Kost vid ärftlig fruktosintolerans och fruktosmalabsorption

För att ta reda på vad som är rätt kost för personer med fruktosintolerans, är det viktigt att skilja mellan ärftlig fruktosintolerans och malabsorption av fruktos.
Kost vid ärftlig fruktosintolerans och fruktosmalabsorption

Senaste uppdateringen: 08 maj, 2020

Många människor som lider av ärftlig fruktosintolerans är osäkra på vilka livsmedel de borde eller inte borde äta. För att lösa detta problem är det först och främst viktigt att veta vad som orsakar denna intolerans, vilka livsmedel som innehåller fruktos och specifikt vilket tillstånd personen lider av.

Det finns dock många olika kostvarianter för personer med ärftlig fruktosintolerans. Så, när de ovanstående punkterna är utredda, är det sedan inga problem att följa en korrekt kost.

Vad är fruktos?

Godis med fruktos.

Fruktos är ett socker som naturligt hittas i frukt. Det vi normalt sett äter är sukros/sackaros. Detta ämne är helt enkelt det vanliga sockret som vi alla känner till och älskar. När du äter sackaros, delar det sig i tarmen till sina beståndsdelar och släpper ut glukos och fruktos.

Det är också viktigt att känna till att sorbitol är en annan källa till fruktos. Sorbitol är ett sötningmedel, som när det omsätts av kroppen kan generera fruktos.

Dessutom måste fruktos, under normala omständigheter, absorberas av cellerna i tunntarmen och metaboliseras i din kropp så du kan dra nytta av dess egenskaper. En person lider av fruktosintolerans när kroppen har problem både att absorbera och att metabolisera denna sockerart.

För att veta vilken som är den bästa kosten för personer med fruktosintolerans, är det alltså viktigt att skilja mellan ärftlig fruktosintolerans och malabsorption av fruktos.

Ärftlig fruktosintolerans

Orsaken till denna sjukdom är en genetisk mutation som påverkar ämnesomsättningen av fruktos. Den förekommer hos ungefär 1 av 20 000 individer. Mutationen gör att dessa individer saknar enzymet som är involverat i kroppens biokemiska reaktioner: Fruktosdifosfataldolas eller aldolas B.

När en person saknar detta enzym, som alltså ansvarar för att metabolisera fruktos, så ackumuleras sockret i form av fruktos-1-fosfat, som är giftigt.

Fruktosmalabsorption

Bild på mag-tarmsystem hos en person med fruktosintolerans.

Detta är å sin sida en matsmältningssjukdom som förhindrar upptagningen av fruktos. Den förekommer hos cirka 30% av befolkningen. Patienter med detta tillstånd har celler i tarmsystemet som inte kan ta upp fruktos. Därför uppstår det olika matsmältningsbesvär.

Den kost du behöver följa beror alltså på vilket av tillstånden ovan som du lider av. 

Kost för personer med ärftlig fruktosintolerans

Personer med denna typ av fruktosintolerans måste följa en strikt kost. De kan inte äta mera än ett till två gram av denna sockerart.

Därför är det viktigt för patienterna att läsa alla innehållsförteckningar för att se till att livsmedlen de vill äta är fria från fruktos. Tyvärr kan personer som lider av detta tillstånd sällan äta några hel- eller halvfabrikat.

För att få ett hum om vilka livsmedel som personer med ärftlig fruktosintolerans kan och inte kan äta, titta på följande lista:

Tillåten mat

  • Sötningsmedel: Glukossirap, sackarin, cyklamat.
  • Frukt (endast ibland): Avokado, mogna oliver.
  • Grönsaker: Mangold, broccoli, spenat, potatis, svamp, endiv.
  • Grönsaker i begränsad mängd: Selleri, vattenkrasse, kål, gurka, sallad, blomkål.
  • Kött och fisk: Endast färska.
  • Sädesslag och spannmålsprodukter: Vetemjöl, havre, majs, råg, vitt bröd, ris.

Personer med detta tillstånd kan inte äta processat kött eller fisk som innehåller fruktos, sackaros eller sorbitol. Dessutom kan de inte äta bland annat sojadrycker, kondenserad mjölk, fruktyoghurt eller tomater med mera.

Kost för personer med malabsorption av fruktos

En kvinna med fruktosintolerans som har ont i magen.
För att undvika att få symtom på matsmältningsproblem, bör patienter med malabsorption av fruktos minska sin konsumtion av fruktos åtminstone delvis, eller avstå helt.

Dessa personer bör alltså följa en kost som är restriktiv med fruktos. Restriktionerna kan variera, beroende på om man lider av en partiell eller en total malabsoption och hur allvarlig den är.

Om patienten lider av total malabsorption, bör kosten vara likadan som den som patienter med ärftlig fruktosintolerans måste följa. Med andra ord, bör de undvika att äta mat som innehåller fruktos eller suckralos. 

Personer som å andra sidan lider av partiell malabsorption, som också är det vanligaste tillståndet, kan äta livsmedel som har lågt sockerinnehåll. De kan dessutom äta begränsat av livsmedel med hög fruktoshalt.

Här är en lista på livsmedel med hög fruktoshalt:

  • Torkade aprikoser, persimoner och körsbär.
  • Plommon och sockeranonna (sockeräpple).
  • Äpplen, päron och vindruvor.

Och tvärtom, en lista på livsmedel med låg fruktoshalt:

  • Papaya, avokado, kokosnötter och jordnötter.
  • Hasselnötter och kastanjer.
  • Kronärtskocka, äggplanta, mangold och svamp.
  • Mjölk, ost och ägg.
  • Färskt kött och fisk.

Trots alla dessa kännetecken, är det viktigt att kontakta en specialist för råd om du tror att du lider av något av dessa tillstånd. De kan också hjälpa dig med en personlig kost baserad på dina individuella behov. 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Buzas GM., Fructose and fructose intolerance. Orv Hetil, 2016. 157 (43): 1708-1716.
  • Hannou SA., Haslam DE., McKeown N., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
  • Baker P., Ayres L., Gaughan S., Weisfeld Adams J., et al., Hereditary fructose intolerance, 2015.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.