Fördelarna och riskerna med att dricka mjölk

Mjölk är en av naturens huvudsakliga källor till kalcium och väldigt viktigt för bebisar. Kalcium är viktigt för att bilda och underhålla ben, bland annat. I denna artikel ska vi titta på fördelarna och riskerna med att dricka mjölk.
Fördelarna och riskerna med att dricka mjölk

Senaste uppdateringen: 26 november, 2020

Du har förmodligen hört att mjölk är viktig för tillväxten och dessutom håller ben och tänder friska. Men vilka är riskerna med att dricka mjölk?

Det finns risker, men generellt behöver man inte oroa sig över att konsumera detta livsmedel. Vi ska förklara mer i denna artikel.

Kom dock ihåg att vi i Sverige generellt har betydligt mindre problem med mjölk än personer från många andra länder.

Vilka är fördelarna med att dricka mjölk?

Mjölk är viktigt för barn

Mjölk har utgjort en del av den mänskliga kosten i tusentals år. Människor drack faktiskt mjölk för runt 11,000 år sedan när vi började tämja boskap. Dagens mjölk bearbetas dock på olika sätt, vilket gör att dess sammansättning skiljer sig.

Mjölk är en av naturens huvudsakliga källor till kalcium. Detta ämne är väldigt viktigt för bebisar och vitalt för bildande och underhåll av ben, bland annat.

Detta livsmedel tillhandahåller oss dock även med andra mineraler, vilket är anledningen till att mjölk är ett av de mest kompletta livsmedlen som finns.

Vi får heller inte glömma att mjölk är grunden för produktionen av mejeriprodukter som smör, ost, yoghurt, grädde och keso. Komjölk är det populäraste alternativet, och det är den vi ska fokusera på idag.

Mjölks sammansättning

  • Vatten: mjölk består till 80-87% av vatten.
  • Kolhydrater: laktos är det huvudsakliga sockret i mjölk. Denna beståndsdel är en av anledningarna till att det kan vara riskabelt att dricka mjölk.
  • Protein: proteinerna i mjölk anses vara av högt biologiskt värde och innehåller många essentiella aminosyror. Mjölk består av 3-4% protein.
  • Fett: 3-6% av mjölken utgörs generellt av fett, men det kan skilja sig beroende på kons näringsintag och ras. Generellt utgörs 90% av fettet i mjölk av triglycerider.
  • Vitaminer: bland alla vitaminer som mjölk innehåller är vitamin A, vitamin D, riboflavin (B2), cyanokobalamin och tiamin speciellt värda att nämna.
  • Mineraler: mjölk är väldigt rik i mineraler, som vanligtvis kommer i form av salter. Mjölk innehåller kalcium, kalium, fosfor, jod, natrium, klorid, magnesium och zink.

Riskerna med att dricka mjölk

Som vi nämnde tidigare finns det dock vissa risker med att dricka mjölk, och de kan vara bra att ha i åtanke:

1. Laktosintolerans

Är du laktosintolerant

Laktosintolerans varierar kraftigt från land till landI Sverige uppskattar man att endast 4-10% av befolkningen är laktosintolerant, medan andelen på andra håll i världen kan vara ända upp till 60%.

Problemet är att många inte vet att de är laktosintoleranta och därför fortsätter att konsumera mjölk. Laktosintolerans är inte en sjukdom utan ett normalt tillstånd.

Detta eftersom kroppen mellan 2-4 års ålder slutar syntetisera enzymet laktas, som ansvarar för att bryta ned laktos.

Eftersom människor vanligtvis fortsätter att dricka mjölk så kan en del av laktosen inte smältas, vilket innebär att den ligger kvar i tarmarna och blir jäst av tarmbakterier.

Detta leder till gaser, smärta och ibland diarré.

2. Felaktig absorption av kalcium efter att man druckit mjölk

Att konsumera animaliska proteiner gör blodets pH-värde surare. Som en reaktion använder kroppen en del av det kalcium som finns i benen för att neutralisera surheten.

Det har visats att daglig konsumtion av mejeriprodukter eller kalciumrika livsmedel inte är en skyddande faktor mot frakturer.

Även om mjölk innehåller essentiella näringsämnen så måste man inte dricka mjölk för att få tag på dem. Grönsaker är faktiskt några av de mest kalciumrika livsmedlen.

3. Att dricka mjölk kan öka risken för allergier och astma

Komjölk har tre gånger mer protein än människomjölk, och vissa av dessa är väldig svåra att smälta.

Hos vissa personer kan dessa proteiner (som kasein) fästa sig vid tarmarnas lymfkärl, vilket hindrar absorptionen av näringsämnen. Därmed kan de orsaka problem med immunförsvaret, allergier och astma.

Slutsats om fördelarna och riskerna med att dricka mjölk

Det är viktigt att känna till huruvida man är laktosintolerant för att undvika eventuella risker med mjölk.

Att konsumera detta livsmedel med måtta är dock fördelaktigt för de flesta människor, inte minst här i Sverige. Som med allt annat behöver man bara finna en balans i sin konsumtion.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Burt LA, Billington EO, Rose MS, Raymond DA, Hanley DA, Boyd SK. Effect of High-Dose Vitamin D Supplementation on Volumetric Bone Density and Bone Strength: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2019 Aug 27;322(8):736-745. doi: 10.1001/jama.2019.11889. Erratum in: JAMA. 2019 Nov 19;322(19):1925. PMID: 31454046; PMCID: PMC6714464.
  • Oak SJ, Jha R. The effects of probiotics in lactose intolerance: A systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(11):1675-1683. doi: 10.1080/10408398.2018.1425977. Epub 2018 Feb 9. PMID: 29425071.
  • Aparicio Vizuete A, Rodríguez-Rodríguez E, Lorenzo Mora AM, Sánchez-Rodríguez P, Ortega RM, López-Sobaler AM. Mitos y falacias en relación al consumo de productos lácteos [Myths and fallacies in relation to the consumption of dairy products]. Nutr Hosp. 2019 Aug 27;36(Spec No3):20-24. Spanish. doi: 10.20960/nh.02801. PMID: 31368336.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.