Autoimmun sjukdom: mat du bör äta respektive undvika

Om du har en autoimmun sjukdom, måste du följa en diet som passar dina behov.
Autoimmun sjukdom: mat du bör äta respektive undvika
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Här är några tips för att göra en bra kostplan för personer som lider av en autoimmun sjukdom. I detta avseende finns det några rekommenderade och några förbjudna livsmedel. Maten du äter är mycket viktig om du har en autoimmun sjukdom. Att försöka få din kropp att fungera bättre och även hitta sådant som hjälper ditt immunsystem är viktigt.

Vad innebär det att ha en autoimmun sjukdom?

Dessa sjukdomar orsakas av immunsystemet. Det attackerar kroppens egna celler, så kroppens eget immunsystem attackerar och förstör vissa organ och vävnader. Mer än 80 autoimmuna sjukdomar har hittills upptäckts. Några av de mest kända är celiaki, reumatoid artrit och multipel skleros.

Kvinna med artros

Det “autoimmuna protokollet” är ett sätt att förhindra effekterna av autoimmuna sjukdomar. Det är en kost som hjälper till att läka immunsystemet.

Vad är autoimmuna protokollet?

Först och främst, även om denna diet rekommenderas för personer som lider av autoimmuna sjukdomar, är den även lämplig för alla som vill följa den. Detta beror på att alla livsmedel i denna diet är nyttiga.

Det autoimmuna protokollet delar många av Paleos dietprinciper. När det gäller AIP (Autoimmune Protocol), förutom att utesluta livsmedel som korn, baljväxter, mejeriprodukter och tillsatt socker, utesluter det även andra livsmedel som orsakar inflammation i matsmältningssystemet i början av dieten.

Andra potentiellt irriterande livsmedel som tas bort från måltiderna är ägg, torkade frukter och nötter, konstgjorda sötningsmedel, alkohol, kryddor, kaffe och kakao. Som nämnts ovan utesluts dessa livsmedel endast i början av dieten. Denna diet kommer gradvis att bidra till en friskare tarmvägg och dämpa IBS (känslig tarm).

Du kommer gradvis börja lägga till dessa livsmedel till din kost ett efter ett för att analysera kroppens inflammatoriska reaktioner.

Andra förbjudna livsmedel i fall av autoimmuna sjukdomar

Först och främst måste du utesluta snacks och industriellt bearbetade livsmedel. Dessa livsmedel är vanligtvis förbjudna i varje diet men är särskilt dåliga för personer som lider av en autoimmun sjukdom.

Vidare rekommenderar vi inte köttprodukter som korv, malet kött och kyckling eller att äta för mycket fisk som lax eller tonfisk på grund av alla tungmetaller som de innehåller.

Malet kött

Resultat av autoimmuna protokollet

Sanningen är att nästan alla som följer detta protokoll märker stor förbättring eller till och med att de blir fria från deras sjukdom. Men detta kommer självklart att bero på vilken typ av kroniskt tillstånd som en person har.

Eftersom dessa sjukdomar saknar botemedel, bör du inte följa denna plan endast en kort tidsperiod. Du bör överväga att se dieten mer som en livsstil än en tillfällig kost.

Nyttig mat som förhindrar autoimmuna sjukdomar

De bästa matvarorna för att bekämpa autoimmuna sjukdomar är de som ger dig mycket energi. Livsmedel rika på glutenfria kolhydrater, som potatis, kassava, yams, sötpotatis och tapioka är viktiga. De innebär helt hälsosamma val och du kan också inkludera dem i soppor, sallader eller till och med äta dem som snacks.

Palmlilja

Livsmedel som är rika på hälsosamma fetter, som avokado, oljig fisk, frön och vegetabiliska oljor, är också bra för att förebygga autoimmuna sjukdomar. Även om människor ofta reagerar när de hör ordet “fett”, är lipiderna i dessa produkter viktiga för hälsan.

Från dessa livsmedel kan du få näringsämnen som omega-3 och omega-6, vilka är kraftfullt antiinflammatoriska. Du måste dock undvika all stekt mat. Därför är det bäst att inte värma oljorna; lägg bara till dem som de är.

[featured-post url=”https://stegforhalsa.se/5-saker-du-borde-veta-om-autoimmuna-sjukdomar/”


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


    • Gauree G. Konijeti et al. “Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease”, Inflamm Bowel Dis. 2017 Nov; 23(11): 2054–2060.
    • Fasano, A (2012 Oct). «Intestinal permeability and its regulation by zonulin: diagnostic and therapeutic implications». Clin Gastroenterol Hepatol 10 (10): 1096-100
    • Fasano, A (2011 Jan). «Zonulin and its regulation of intestinal barrier function: the biological door to inflammation, autoimmunity, and cancer». Physiol Rev 91 (1): 151-75.
    • Facundo Bitsh, “¿Nuevas terapias para librarse de las enfermedades autoinmunes” en blog medicapanamericana.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.