Fissurerad tunga: orsaker och behandling
En fissurerad tunga är en godartad abnormitet som uppstår på tungans yta. Även om det kan verka fult vid första anblicken, påverkar det egentligen inte människors liv.
Den normala tungan är platt längs större delen av sin längd. En fissurerad tunga har däremot ett djupt spår i mitten och kan även ha små sprickor på ytan. Detta ger den ett skrynkligt utseende.
Detta tillstånd är inte allvarligt i sig, är vanligtvis smärtfritt och är inte smittsamt. Enligt American Academy of Oral Medicine förekommer fissurerad tunga hos 5 % av USA:s befolkning. Det tenderar att förekomma oftare hos unga män.
Som vi ska berätta för dig idag, är dess ursprung vanligtvis förknippat med ärftliga orsaker och symtomen blir mer tydliga när en person åldras. Men i vissa fall kan det vara kopplat till vissa sjukdomar, varför det är tillrådligt att söka en korrekt diagnos.
I den här artikeln ska vi berätta om egenskaperna hos en fissurerad tunga, orsakerna bakom det och hur man kan behandla det. Läs vidare och lär dig allt om detta tillstånd.
Vad är fissurerad tunga?
Sprickor i tungan är ett godartat tillstånd som påverkar tungans normala anatomi.
Som namnet antyder har ytan på tungan flera sprickor eller fåror. Dessa kan uppträda mitt på tungans eller sträcka sig ut mot sidorna.
I allmänhet finns det vanligtvis en medianfissur i mitten av tungan och flera sprickor över resten av ytan. Storleken och djupet på dessa sprickor varierar från fall till fall, men varierar vanligtvis från 2 till 6 millimeter. Sprickorna kan vara förbundna med varandra, vilket gör att tungan verkar vara sammansatt av separata lober.
Detta tillstånd orsakar vanligtvis inte smärta eller obehag. Men vissa personer som har det har ofta svullnad i tungan, dålig andedräkt och ökad känslighet för vissa ämnen och smaker.
Tecken på fissurerad tunga kan förekomma redan i barndomen; men de blir mer uppenbara och märkbara när personen åldras.
Män är något mer benägna att drabbas av sprickor i tungan än kvinnor. Äldre vuxna som i sin tur har muntorrhet tenderar att ha mer uppenbara symtom.
Det är viktigt att inte förväxla denna anomali med migrerande glossit, eller geografisk tunga. Denna sjukdom kännetecknas av depapillerade områden på tungans yta. Dessa ses som rundade röda fläckar med vitaktiga kanter, som byter plats med tiden. Även om det är viktigt att skilja mellan dessa störningar, finns det fall av personer med båda abnormiteter på tungan.
Du kanske också är intresserad av: Svart, hårig tunga: Orsaker, symptom och åtgärdande tips
Symtom på fissurerad tunga
Det huvudsakliga kännetecknet för fissurerad tunga är det skrynkliga utseendet på organet. En spricka längs mitten av tungan och flera oregelbundna spår på resten av dess yta förändrar det platta utseendet.
Sprickorna är vanligtvis asymtomatiska, det vill säga de orsakar inte smärta eller obehag. Det finns dock tillfällen då några av följande inträffar:
- Smärta
- Dålig andedräkt eller halitos
- Svullnad eller inflammation i tungan
- Obehag eller sveda för vissa stimuli och ämnen
- Om man inte upprätthåller korrekt munhygien kan candidiasis utvecklas
Komplikationer
Utöver möjligheten att några av de symtom som vi har berättat om kan dyka upp, kan patienter med en fissurerad tunga uppleva obehag. Den vanligaste komplikationen är utvecklingen av en infektion orsakad av svampen Candida albicans (oral candidiasis).
Denna infektion kan uppstå som ett resultat av olika situationer, men den vanligaste är otillräcklig munhygien. Ansamlingen av bakterier inuti tungsprickorna påverkar balansen i den normala floran i munnen och gynnar spridningen av svampar.
Candidiasis på tungan orsakar vita eller röda lesioner, smärta, sveda och inflammation. Om det inte behandlas i tid påverkar det de normala funktionerna i munnen, såsom att äta, svälja och tala.
För att förhindra uppkomsten och förvärringen av denna svampinfektion är det viktigt att patienter med sprickor på tungan upprätthåller en noggrann munhygien. Särskild uppmärksamhet på att rengöra tungan är nyckeln.
Detta tar bort matrester och bakterier som ackumuleras i sprickorna och förhindrar infektion. Dessutom, att skrapa tungan kan också hjälpa till att förhindra utvecklingen av dålig andedräkt.
Vanliga orsaker till fissurerad tunga
En exakt orsak till fissurerad eller sprucken tunga har ännu inte identifierats. Å ena sidan kan det bero på genetiska eller ärftliga faktorer, å andra kan det vara associerat med något annat underliggande tillstånd.
Fissurerad tunga kan vara medfött och dyka upp från födseln eller utvecklas under en persons liv. Som vi redan har berättat för dig tenderar symtomen att öka med åldern.
De ärftliga och genetiska faktorerna är bland de mest relevanta för att förklara sjukdomens uppkomst. Ofta har flera medlemmar av samma familj samma tillstånd.
Dessutom är detta tillstånd ofta ett symptom på andra tillstånd, såsom Downs syndrom eller Melkersson-Rosenthals syndrom. I vissa fall är förekomsten av detta tillstånd förknippat med andra hälsotillstånd:
- Psoriasis
- Diabetes mellitus
- Vitamin B-brist
- Bruxism, stress och ångest
- Allergiska reaktioner på vissa livsmedel eller mediciner
- Användning av alkohol och tobak: dessa ämnen orsakar muntorrhet, vilket gynnar uppkomsten av sprickor i tungan
Ta reda på mer om detta fascinerande ämne i den här artikeln: 9 saker din tunga försöker säga om din hälsa
Behandlingar för fissurerad tunga
Fissurerad tunga kräver ingen specifik behandling. Vissa hygienvanor kan dock vara vara nödvändiga för att hjälpa till att hålla detta organ friskt och funktionellt och förhindra tillkommande komplikationer.
För att göra det är det viktigt att besöka tandläkaren ofta. För att få en korrekt diagnos är det nödvändigt att utesluta andra lesioner och lära dig hur du tar hand om en fissurerad tunga.
Genom att gå på regelbundna tandkontroller var sjätte månad kan tandläkaren utvärdera tillståndet i tungan och utesluta förekomsten av andra patologier. Om mykos eller andra infektioner utvecklas kan tandläkaren inleda lämplig behandling.
Det är också en bra idé att besöka tandläkaren om tungan börjar bränna, klia eller göra ont. Dessa symtom kan tyda på en komplikation.
Å andra sidan, förutom kontroller, finns det några enkla metoder som kan förhindra komplikationer i samband med en fissurerad tunga. Vi berättar om dem nedan.
Strikt munhygien
Att hålla munhålan ren är en av de bästa strategierna för att förhindra sprickor i tungan. Matrester och bakterier kan ansamlas i tungans sprickor, orsaka dålig andedräkt och främja infektioner.
Det är viktigt att borsta med fluortandkräm och tandtråd för att ta bort plack från munnen. Dessutom bör du ägna särskild uppmärksamhet åt rengöring av tungan.
För att göra det är det bäst att använda en tungskrapa, eller tungrengöring. Detta är ett instrument som är speciellt utformat för att noggrant rengöra den oregelbundna ytan på tungan.
Rengöring består av att skrapa med instrumentet fram och tillbaka flera gånger över hela tungans yta. Detta avlägsnar rester och bakterier som fastnat i sprickorna.
Att inte ha en tungskrapa är ingen anledning att inte hålla tungan frisk. Du kan ha en särskild tandborste för detta ändamål eller använda baksidan av tandborsthuvudet.
Denna tunghygienrutin bör du utföra minst en gång om dagen. Hos patienter med fissurerad tunga kan det dock vara en bra idé att öka frekvensen.
Att komplettera rengöring med munsköljningar är ett sätt att ta bort rester som du inte kan nå med en skrapa. Samtidigt får du en fräsch, ren andedräkt.
Minska konsumtionen av irriterande livsmedel
En brännande eller kliande känsla på tungan vid kontakt med vissa ämnen är en annan komplikation som kan uppstå hos personer med tungsprickor eller sprickor. Att undvika mycket sur, salt, bitter och kryddig mat är en strategi för att förhindra irritation.
Undvik tobak och alkohol
Att röka och dricka alkohol ökar risken för uttorkning av munhålan och ansamling av mer rester och bakterier i munnen. Detta gör det mer sannolikt att muninfektioner associerade med en sprucken tunga utvecklas, och organet kommer också att kännas ömt och ömma på grund av brist på fukt.
Att undvika dessa skadliga vanor förbättrar inte bara tungans tillstånd, utan minskar också risken för allvarliga tillstånd på andra ställen i kroppen.
Lite kärlek och omsorg för tungan
En fissurerad tunga är ett godartat tillstånd som vanligtvis inte kräver behandling. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på det genom att upprätthålla korrekt munhygien och skötsel för att undvika komplikationer.
Korrekt och frekvent tungborstning, rätt näring och frånvaron av skadliga vanor hjälper till att förhindra infektion och obehag. Två gånger årligen hos tandläkaren kompletterar vårdrutinen, för att säkerställa att den fissurerade tungan inte blir ett problem för den drabbade.
Kolla gärna in vår speciellt utvalda artikel för dig nedan för att lära dig om olika situationer som våra tungor kan berätta om för oss.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bhat, Z., Hamid, R., Wani, B., & Chalkoo, A. (2018). Fissured tongue: A cross-sectional study. Int J Appl Dent Sci, 4, 133-5.
- Proaño Añazco, V. S. (2020). Patologías de mucosa oral en niños de 4 a 12 años (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).
- Vallejo Castro, D. N. (2020). Alteraciones bucales en pacientes con Síndrome de Down (Bachelor’s thesis).
- Rodriguez-Archilla, A., & El-Ouastani, S. (2021). Possible association between benign migratory glossitis and fissured tongue with psoriasis: A meta-analysis. Dentistry and Medical Research, 9(1), 9.
- Sakr, M. F. (2022). Tongue Fissures. In Tongue Lesions (pp. 241-248). Springer, Cham.
- Pei, Y., Beaman, G. M., Mansfield, D., Clayton-Smith, J., Stewart, M., & Newman, W. G. (2019). Clinical and genetic heterogeneity in Melkersson-Rosenthal Syndrome. European journal of medical genetics, 62(6), 103536.
- González Álvarez, L. (2021). Estudio de la expresión de las enfermedades sistémicas sobre la lengua: análisis de los factores demográficos y patogénicos.
- Arcos Salinas, K. M. (2022). Salud oral del paciente con síndrome de down (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
- Quiroz, M. S. B., Hernández, M. A. L., Rodríguez, S. P., Vaca, M. T., & Villavicencio, A. Z. Médico Cirujano.