Är socker i frukt verkligen skadligt?

Frukt innehåller en stor mängd fibrer som fördröjer sockerupptaget i kroppen. Därför orsakar det mindre påverkan på bukspottkörteln än sockret från bearbetade livsmedel. Faktum är att frukt har otaliga hälsofördelar. Läs mer här!
Är socker i frukt verkligen skadligt?
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kemiskt är socker i frukt och raffinerat socker precis samma sak. Deras hälsoeffekter är dock helt olika. Faktum är att vi alla borde äta mer färsk frukt för att tillfredsställa vårt sug efter sötsaker, och det finns många anledningar till detta utöver sockeraspekten.

Kroppen bearbetar sockret i frukten annorlunda eftersom fibrerna i frukten minimerar effekten av glukos i blodet. Det experter hänvisar till när de säger att man ska begränsa sitt sockerintag, är tillsatt socker i kakor, godis, flingor, fruktjuicer, ketchup, läsk m.m.

Riktlinjerna Sugars intake for adults and children“, publicerade 2015 av Världshälsoorganisationen (WHO), förklarar vetenskapen om socker mer i detalj.

I den skiljer WHO tydligt mellan två typer av socker: naturliga sockerarter – de som förekommer naturligt i omodifierade frukter och grönsaker – och tillsatt socker.

De sistnämnda är de som är relaterade till högre risk för karies och kroniska sjukdomar. Av den anledningen rekommenderar WHO att man inte överstiger 10% av kaloriintaget från dessa. WHO påpekar dock att deras rekommendationer inte gäller naturligt socker.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Kost vid ärftlig fruktosintolerans och fruktosmalabsorption

Tillsatt socker kontra naturligt socker

Många livsmedel innehåller naturligt socker i sin sammansättning eller är en källa till näringsämnen som omvandlas till socker i kroppen efter assimilering.

På samma sätt är frukt en källa till fruktos, medan mjölk och mejeriprodukter är en källa till laktos. Även grönsaker kan innehålla till exempel fruktos i varierande mängd och även komplexa kolhydrater som kroppen omvandlar till glukos efter matsmältningen så att kroppen kan använda dem.

frukt och socker
Många vanliga livsmedel innehåller naturligt socker i sin sammansättning.

Som du säkert har kommit fram till har de flesta livsmedel, med undantag för kött, naturligt socker i sin sammansättning. Däremot innehåller de flesta industriella livsmedel tillsatt socker. Industrin gör detta för att förhöja smaken, öka energiinnehållet eller uppnå andra egenskaper i slutresultatet.

Till exempel innehåller industriellt tillverkade kex, snacks och godis socker, och det är produkter som dessa som livsmedelsindustrin manipulerar och bearbetar mest. En av anledningarna är att tillsatsen av detta ämne förbättrar matens smak och kan orsaka visst beroende. Detta visas i en artikel publicerad i British Journal of Sports Medicine.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Vitt, brunt och muscovadosocker: Likheter och skillnader

Effekten av socker i frukt på kroppen

Enkla sockerarter, som exempelvis glukos och fruktos, har samma effekter på kroppen eftersom de är ett energisubstrat. Naturligt förekommer dock enkla sockerarter inte isolerade. Istället kommer de med andra näringsämnen som en del av naturliga råvaror.

Som du kan se ligger den största skillnaden i processen att öka blodsockret i kroppen, vilket till stor del beror på de andra komponenterna i maten eller produkten i fråga.

Som exempel så innehåller en läsk inga fibrer, vitaminer eller mineraler som är viktiga för kroppen. Dessutom kan kroppen lätt smälta en dryck som denna, eftersom det är flytande. Allt detta leder till att sockret når blodet mycket snabbt.

På motsvarande sätt innehåller en grönsak hälsosamma mikronäringsämnen, fibrer och en större andel komplexa kolhydrater som tar längre tid att smälta och nå blodomloppet. Det är därför den också är mer mättande och näringsrik trots att den innehåller socker. Faktum är att glykemiskt index för frukt generellt är lågt.

Hälsofördelarna med frukt

Dessa livsmedel är bra för din kropp, eftersom de hjälper till att röra på och stimulera tarmpassagen eftersom de är lättsmälta. Detta beror på att de är rika på vatten och fibrer och inte innehåller svårsmält stärkelse eller fett. Den genomsnittliga nedbrytningstiden är cirka 20 minuter.

Studier visar att det att äta frukt kan bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar, stroke och andra icke-smittsamma sjukdomar.

fruktsallad
Frukt innehåller antioxidanter, vitaminer, mineraler och fibrer. Därför ger ett regelbundet intag viktiga fördelar för kroppen.

Frukt kan även hjälpa till med att kontrollera vikten. En studie publicerad 2016, utförd av Harvard-forskare, visar att antioxidanter och flavonoider i frukt kan ha en positiv effekt på ämnesomsättningen.

Personer som åt en flavonoidrik kost var mer benägna att behålla vikten när de blev äldre, jämfört med de som inte åt flavonoidrika livsmedel. De frukter som verkade ge de största fördelarna var äpplen, björnbär och päron.

En annan positiv egenskap hos frukt är att de lösliga fibrerna stimulerar selektiv tillväxt av mikrobiotan. Detta förbättrar matens ämnesomsättning och minskar risken för fetma.

Socker i frukt är viktigt

Slutligen, så det vi måste komma ihåg är att sockret i frukt inte är skadligt för vår hälsa. Minska däremot gärna ner på konsumtionen av bearbetade produkter.

Tänk på att sylt inte går att räkna till de fem frukter om dagen som livsmedelsverket rekommenderar, inte heller fruktjuice! Naturligtvis räknas inte socker i konserverad frukt som fruktsocker.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Organización Mundial de la Salud. Nota informativa sobre la ingesta de azúcares recomendada en la directriz de la OMS para adultos y niños. 2015.
  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? a narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
  • Slavin JL., Lloyd B., Health benefits of fruits and vegetables. Adv Nutr, 2012. 3 (4): 506-516.
  • Panche AN., Diwan AD., Chandra SR., Flavonoids: an overview. J Nutr Sci, 2016.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.