialist för att be om ett byte till något som inte producerar denna oönskade bieffekt.

Bland läkemedlen som producerar denna smak hittar vi:

Dålig oral hälsa

Tandhälsa kan också vara en av anledningarna till detta problem. För mycket plack kan dessutom leda till gingivit. Detta är en infektion som förstör vävnaden som stödjer tänderna.

Bra tandhygien är fundamentalt för att skydda dig och eliminera den irriterande metalliska smaken i munnen.

Graviditet

Gravida kan drabbas

Under graviditetens första månad upplever många kvinnor en metallisk smak i munnen. Detta är resultatet av förändringar i kroppens hormoner, speciellt under den första trimestern. Senare försvinner detta tillstånd.

Allergier och infektioner

Vissa allergier och svampinfektioner i munnen och på tungan kan påverka smakkörtlarna och förändra smaken i munnen. Allergier är också kopplade till detta, eftersom slem och täppt näsa kan orsaka detta problem.

Problem med nervsystemet

Problem i nervsystemet

En obalans i regionen av hjärnan som kontrollerar smaksinnet kan orsaka denna ändring.

Höga nivåer av mineraler

Den metalliska smaken kan orsakas av för mycket mineraler (såsom järn och koppar) i kroppen. På samma sätt kan en brist på eller ett överskott av zink ge upphov till detta problem. Det är en god idé att genomgå en provtagning för att slå fast nivåerna av dessa mineraler i blodet.

Giftiga ämnen

Undvik giftiga ämnen

Inhalering av giftiga ämnen såsom bensen, kobolt och lack samt utsättning för kvicksilver eller bly kan orsaka denna smak om höga nivåer har inhalerats.

Andra orsaker till metallisk smak inkluderar:

  • Matförgiftning, framförallt från fisk och skaldjur.
  • Vitamin- och mineralbrister.

Rekommendationer för att lindra problemet

Munskölj med saltvatten

Tack vare de antiinflammatoriska egenskaperna hos salt kan denna kur fungera väl för att behandla tandkött och döda bakterier som orsakar en metallisk smak. Den hjälper även till att:

  • Eliminera matrester från tänderna efter att du ätit.
  • Lindra halsen och öppna upp igentäppta näsgångar.

Citrusfrukter

Att konsumera citrusfrukter stimulerar utsöndringen av saliv och hjälper till att minimera den metalliska smaken. För detta kan du äta apelsiner, citroner, grapefrukter etc.

Bibehåll god oral hälsa

Att borsta tänderna och tungan 2-3 gånger om dagen är rekommenderat. Att gurgla är också ett bra komplement för att eliminera mikroorganismer helt och hållet.

Du kan använda en liten mängd bikarbonat och salt på tandborsten för att bli av med alla baciller.

Återfukta kroppen ordentligt

Drick 7-8 glas vatten om dagen för att hjälpa kroppen hålla sig återfuktad och ren. Som ett resultat kommer detta förebygga torrhet i munnen.

Sugtabletter och godis

Vissa smaker hos sugtabletter, såsom mint, eukalyptus eller lakrits, kan maskera metallsmaken och hjälpa till att återfukta munnen. Att tugga på en bit kardemumma eller kryddnejlika mitt på dagen kan också hjälpa till att fräscha upp munnen och ge dig bra andedräkt.

Om problemet inte lindras efter några dagar bör du tala med en läkare. Denne kan undersöka dig för att se om något patogen orsakar problemet.

Glöm inte att kuren eller behandlingen kommer skilja sig beroende på vad problemet är.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lawless, H. T., Schlake, S., Smythe, J., Lim, J., Yang, H., Chapman, K., & Bolton, B. (2004). Metallic taste and retronasal smell. Chemical Senses. https://doi.org/10.1093/chemse/bjh003
  • Davies, S. J. C., Underhill, H. C., Abdel-Karim, A., Christmas, D. M., Bolea-Alamanac, B. M., Potokar, J., … Prime, S. S. (2016). Individual oral symptoms in burning mouth syndrome may be associated differentially with depression and anxiety. Acta Odontologica Scandinavica. https://doi.org/10.3109/00016357.2015.1100324
  • IJpma, I., Renken, R. J., ter Horst, G. J., & Reyners, A. K. L. (2015). Metallic taste in cancer patients treated with chemotherapy. Cancer Treatment Reviews. https://doi.org/10.1016/j.ctrv.2014.11.006

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.