Hur man blir av med dålig andedräkt genom kosten

Eftersom dålig andedräkt kan uppstå på grund av vissa livsmedel går det även att avhjälpa problemet genom kosten.
Hur man blir av med dålig andedräkt genom kosten
Marta Guzmán

Skriven och verifierad av nutritionist Marta Guzmán.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Eftersom dålig andedräkt kan uppstå på grund av vissa livsmedel går det även att avhjälpa problemet genom kosten. Dessutom finns det vissa särskilda livsmedel som du kan använda som ett komplement för att minska detta problem. Kände du till detta?

Kämpar du för att bli av med en irriterande dålig andedräkt? Dålig andedräkt kan komma sig av flera orsaker, en av dem kan vara att vi äter vissa livsmedel. Här är några knep för att eliminera dålig andedräkt genom kosten. Omsätt denna teori till praktik och få den fräscha andedräkt du vill ha!

Eliminera dålig andedräkt genom kosten

Dålig andedräkt, eller halitos, är inte ett kliniskt hälsoproblem, men det kan vara väldigt irriterande. Det kommer sig vanligtvis av utsläpp av gaser från bakteriell fermentering. Om du har märkt att du har det här problemet är det bra att komma ihåg att du inte är ensam. Det är heller inte något nytt fenomen och man uppskattar att 25 % av befolkningen lider av det.

Det finns många typer och intensiteter av vad som anses vara dålig andedräkt, och cirka 90 % av fallen orsakas av de miljontals bakterier som lever i munhålan.

Dessa bakterier kan, genom att jäsa olika födokällor, producera svavelföreningar som ofta luktar riktigt illa (för att ge dig något att jämföra med så innehåller bland annat ruttna ägg också svavelföreningar).

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Så kan du bleka tänderna med naturliga produkter

Huvudorsakerna till dålig andedräkt

En kvinna med dålig andedräkt.
Det finns många faktorer som kan leda till dålig andedräkt. Bakteriella plack, såväl som vissa livsmedel, kan ligga bakom.

Plack

Munnen är en av de platser i kroppen med störst mängd och variation av mikrober. När det gäller lukt är tandplack relaterat till bakteriell förruttnelse av det som finns i munnen. Detta kan inkludera matrester, blod, celler och saliv.

När den mikrobiella balansen går förlorad kan tandplack producera så pass mycket svavelhaltiga föreningar, diaminer eller kortkedjiga fettsyror för att generera en riktigt dålig andedräkt.

Kosten är relaterad till dålig andedräkt

Olika typer av livsmedel har kopplats till dålig andedräkt:

  • Lök och vitlök: De är rika på svavelföreningar som kan producera denna karakteristiska dåliga andedräkt, både när vi har maten i munnen och även senare, när vi absorberar och eliminerar den via lunggaser.
  • Mejeriprodukter: Flera bakterier som lever i munnen kan använda sig av aminosyrorna som finns i mejeriprodukter som näring. Detta ger upphov till restprodukter med namn som kadaverin eller putreskin.
  • Konserverad fisk: I allmänhet kan alla känna igen lukten av rutten fisk. Under konserveringstiden fortsätter fisken att brytas ned och producera biogena aminer som är förknippade med vissa typer av dålig andedräkt.
  • Snabbjäsande kolhydrater (FODMAP): Dessa är en typ av kolhydratmolekyl som lätt fermenteras av de naturliga bakterierna som finns i munnen och tarmen, vilket gynnar utvecklingen av gaser, uppblåsthet i buken, störningar i peristaltiken och, som du gissade, dålig andedräkt.

Tobak och alkohol

Att dricka alkoholhaltiga drycker kan ofta kan öka intensiteten av dålig andedräkt eftersom etanol är ett uttorkande medel och kan leda till att bakteriella produkter förångas. Tobak har också en påverkan, och det förstärker effekterna av alkohol.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Allt om bronkiolit: orsaker, symptom och behandling

Behandling för att bli av med dålig andedräkt genom kosten

En kvinna som dricker ett glas vatten.
Ibland räcker det att se över matvanorna och öka vattenintaget för att bekämpa dålig andedräkt. Men vi får inte glömma hygienen.

Ta reda på orsaken till att du har dålig andedräkt

Det första du bör göra innan du påbörjar någon behandling är att ta reda på grundorsaken till din dåliga andedräkt. Kanske behöver du bara vara lite försiktig med konsumtion av vitlök och lök, eller se till att inte bli uttorkad.

Undvik tobak och alkohol

Som vi nämner ovan kan tobak och alkohol förvärra symptomen på dålig andedräkt. Om du dricker eller röker är det viktigt att undvika dessa vanor för att lindra detta problem.

Bli av med dålig andedräkt genom kosten: Ät högst tre måltider om dagen

Ju fler dagliga intag av mat, desto större förändring av det orala pH-värdet. Detta leder i sin tur till att det tar längre tid för bakterierna att äta, samtidigt som sannolikheten är större för att matrester ansamlas. Dessutom är våra mellanmål mellan huvudmåltiderna i många fall söta och aptitretande för bakterier. Du behöver ingen närmare förklaring för att förstå att detta inte hjälper dig att bli av med dålig andedräkt. Det gör bara saken värre.

Upprätthåll en god munhygien och skölj med kokosolja

Enligt studier är det att borsta med rätt teknik viktigare än tandkrämen. Dessutom, om du lider av dålig andedräkt, så rekommenderar vi att när du har borstat tänderna, också regelbundet sköljer med kokosolja. Kokosfett är rikt på laurinsyra, ett ämne som har visat positiva effekter för att bekämpa olika patogener.

Så varje gång som du har borstat dina tänder, ta en matsked kokosolja och skölj i cirka 5 till 10 minuter. Någon gång då och då kan det också vara bra att göra den här processen i upp till 20 minuter. När tiden har gått, svälj inte oljan utan spotta ut den.

Bli av med dålig andedräkt genom kosten: Tugga på vissa örter

Att tugga på persilja, mynta, nejlika, fänkål och vissa örter som alfalfa, kardemumma, kamomill, myrra, rosmarin och salvia hjälper också till att behandla dålig andedräkt.

Några användbara näringstillskott

Piller på ett bord.
Orala probiotika kan hjälpa till att behandla dålig andedräkt. Fråga dock din läkare innan du tar dem.
  • Zink: Flera studier visar att zinksalter omvandlar svavelföreningar till luktfria gaser.
  • Probiotika: Generellt sett är de bakterier som bör finnas kvar i munnen på friska människor av arten Streptococcus salivarius. Hos personer med dålig andedräkt har man dock observerat låga nivåer, eller till och med frånvaron, av denna bakterie. Därför kan orala probiotika hjälpa till att lösa denna typ av problem.

Sammanfattningsvis, om du vill bli av med dålig andedräkt, se till att ge din mun tid att vila mellan dina måltider, begränsa ditt intag av snabbjäsande fiber och prova att skölja munnen med kokosolja. I många fall räcker dessa åtgärder för att hantera detta problem. Om symptomen kvarstår rekommenderar vi att du tar upp det med din tandläkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kim JS, Park JW, Kim DJ, Kim YK, Lee JY. “Direct effect of chlorine dioxide, zinc chloride and chlorhexidine solution on the gaseous volatile sulfur compounds. “Acta Odontol Scand. 2014 Nov;72(8):645-50.
  • Jayakumar A, Padmini H, Haritha A, Reddy KP.” Role of dentifrice in plaque removal: a clinical trial.” Indian J Dent Res. 2010 Apr-Jun;21(2):213-7.
  • ratibha PK , Bhat KM, Bhat GS. “Oral malodor: a review of the literature.” J Dent Hyg. 2006 Summer;80(3):8.
  • Scully C, Rosenberg M. “Halitosis.” Dent Update. 2003 May;30(4):205-10.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.